Πέρα από την κάπως μιλιταριστική σκηνοθεσία –μεγάλο μέρος της συνέντευξης του Πρωθυπουργού στον Alpha έγινε στη βάση της Τανάγρας με φόντο ένα μαχητικό Rafale– ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε και πολιτικές ειδήσεις με αυτή του την τηλεοπτική παρουσία, την πρώτη μετά το σοκ της διαγραφής από τη ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά.
Ηταν μια συνέντευξη στην οποία ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε ένα νέο πολιτικό περιβάλλον, όπως αυτό διαμορφώνεται τόσο από την επανεκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και την εκλογή του Σωκράτη Φάμελλου στην αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από τις συζητήσεις για την Προεδρία της Δημοκρατίας, την αλλαγή εκλογικού νόμου και τα σενάρια περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.
Πρώτον, ξεκαθάρισε και πάλι ότι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, δηλαδή το 2027. Στην αναφορά του για τον Προϋπολογισμό που κατατέθηκε στη Βουλή, ανέφερε πως: «Είναι ένας Προϋπολογισμός ο οποίος ουσιαστικά αποτελεί το πρώτο από τα τρία κεφάλαια τα οποία θα ακολουθήσουν, γιατί θα ακολουθήσει και ο Προϋπολογισμός του 2026 και του 2027, προκειμένου το 2027 να κριθούμε από τους πολίτες για το αν τηρήσαμε τις δεσμεύσεις μας». Και σε άλλο σημείο, αφού είπε ότι δεν υπάρχει «κανένα απολύτως» ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, τόνισε: «Εμείς στην Ελλάδα, επειδή έτσι αποφάσισε ο ελληνικός λαός, έχουμε μια ισχυρή κυβέρνηση με εντολή τετραετίας. Αυτό δεν υπάρχει περίπτωση, ειδικά αν δει κανείς τις συνθήκες γύρω μας, να το θέσω σε κίνδυνο και να πειραματιστώ με οποιαδήποτε σκέψη μπορεί να διακινδυνεύσει την πολιτική σταθερότητα».
Δεύτερον, ότι η στόχευση αλλάζει, υπάρχει στροφή στη μεσαία τάξη, την οποία εμμέσως πλην σαφώς ο κ. Μητσοτάκης παραδέχτηκε ότι την έβαλε σε δεύτερο πλάνο το τελευταίο διάστημα, με προτεραιότητα τα χαμηλά εισοδήματα. «Εχουμε κάνει αρκετά πράγματα για τα χαμηλότερα εισοδήματα: πιστεύω ότι θα κάνουμε, όχι πιστεύω, θα κάνουμε περισσότερα πράγματα σε ορίζοντα τριετίας και για τη μεσαία τάξη», δεσμεύτηκε.
Τρίτον, για το ενδεχόμενο επιστροφής, κάποια στιγμή, του κ. Σαμαρά στη ΝΔ, για τον οποίο εξήγησε ότι αυτή τη φορά αποπέμφθηκε επειδή ξεπέρασε τα όρια: «Με πάτε πολύ μακριά. Δεν είμαι σε θέση να προβλέψω τι μπορεί να γίνει στο μέλλον, δεν νομίζω, όμως, ότι είναι ένα ενδεχόμενο που βραχυπρόθεσμα φαίνεται ορατό», σχολίασε.
Τεταρτον, για το ενδεχόμενο να κλονιστεί η κυβέρνηση από ενδεχόμενη αποχώρηση βουλευτών φίλα προσκείμενων στον κ. Σαμαρά. «Καμία πιθανότητα τέτοια δεν βλέπω. Καμία, καμία», ήταν η χαρακτηριστική απάντησή του.
Πέμπτον, για την Προεδρία της Δημοκρατίας και την πρόταση του κ. Σαμαρά να είναι επόμενος ΠτΔ ο Κώστας Αλ. Καραμανλής. «Είναι προσβολή για τον θεσμό να εμφανίζεται οποιοσδήποτε και να προτείνει ονόματα, όποιο και αν είναι το όνομα. Δεν κρίνω το όνομα το οποίο προτάθηκε, κρίνω την πρωτοβουλία να προτείνεται ένα όνομα τη στιγμή που έχουμε εν ενεργεία Πρόεδρο της Δημοκρατίας και που όλοι γνωρίζουμε ότι έχω πει δημόσια ότι η διαδικασία αυτή θα ανοίξει τον Ιανουάριο του 2025», τόνισε ο κ. Μητσοτακης, ο οποίος προσέθεσε ότι η θέση της κυβέρνησης θα ανακοινωθεί στην ώρα της.
Εκτον, για τον Νίκο Ανδρουλάκη και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο έσπευσε να χαρακτηρίσει «πράσινο ΣΥΡΙΖΑ»: «Εάν υπάρχουν προτάσεις από το ΠΑΣΟΚ οι οποίες να είναι τεκμηριωμένες, ενδιαφέρουσες, θα τις συζητήσουμε. Πάλι μπορεί να διαφωνούμε. Κάποιες ενδεχομένως -πού ξέρετε;- μπορεί και να τις υιοθετήσουμε. Αυτό περιμένουμε, νομίζω. Όχι, δεν το περιμένουμε εμείς, νομίζω ότι αυτό θα έκανε καλό στο επίπεδο του κοινοβουλευτικού διαλόγου. Αλλά, από εκεί και πέρα, στην αρχή είναι ο κ. Ανδρουλάκης ως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, νομίζω ας του δώσουμε το χρόνο να δούμε αν μπορεί να σηκώσει το βάρος της ευθύνης. Διότι, ξέρετε, όταν είσαι αξιωματική αντιπολίτευση φιλοδοξείς να γίνεις κυβέρνηση. Άρα, είναι απολύτως λογικό και θεμιτό ο κ. Ανδρουλάκης, ως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, να φιλοδοξεί να με διαδεχθεί και να κάτσει στην καρέκλα στην οποία κάθομαι εγώ. Θα πρέπει να πείσει ότι αυτό είναι κάτι το οποίο μπορεί να το κάνει, ότι μπορεί να σηκώσει αυτό το βάρος από τη στιγμή που έγινε αντιπολίτευση».
Εβδομον, για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Σωκράτη Φάμελλο –θα τον αντιμετωπίσει όπως αντιμετώπισε τον μέχρι πρότινος επικεφαλής της ΚΟ Νίκο Παππά; Προφανώς και όχι. Ο κ. Φάμελλος είναι ο εκλεγμένος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είναι και κοινοβουλευτικός. Αυτή τη στιγμή έχουμε μια κανονικότητα: ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να είναι και βουλευτής και επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας».
Ογδοον, για τα σενάρια αλλαγής του εκλογικού νόμου και ενδεχόμενης αύξησης του ορίου για την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση: «Πρωτοβουλία της κυβέρνησης για αλλαγή του εκλογικού νόμου δεν θα υπάρξει, κ. Σρόιτερ. Αναγνωρίζω αυτό το οποίο λέτε και πράγματι η εικόνα μιας κατακερματισμένης Βουλής και με πολλούς ανεξάρτητους δεν νομίζω ότι προωθεί την ποιότητα του κοινοβουλευτικού διαλόγου, αλλά θα επαναλάβω ότι κυρίαρχος είναι ο ελληνικός λαός… Και πριν τις εκλογές του 2023 είχα δεχτεί τότε πολλές εισηγήσεις να αλλάξω τον εκλογικό νόμο. Να κάνω τι, δηλαδή; Να κατεβάσω ουσιαστικά τον πήχη της αυτοδυναμίας. Δεν το έκανα και νομίζω ότι δικαιώθηκα από τις εξελίξεις. Δεν έχω καμία πρόθεση να το κάνω ούτε τώρα. Οι κανόνες του παιχνιδιού είναι σταθεροί. Το εκλογικό σύστημα είναι αυτό το οποίο έχουμε αυτή τη στιγμή. Το πλαφόν εισόδου στη Βουλή είναι το 3%, το μπόνους καθορίζεται όπως καθορίζεται αυτή τη στιγμή, με αυτό το εκλογικό σύστημα θα πάμε στις εκλογές του 2027. Είμαι ο τελευταίος ο οποίος για να βελτιώσει ενδεχομένως τις πιθανότητες να κερδίσω μία εκλογή ακόμα, θα πειραματιστώ με αλλαγές στους κανόνες του παιχνιδιού. Δεν το έκανα, δεν θα το κάνω».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News