412
ΟΙ ελληνικές αρχαιότητες που αποσύρθηκαν από τον κατάλογο του Christie's | CreativeProtagon

Ο Christie’s απέσυρε ελληνικές αρχαιότητες από δημοπρασία του

Protagon Team Protagon Team 9 Απριλίου 2024, 19:04
ΟΙ ελληνικές αρχαιότητες που αποσύρθηκαν από τον κατάλογο του Christie's
|CreativeProtagon

Ο Christie’s απέσυρε ελληνικές αρχαιότητες από δημοπρασία του

Protagon Team Protagon Team 9 Απριλίου 2024, 19:04

Ο οίκος δημοπρασιών Christie’s απέσυρε τέσσερα αρχαιοελληνικά αγγεία από νεοϋορκέζικη δημοπρασία του, προγραμματισμένη για την Τρίτη 9 Απριλίου, επειδή αποδείχθηκε ότι οι εν λόγω αρχαιότητες είχαν προηγουμένως περάσει και από τα χέρια του καταδικασμένου λαθρεμπόρου Τζανφράνκο Μπεκίνα.

Τις αποκαλύψεις που ανάγκασαν τους Christie’s σε αναδίπλωση έκανε ο δρ Χρήστος Τσιρογιάννης, λέκτορας Αρχαιολογίας συνεργαζόμενος με το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και ειδικός σε κλεμμένες αρχαιότητες και σε δίκτυα διακίνησης. Ο ίδιος είπε στον Guardian ότι αποδεικτικά στοιχεία για το παρελθόν των συγκεκριμένων αρχαιοτήτων υπάρχουν στην αλληλογραφία του οίκου δημοπρασιών με τον Μπεκίνα.

Κατά το ρεπορτάζ του λονδρέζικου μέσου, ο Τσιρογιάννης επέκρινε τους Christie’s ότι απέκρυψαν πως τα τέσσερα αρχαιοελληνικά κομμάτια που περιέλαβαν στη δημοπρασία τους τα είχε ο Μπεκίνα, καταδικασμένος για λαθρεμπόριο αρχαιοτήτων από το 2011. Η σύνδεση του λαθρεμπόρου με τον οίκο δημοπρασιών απεδείχθη, είπε ο Τσιρογιάννης, όπως και η εσκεμμένη απόκρυψη της προέλευσής τους – οι Christie’s έλεγαν στους πελάτες τους ότι τα κομμάτια προέρχονται από τη συλλογή Manfred Zimmermann (Μάνφρεντ Τσίμερμαν).

Σημειωτέον ότι η ιστορία αυτή έχει και η ίδια μεγάλο παρελθόν, αφού ο κατάλογος του Christie’s αναφέρει ότι είχε πουλήσει τρία από τα συγκεκριμένα κομμάτια σε δημοπρασία του στη Γενεύη το 1979 – και τότε είχε αποκρύψει το γεγονός ότι του τα είχε προμηθεύσει ο Μπεκίνα.

Τα αρχαιοελληνικά αντικείμενα είναι ένα μελανόμορφο αττικό κύπελλο με μορφές πολεμιστών, του 570-560 π.Χ., το οποίο θα έπιανε στη δημοπρασία 15.000-20.000 δολάρια, ένα κάλυμμα αγγείου με απεικονίσεις Σφιγγών, του 570-550 π.Χ., εμπορικής αξίας 8.000-12.000 δολαρίων, και μια υδρία με τον Διόνυσο, του 520 π.Χ., που προϋπολογίστηκε ότι θα έπιανε 7.000-9.000 δολάρια. Ολα αυτά τα αντικείμενα πλέον δεν υπάρχουν στον ηλεκτρονικό κατάλογο των Christie’s.

Ο Guardian έγραψε ότι Τσιρογιάννης δραστηριοποιείται στον εντοπισμό κλεμμένων αρχαιοτήτων τα τελευταία 18 χρόνια, ψάχνοντας σε οίκους δημοπρασιών και γκαλερί, αλλά και σε ιδιωτικές συλλογές και μουσεία. Φυσικά, μόλις βρει κάτι ύποπτο ειδοποιεί την Ιντερπόλ. «Αν και ο Τσιρογιάννης εδρεύει στο Κέιμπριτζ, διευθύνει την έρευνα περί παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων για λογαριασμό της UNESCO στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο της Κέρκυρας» σημείωσαν οι Αγγλοι.

Και λήκυθος

Αλλο ένα αρχαιοελληνικό αγγείο, μια λήκυθος που απεικονίζει τον Θησέα, έργο του 500-490 π.Χ., αξίας 20.000-30.000 δολαρίων, αποσύρθηκε επίσης από τον κατάλογο του Christie’s. Αυτό το αγγείο (μυροδοχείο ή ελαιοδοχείο) το είχε αγοράσει ο προαναφερθείς Τσίμερμαν τη δεκαετία του ’90 από τον Μπεκίνα, όπως αποδεικνύουν οι σημειώσεις του ίδιου του λαθρεμπόρου. «Ούτε ο οίκος δημοπρασιών ούτε ο συλλέκτης ή η οικογένειά του ούτε καν τα μουσεία μπαίνουν στον κόπο να ελέγχουν αν τυχόν εμπλέκονται σε αγοραπωλησίες αντικειμένων» είπε ο Τσιρογιάννης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...