Στη Νοτιοανατολική Ασία δίνεται μάχη προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της εξαιρετικά μεταδοτικής αφρικανικής πανώλης των χοίρων (AFS), γνωστής και ως «ο Εμπολα των χοίρων», η οποία έχει ήδη οδηγήσει στη θανάτωση εκατομμύρια γουρούνια στην Κίνα και στο Βιετνάμ.
Η νόσος, η οποία είναι ακίνδυνη για τον άνθρωπο αλλά μοιραία για τους χοίρους, έφθασε πέρυσι τον Αύγουστο ως την Κίνα όπου προκάλεσε τον όλεθρο, οδηγώντας στη θανάτωση περισσότερα από 1,2 εκατομμύριο χοίρους.
Η Κίνα φιλοξενεί σχεδόν το ήμισυ των χοίρων του κόσμου και οι ανησυχητικές ειδήσεις οδήγησαν στην εκτόξευση της τιμής του χοιρινού κρέατος παγκοσμίως.
Το γεγονός ότι δεν υπάρχει εμβόλιο για την αφρικανική πανώλη των χοίρων είναι άκρως ανησυχητικό καθώς η νόσος είναι 100% θανατηφόρα, προκαλώντας αρχικά εμετούς και πυρετό και στη συνέχεια εσωτερική αιμορραγία στα ζώα.
Η μόνη επιλογή ώστε να περιορίσουν τη νόσο στην Κίνα είναι η θανάτωση των μολυσμένων ζώων.
Ο ιός μπορεί να επιβιώσει για αρκετές εβδομάδες. Μεταφέρεται μέσω των ρούχων και των οχημάτων, επιτρέποντάς του να ταξιδεύει εύκολα, καλύπτοντας μεγάλες αποστάσεις.
Το αποτέλεσμα είναι η νόσος να εξαπλωθεί σαν ανεξέλεγκτη πυρκαγιά σε όλη την Ασία, από τν Μογγολία στη Βόρειο Κορέα και από το Χονγκ Κονγκ στην Καμπότζη προκαλώντας ανεπανόρθωτες καταστροφές στους χοιροτρόφους.
Η Ταϊλάνδη, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός χοιρινού κρέατος στην Ασία βρίσκεται πλέον σε κατάσταση «κόκκινης προειδοποίησης».
Σύμφωνα με τον Guardian, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (UNFAO) και οι περιφερειακοί εμπειρογνώμονες φοβούνται ότι η Μιανμάρ, οι Φιλιππίνες και το Λάος θα είναι οι επόμενες χώρες στις οποίες θα εμφανιστούν κρούσματα της νόσου.
Τι γίνεται στην Ευρώπη;
- Στο Βέλγιο εξετάστηκαν από επιστήμονες αγριόχοιροι, στους οποίους βρέθηκε ο ιός AFS.
- Στη Λευκορωσία η κυβέρνηση κατηγορήθηκε ότι συγκάλυψε κρούσματα του ιού.
- Στην Γεωργία υπήρξαν αρκετά κρούσματα. Ο ιός φαίνεται ότι «διέσχισε» τα σύνορα με αποτέλεσμα να χτυπήσει τη Ρωσία.
- Στη Δανία σχεδιάζουν να χτίσουν τείχος προκειμένου να εμποδίσουν τη διέλευση μολυσμένων αγριόχοιρων στη χώρα.
- Στη Γερμανία η νομοθεσία που αφορά το κυνήγι είναι εξαιρετικά «χαλαρή» για αυτόν ακριβώς τον λόγο.
Τι λένε οι επιστήμονες;
«Αυτή είναι η μεγαλύτερη επιδημία ασθένειας σε ζώα που είχαμε ποτέ στον πλανήτη» δήλωσε ο Ντιρκ Φάιφερ, επιδημιολόγος-κτηνίατρος στο City University του Χονγκ Κονγκ, ειδικός στην αφρικανική πανώλη των χοίρων.
«Η συγκεκριμένη νόσος κάνει άλλες επιδημίες να φαίνονται αστείες μπροστά της και δεν έχουμε κανέναν τρόπο να εμποδίσουμε την εξάπλωσή της».
Ο δρ Ουαντανέ Καλπραβίντ, περιφερειακός διευθυντής της UNFAO δήλωσε: «Υπάρχουν ανησυχίες ότι η ασθένεια θα συνεχίσει να εξαπλώνεται σε όλες τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας».
Στη συνέχεια ανέφερε ότι αποτελεί σημαντικό πρόβλημα η έλλειψη αποζημίωσης για τους χοιροτρόφους της περιοχής, των οποίων τα μολυσμένα κοπάδια είχαν σφαγιαστεί από την κυβέρνηση. Πολλοί κτηνοτρόφοι δεν αναφέρουν κρούσματα στα κοπάδια τους για αυτόν ακριβώς τον λόγο.
Το αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία
Οι συνέπειες της επιδημίας γίνονται ήδη αισθητές πέρα από την Ασία.
Οι παγκόσμιες τιμές χοιρινού κρέατος αυξήθηκαν σχεδόν κατά 40% και μακροπρόθεσμα είναι πιθανό να οδηγήσουν σε περισσότερες εισαγωγές χοιρινού κρέατος από την Ευρώπη και την Αμερική προκειμένου να καλυφτεί η παγκόσμια ζήτηση.
Αναλυτής της Ολλανδικής Rabobank δήλωσε ότι η παγκόσμια προσφορά χοιρινού κρέατος θα μπορούσε να μειωθεί κατά 8%.
Στο Βιετνάμ, η πρώτη περίπτωση πανώλης των χοίρων ανιχνεύθηκε τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, κοντά στα σύνορα με την Κίνα.
Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός γεωργίας Γκουέν Σουάν Κουόνγκ επιβεβαίωσε ότι ο ιός είχε εξαπλωθεί σε 48 από τις 63 επαρχίες της χώρας.
Μέχρι στιγμής η χώρα έχει θανατώσει περίπου το 6% της συνολικής αγέλης της, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί απότομα.
Ο οικονομικός και κοινωνικός αντίκτυπος είναι πιθανόν να είναι τεράστιος για το Βιετνάμ.
Το χοιρινό κρέας αντιπροσωπεύει το 75% του συνόλου του κρέατος που καταναλώνεται στη χώρα και είναι μια βιομηχανία αξίας 35 εκατομμυρίων ευρώ.
Συνολικά, ο τομέας της γεωργίας και της κτηνοτροφίας στο Βιετνάμ απασχολεί σχεδόν το 50% του εργατικού δυναμικού.
Στο Χονγκ Κονγκ απαγορεύτηκε η πώληση χοιρινού κρέατος για μια εβδομάδα.
Μένει να δούμε πώς θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την εξάπλωση του ιού στην Ασία, με τους επιστήμονες πάντως να μην εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι κυρίως λόγο της ανεξέλεγκτης μαύρης αγοράς κρέατος, με την πιθανότητα πανδημίας να βρίσκεται προ των πυλών.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News