Εχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα περίπου 3.700 πλανήτες μακριά από το ηλιακό μας σύστημα. Η ανακάλυψη εξωπλανητών έχει γίνει πλέον ρουτίνα αφού ο στόλος των διαστημικών τηλεσκοπίων αλλά και η συνεχής αναβάθμιση των επίγειων επιτρέπει τον εντοπισμό πλανητών σε σχεδόν εβδομαδιαία βάση. Κάποιες φορές μάλιστα ανακοινώνεται η ταυτόχρονη ανακάλυψη πολλών πλανητών σε κοντινότερα αλλά και πιο μακρινά αστρικά συστήματα.
Ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή αστρονομίας Τόμας Μπίτι του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble ανακάλυψαν σε απόσταση 1.730 ετών φωτός από την Γη ένα ακόμη εξωπλανήτη.
Ο Kepler-13Ab όπως ονομάστηκε ο πλανήτης αυτός ανήκει στην κατηγορία των διαστημικών σωμάτων που έχουν «κλειδωμένη τροχιά» γύρω από το άστρο του, έτσι ώστε μόνο η μια πλευρά του αντικρίζει μόνιμα τον μητρικό του Ηλιο.
Σύμφωνα με τους ερευνητές στην πλευρά που κοιτάζει μόνιμα το άστρο του αναπτύσσονται θερμοκρασίες που αγγίζουν τους 2.800 βαθμούς Κελσίου, ενώ αντίθετα η άλλη πλευρά είναι ένας απόλυτα σκοτεινός και παγωμένος κόσμος όπου συχνά βρέχει και χιονίζει. Η πιο ενδιαφέρουσα ανακάλυψη για τον Kepler-13Ab έγινε στην σκοτεινή του πλευρά.
Οπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η ιστοσελίδα space.com, στην σκοτεινή πλευρά του πλανήτη μεταφέρεται με τους ανέμους διοξείδιο του τιτανίου, το οποίο συμπυκνώνεται σε κρυσταλλικές νιφάδες, σχηματίζει νέφη και τελικά πέφτει στην επιφάνεια με την μορφή χιονιού. Το διοξείδιο του τιτανίου είναι ένα φυσικό λευκό μετάλλευμα το οποίο χρησιμοποιείται, μεταξύ άλλων, για τη λεύκανση των καλλυντικών. Λόγω της ικανότητας που έχει να αντανακλά τις ηλιακές ακτίνες και να απορροφά τις ακτίνες UV, χρησιμοποιείται εκτεταμένα στη παρασκευή αντηλιακών προϊόντων.
Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται για πρώτη φορά και δείχνει το τεράστιο εύρος των κοσμικών, ατμοσφαιρικών και καιρικών συνθηκών που μπορούν να αναπτυχθούν στους πλανήτες και τους δορυφόρους που υπάρχουν στο Σύμπαν, συνθήκες πολλές εκ των οποίων παραμένουν ακόμη άγνωστες στην επιστημονική κοινότητα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News