Τι συμβαίνει στην Πάρο; Γιατί χωρίς πολλά καταγεγραμμένα κρούσματα κορονοϊού στο νησί, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς επέβαλε «μοντέλο Πόρου» με lockdown μετά τα μεσάνυχτα; Ποια είναι τελικά η αλήθεια για την παρουσία της Covid-19 στο νησί, όταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της χώρας δηλώνει ότι η διασπορά του ιού σε τουριστικούς προορισμούς είναι μεγάλη, αλλά τα κρούσματα που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ είναι κυρίως στα αστικά κέντρα;
Οπως διαφάνηκε, το βαρύ επιδημιολογικό φορτίο της Πάρου επιβεβαιώθηκε από την ιχνηλάτηση κρουσμάτων που εντοπίστηκαν μετά την επιστροφή παραθεριστών στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις, ωστόσο και πάλι είναι ένα ζήτημα και ένα παράδοξο. Οπως ανέφερε η «Καθημερινή» σε ρεπορτάζ του Τάσου Τέλλογλου, είναι αρκετοί αυτοί που καταγράφονται ως ασθενείς του ιού στην Αθήνα, αλλά προηγουμένως βρίσκονταν σε νησιά –και αυτή η επιδημιολογική ρουτίνα είναι πλέον σαφής.
Εγραψε χαρακτηριστικά η «Καθημερινή»:
Ο 25χρονος έγινε άφαντος από την Αντίπαρο και ματαίως τον αναζητούσαν οι υγειονομικές αρχές του νησιού και ειδικά όσοι ήταν επιφορτισμένοι με την ιχνηλάτηση. Ωστόσο, τρία 24ωρα αργότερα, «ανέβασε» το θετικό του τεστ στα στοιχεία του ΕΟΔΥ ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο της Μυκόνου, το ένα από τα δύο που κάνουν τεστ, εκτός από το Κέντρο Υγείας. Και δεν είναι ασφαλώς αυτό το μόνο παράδειγμα νεαρού επισκέπτη των δημοφιλών νησιών στις Κυκλάδες, που αλλού αρρώστησε και αλλού διαγνώσθηκε με κορονοϊό. Δύο ακόμα –και αυτοί νεαροί– επισκέπτες της Πάρου βρέθηκαν θετικοί, αυτοί σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο των Αθηνών.
«Οι νέοι δεν θέλουν από τη στιγμή που κάνουν πυρετό ή έχουν άλλο σύμπτωμα που να μαρτυράει κορονοϊό να μένουν αποκλεισμένοι στα νησιά, μπαίνουν στο αεροπλάνο ή στο πλοίο και φεύγουν. Αυτό εξηγεί έως ένα βαθμό το γεγονός ότι στην Αθήνα την Τρίτη καταγράφηκαν πάνω από 80 κρούσματα, ενώ ο πληθυσμός της πόλης είχε συρρικνωθεί», λέει χαρακτηριστικά στην «Κ» πηγή του μηχανισμού ιχνηλάτησης στη Μύκονο, όπου έχουν παρουσιασθεί παρόμοια προβλήματα με εκείνα της Πάρου και της Αντιπάρου (σ.σ. το νησί εμφανίζει από τα τεστ των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων υψηλό διψήφιο αριθμό κρουσμάτων, ενώ το δημόσιο Κέντρο Υγείας έχει μηδενικά θετικά δείγματα).
Και αν για την εμβληματική για τον ελληνικό τουρισμό Μύκονο δεν έχουν επιβληθεί ακόμη αυστηρά μέτρα από την κυβέρνηση, το παράδοξο της Πάρου –ελάχιστα κρούσματα στο Κέντρο Υγείας αλλά αυστηρότατα μέτρα λόγω έξαρσης του κορονοϊού– προσπαθεί να διαλευκάνει και ο δήμαρχος του νησιού Μάρκος Κωβαίος, με επιστολή που έστειλε τη Δευτέρα προς τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια. Την επιστολή, μάλιστα, ο κ. Κωβαίος την κοινοποίησε και στο Γραφείο του Πρωθυπουργού.
Σε αυτήν ο δήμαρχος έκανε λόγο για «αδικία σε βάρος της Πάρου», υποστήριξε ότι «πέραν της δημόσιας υγείας απειλούνται η κοινωνική συνοχή του νησιού μας, η αξιοπιστία των τοπικών κλιμακίων υγείας καθώς και η εγκυρότητα των θεσμών» (!) και μάλιστα κατήγγειλε ότι η ιχνηλάτηση των περιστατικών που έχουν αποδοθεί στην Πάρο έγινε με λανθασμένο τρόπο! (Απέφυγε πάντως ο κ. Κωβαίος να αναφερθεί σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις εστίασης και ψυχαγωγίας, ειδικά στη Νάουσα και στις γύρω παραλίες, που λειτουργούσαν παραβιάζοντας κάθε σχεδόν κανόνα ασφαλείας κατά του κορονοϊού)…
Εγραψε στην επιστολή του προς τον κ. Κικίλια, ο δήμαρχος Πάρου:
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Θα ήθελα να σας μεταφέρω την έντονη ανησυχία και τον προβληματισμό των κατοίκων και επιχειρηματιών της Πάρου με αφορμή την εξαγγελία των νέων μέτρων για την αναχαίτιση του κορονοϊού που ανακοινώθηκαν από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκο Χαρδαλιά, κι αφορούν στο νησί μας.
Επειδή τα συγκεκριμένα μέτρα έχουν βάλει στο στόχαστρο την Πάρο, η αβεβαιότητα και ο φόβος έχουν κυριαρχήσει και στους επισκέπτες και στους μόνιμους κάτοικους. Όπως καταλαβαίνετε, πέραν της δημόσιας υγείας απειλούνται η κοινωνική συνοχή του νησιού μας, η αξιοπιστία των τοπικών κλιμακίων υγείας καθώς και η εγκυρότητα των θεσμών. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, προκύπτει η επιτακτική ανάγκη να μας ενημερώσετε άμεσα και αναλυτικά αφενός για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί και αφετέρου για τους λόγους για τους οποίους τα μέτρα αυτά ήταν απαραίτητο να παρθούν για τη δημόσια υγεία. Ελπίζουμε ότι καταλαβαίνετε τον κίνδυνο που δημιουργήθηκε και ότι θα απαντήσετε όσο πιο σύντομα μπορείτε.
Επίσημα, θέλω να σας ενημερώσω ότι η εικόνα που είχαμε από το Κέντρο Υγείας της Πάρου ήταν για λίγα περιστατικά. (σ.σ.: Πράγμα που δεν αποκλείει άλλα περιστατικά να έχουν περάσει από τα ιδιωτικά κέντρα που λειτουργούν στο νησί). Προφανώς, δεν είμαστε ειδικοί για να ορίσουμε τα μέτρα που θα ισχύουν για την ασφάλεια της δημόσιας υγείας, ωστόσο η ιχνηλάτηση των περιστατικών που έχουν αποδοθεί στην Πάρο ώστε να χαρακτηριστούν ότι έχουν αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο COVID- 19, έγινε με λανθασμένο τρόπο και δεν αποτυπώνει σε καμία περίπτωση την πραγματικότητα. Πιο απλά, όσοι φεύγουν από Πάρο ταξιδεύοντας με το καράβι της γραμμής και στη συνέχεια βρίσκονται θετικοί στον COVID- 19, δεν αποδεικνύεται ότι προσβλήθηκαν στην Πάρο επειδή είχε αυξημένη επισκεψιμότητα σε σχέση με άλλα νησιά των Κυκλάδων.
Επιπλέον, το μήνυμα της Πολιτικής Προστασίας κατανοείτε ότι λειτούργησε καταστροφολογικά για το νησί, το οποίο αναμένεται τις επόμενες ημέρες να αδειάσει από επισκέπτες, προκαλώντας ανυπολόγιστη ζημιά στην οικονομία αλλά και στην κοινωνία.
Σας κάνω έκκληση να παρέμβετε ώστε να αρθεί το συντομότερο δυνατόν η αδικία σε βάρος της Πάρου.
Αναμένοντας τη θετική σας ανταπόκριση.
Με εκτίμηση,
Ο Δήμαρχος Πάρου
Μάρκος Ι. Κωβαίος
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News