479
| Dimitris Kapantais / SOOC

Ο Δούκας καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι με τροπολογία τού αφαιρεί τη διοίκηση της Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ

Protagon Team Protagon Team 19 Δεκεμβρίου 2023, 11:47
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 19/12/2023, 13:20
| Dimitris Kapantais / SOOC

Ο Δούκας καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι με τροπολογία τού αφαιρεί τη διοίκηση της Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ

Protagon Team Protagon Team 19 Δεκεμβρίου 2023, 11:47
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 19/12/2023, 13:20

Κυβερνητική μεθόδευση προκειμένου η εταιρεία του δήμου Αθηναίων «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ» –η εταιρεία δηλαδή που δρομολόγησε, μεταξύ άλλων, τον πολυσυζητημένο Μεγάλο Περίπατο επί δημαρχίας Κώστα Μπακογιάννη– να αλλάξει χέρια και να περάσει από τον δήμο στη δικαιοδοσία της κυβέρνησης, κατήγγειλε την Τρίτη ο εν αναμονή δήμαρχος της πρωτεύουσας Χάρης Δούκας.

Ο κ. Δούκας, ο οποίος επισήμως αναλαμβάνει τη δημαρχία της Αθήνας την Πρωτοχρονιά, έκανε λόγο για «σκανδαλώδη» τροπολογία που «δεν πρέπει να περάσει».

«Η εταιρία του Δήμου Αθηναίων “Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ”, που έτρεξε τον “μεγάλο περίπατο” της Πανεπιστημίου, τη Βασιλίσσης Όλγας και πολλά άλλα… έργα, αλλάζει χέρια “νύχτα”. Περνάει εξ ολοκλήρου στην κυβέρνηση», ανέφερε σε διακοίνωσή του ο κ. Δούκας και εξήγησε ότι στην εν λόγω εταιρεία και μέχρι τώρα «ο δήμος της Αθήνας ορίζει ως πρόεδρο της τον εκάστοτε δήμαρχο Αθηναίων και η εκπροσώπηση του δήμου είναι 7 από τα 11 μέλη στο ΔΣ (3 εκ των οποίων από την παράταξη του), ενώ ο δήμαρχος υποδεικνύει και τον διευθύνοντα σύμβουλο. Με τη χθεσινή νυχτερινή τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο του υποουργείου Οικονομικών, η κυβέρνηση πετάει έξω από το ΔΣ τόσο τον δήμαρχο Αθηναίων από πρόεδρο του ΔΣ, όσο και τα μέλη του ΔΣ που προέρχονται από τον δήμο»!

Ο κ. Δούκας σημείωσε επίσης ότι «στην αρχική μορφή του ο Ν.4539/2018 δεν προέβλεπε ότι πρόεδρος του ΔΣ είναι ο δήμαρχος Αθηναίων. Προστέθηκε με νόμο της ΝΔ (άρθρο 59 Ν. 4663/2020). Ο λόγος νομίζω είναι προφανής. Όπως και ο λόγος που καταργείται τώρα που άλλαξε η δημοτική αρχή».

Η αλήθεια είναι ότι με βάση τις καταγγελίες του κ. Δούκα ο χρονισμός είναι τουλάχιστον ύποπτος. Οσο δήμαρχος Αθηναίων ήταν ο Γιώργος Καμίνης δεν προβλεπόταν να είναι και πρόεδρος του ΔΣ της Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ –ο νόμος άλλαξε όταν στη δημαρχία της πρωτεύουσας εξελέγη, το 2019, ο κ. Μπακογιάννης, ως υποψήφιος της ΝΔ. Και τώρα που ο κ. Μπακογιάννης αποχωρεί, έχοντας χάσει τις εκλογές του Οκτωβρίου, ο νόμος για την Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ αλλάζει και πάλι και μάλιστα την τελευταία στιγμή, με μια τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που συζητείται στις 19 Δεκεμβρίου, λίγο πριν κλείσει η Βουλή.

Ο κ. Δούκας κατήγγειλε πως είναι «μια καθεστωτική αντιμετώπιση της πρωτεύουσας της χώρας, που δεν πρέπει να περάσει. Πρόκειται», προσέθεσε, «για μια άκρως καθεστωτική αντίληψη, που δεν διστάζει να εκδικηθεί τους πολίτες της Αθήνας γιατί δεν εξέλεξαν τον εκλεκτό της κυβέρνησης. Είναι προφανές επίσης πως με την απόφαση αυτή επιχειρείται να ματαιωθεί ο οικονομικός και διαχειριστικός έλεγχος που η νέα δημοτική αρχή προτίθεται να διενεργήσει στην εταιρεία αυτή και στα πεπραγμένα της. Καλώ τον Πρωθυπουργό να πάρει τώρα πίσω τη σκανδαλώδη αυτή τροπολογία».

Το όλο θέμα ήρθε και στη Βουλή με τον Νίκο Ανδρουλάκη, πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να παρεμβαίνει και να καταγγέλλει πελατειακή αντίληψη της κυβέρνησης. «Η ΝΔ βλέπει το κράτος ως λάφυρο», σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...