Αν οι ισχυρισμοί του Σάμιουελ Λιτλ αποδειχθούν αληθινοί, θα είναι ο χειρότερος κατά συρροή φονιάς στην ιστορία των ΗΠΑ. Το FBI έδωσε στη δημοσιότητα τα πορτρέτα των θυμάτων του αναζητώντας πληροφορίες
Αν οι ισχυρισμοί του Σάμιουελ Λιτλ αποδειχθούν αληθινοί, θα είναι ο χειρότερος κατά συρροή φονιάς στην ιστορία των ΗΠΑ. Το FBI έδωσε στη δημοσιότητα τα πορτρέτα των θυμάτων του αναζητώντας πληροφορίες
Τον περασμένο Μάιο, ο 78χρονος Σάμιουελ Λιτλ, που κρατείτο σε φυλακή του Λος Αντζελες, άρχισε να ομολογεί και να περιγράφει έναν προς έναν τους 90 φόνους που ισχυρίζεται ότι διέπραξε, από το 1970 έως το 2005, σε διάφορες αμερικανικές πολιτείες.
Τα θύματά του ήταν όλα γυναίκες, αρκετές από αυτές εκδιδόμενες ή τοξικομανείς, με αποτέλεσμα να μην ενδιαφερθεί κανείς για την τύχη τους όταν εξαφανίστηκαν.
Αν οι ισχυρισμοί του αποδειχθούν αληθινοί, πρόκειται για τον χειρότερο κατά συρροή δολοφόνο στην αμερικανική ιστορία.
Οι πράκτορες του FBI έμειναν άναυδοι όταν ο Λιτλ άρχισε να περιγράφει τους φόνους του, για τους οποίους θυμάται κάθε λεπτομέρεια, ακόμα και την έκφραση στο πρόσωπο των θυμάτων του στις τελευταίες τους στιγμές, αλλά δεν είναι σίγουρος για όλες τις τοποθεσίες ή τις ημερομηνίες.
Του πήρε επτά μήνες για να ολοκληρώσει τη διήγησή του. Ο Λιτλ ζωγράφισε τα θύματα για να βοηθήσει τις Αρχές να τα συνδέσουν με εξαφανισθέντα πρόσωπα σε όλες τις πολιτείες και να βρουν τα λείψανά τους.
Οι Αρχές σε όλες τις πολιτείες συνεργάζονται με το FBI, ανοίγοντας ξανά τους φακέλους υποθέσεων όπου δεν έχει βρεθεί πτώμα ή δράστης.
Μέχρι τώρα, οι ντετέκτιβ έχουν εντοπίσει 37 από τα θύματά του. Στις υπόλοιπες υποθέσεις, δεν έχουν εντοπίσει τα πτώματα ούτε έχουν επιβεβαιώσει τη διήγηση του Λιτλ.
Σε μία προσπάθεια να βρεθούν πληροφορίες, το FBI έδωσε στη δημοσιότητα τα πορτρέτα 16 από τις γυναίκες που ζωγράφισε ο δολοφόνος.
Σε κάποια, υπάρχουν λεπτομέρειες που ενδεχομένως βοηθήσουν στην αναγνώρισή τους, όπως μία γαλάζια κορδέλα στα μαλλιά μιας έφηβης από το Μαϊάμι ή τα μοβ μαλλιά μιας γυναίκας από το Τέξας.
Ο Λιτλ, πρώην πυγμάχος, κατάφερνε ένα δυνατό χτύπημα στα θύματά του και μετά τα στραγγάλιζε. Επειδή δεν υπήρχαν τραύματα από μαχαίρι ή όπλο, οι αστυνομικοί, σε πολλές περιπτώσεις, απέδιδαν λανθασμένα τους θανάτους σε ατύχημα ή υπερβολική δόση.
Πολλούς από τους φόνους τους διέπραξε τις δεκαετίες του ’70 και του ’80, όταν δεν υπήρχε ακόμα το DNA στην υπηρεσία της Σήμανσης.
Παρόλα αυτά, είχε συλληφθεί κατ’επανάληψη για αδικήματα από παράνομη οπλοκατοχή, κατοχή ναρκωτικών ουσιών, επίθεση σε γυναίκες και φόνο μιας γυναίκας, για τον οποίο αθωώθηκε. Συνολικά, είχε περάσει 10 χρόνια στη φυλακή, αλλά κάθε φορά που έβγαινε, έβρισκε νέα θύματα.
Την τελευταία φορά που τον συνέλαβαν, το 2012, κατάφεραν να του προσάψουν τρεις φόνους γυναικών στο Λος Αντζελες, που διέπραξε το 1987 και το 1989. Οι Αρχές υποπτεύονταν τη σύνδεσή του και με άλλους φόνους, αλλά δεν είχαν κανένα στοιχείο στη διάθεσή τους.
Οταν άρχισε την ομολογία του, τον περασμένο Μάιο, ο Λιτλ ήδη εξέτιε ποινή ισοβίων.
Οι ντετέκτιβ της αστυνομίας του Λος Αντζελες ζήτησαν, το 2013, τη βοήθεια μίας ειδικής αναλύτριας από το FBI, της 34χρονης Κρίστι Παλατσόλο, που ξεκίνησε να ξετυλίγει τον μίτο της ιστορίας.
Οταν, μετά από έρευνα πέντε ετών, κι ενώ είχε ανακαλύψει τις κινήσεις του Λιτλ από το 1970, βρέθηκε στη φυλακή, τον περασμένο Μάιο, δεν μπορούσε να φανταστεί ότι ο δολοφόνος θα μιλούσε για 90 θύματα. Πλάι της βρισκόταν η Αντζελα Γουίλιαμσον, ερευνήτρια και σύμβουλος του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης. Οι δύο γυναίκες άκουγαν την ανάκριση του Λιτλ από διπλανό δωμάτιο. Τις ερωτήσεις έκανε ο ντετέκτιβ Τζέιμς Χόλαντ.
Στους επόμενους επτά μήνες, ο Λιτλ μίλησε για τα 90 θύματά του με απόλυτη ψυχραιμία. «Μιλώντας μαζί του, καταλαβαίνεις ότι ενθουσιάζεται περιγράφοντας πώς στραγγάλιζε τα θύματά του. Είναι ένα τέρας», λέει ο Μπέρνι Νέλσον, ένας από τους ντετέκτιβ που συμμετείχαν στην ανάκριση.