Είναι μόλις είκοσι ετών, κατάγεται από τη Λάρισα, σπουδάζει στο τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και εκπροσωπεί την Ελλάδα που αντιστέκεται και καινοτομεί. Ο Βαλεντίνος Τζέκας ανέπτυξε μια καινοτόμο εφαρμογή για τον εντοπισμό των ψευδών ειδήσεων -η επιτυχία του αλγόριθμου φτάνει το 89%- την οποία παρουσίασε στο Ευρωκοινοβούλιο.
Σε μια εποχή που το πρόβλημα των ψευδών ειδήσεων απασχολεί γίγαντες του Διαδικτύου, όπως η Google και το Facebook και κυβερνήσεις που αναζητούν τρόπους να ελέγξουν και να περιορίσουν τη διάδοσή τους, ο αλγόριθμος του νεαρού φοιτητή υπόσχεται να ελέγχει αν αυτά που διαβάζουμε στο Διαδίκτυο είναι αληθή ή fake news. Οπως αναφέρει το ΜΠΕ ο εικοσάχρονος παρουσίασε στο Ευρωκοινοβούλιο τη δεύτερη έκδοση της εφαρμογής του FightHoax, η οποία θα είναι έτοιμη την επόμενη εβδομάδα.
«Ολοι προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα των ψευδών ειδήσεων στο Διαδίκτυο με τεχνικό τρόπο, εμείς προσπαθούμε με μια πιο ανθρώπινη οπτική γωνία, ενισχύοντας ταυτόχρονα την κριτική σκέψη του χρήστη» υπογράμμισε.
Η πρώτη έκδοση του προγράμματος έγινε πριν από ενάμιση χρόνο. «Αν η πρώτη έκδοση ήταν κατσαβίδι, η δεύτερη είναι ελβετικός σουγιάς» τόνισε ο εικοσάχρονος. Ο Τζέκας ξεκίνησε την προσπάθειά του μόνος του, αλλά πλέον στην ομάδα FightHoax έχουν προστεθεί άλλα δύο άτομα, ενώ σύντομα αναμένεται να ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και να ιδρυθεί και επίσημα η εταιρεία.
Σε παλαιότερη συνέντευξή του στο site popaganda.gr o Τζέκας έχει εξηγήσει τον τρόπο λειτουργίας της εφαρμογής του. Το FightHoax μπορεί να ελέγχει την αξιοπιστία των κειμένων συγκρίνοντας το περιεχόμενο του δημοσιεύματος με αντίστοιχα άλλων έγκυρων πηγών και να εντοπίζει σημεία απόκλισης. Εξετάζει αν ο τίτλος είναι παραπλανητικός ή επιχειρεί να «ψαρέψει» αναγνώστες (clickbait), αν η γλώσσα είναι προπαγανδιστική, αξιολογεί το μέσο στο οποίο αναρτήθηκε κ.ά. Αν κρίνει ότι υπάρχουν «ύποπτες» ενδείξεις, προτείνει στον αναγνώστη δημοσιεύματα άλλων πηγών, πιο έγκυρων, στα οποία μπορεί να καταφύγει.
Ο νεαρός έχει δημιουργήσει μία διαδικτυακή πλατφόρμα, το FightHoax.com, στην οποία εξηγεί τους στόχους του και τον τρόπο λειτουργίας της εφαρμογής.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News