Με δεδομένο τον πολιτικό ακτιβισμό του και τη στάση του στις προεδρικές εκλογές της τελευταίας εικοσαετίας, η υποστήριξη του Μπρους Σπρίνγκστιν προς το δίδυμο των Κάμαλα Χάρις και Τιμ Γουόλς δεν συνιστά έκπληξη – τουλάχιστον όχι τόσο μεγάλη όσο εκείνη της σούπερ σταρ της ποπ Τέιλορ Σουίφτ ή, ακόμα περισσότερο, του πρώην ρεπουμπλικανού αντιπροέδρου Ντικ Τσέινι.
Σε κάθε περίπτωση, το «αφεντικό» της αμερικανικής ροκ, που από το 2004 μέχρι σήμερα έχει στηρίξει τις υποψηφιότητες όλων των Δημοκρατικών υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές, τάχθηκε επίσημα υπέρ της Κάμαλα Χάρις και ταυτόχρονα εναντιώθηκε στον Ντόναλντ Τραμπ αποκαλώντας τον «τον πιο επικίνδυνο υποψήφιο για την προεδρία στη διάρκεια της ζωής μου».
Ο δημοφιλής τραγουδιστής έκανε την ανακοίνωση σε ένα βίντεο που δημοσίευσε στον λογαριασμό του στο Instagram, από το εσωτερικό ενός παραδοσιακού αμερικανικού εστιατορίου, το απόγευμα της Πέμπτης (ξημερώματα ώρα Ελλάδας). Περιέγραψε τις επερχόμενες εκλογές ως «μια από τις πιο σημαντικές στην ιστορία του έθνους μας», όπως αναφέρει δημοσίευμα του Guardian.
«Από την εποχή του Εμφυλίου Πολέμου, η σπουδαία χώρα μας δεν έχει υπάρξει τόσο πολιτικά, πνευματικά και συναισθηματικά διχασμένη όσο αυτή τη στιγμή. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να παραμείνει έτσι» σημείωσε ο Σπρίνγκστιν, που είχε υποστηρίξει ένθερμα και τους Μπαράκ Ομπάμα. Τζο Μπάιντεν. Είναι η πιο πρόσφατη διασημότητα που βγήκε να υποστηρίξει ανοιχτά τη Χάρις, μετά τις Τέιλορ Σουίφτ, Οπρα Γουίνφρεϊ και Μπάρμπρα Στρέιζαντ.
Στο βίντεο επαινεί τις δεσμεύσεις της Χάρις και του υποψηφίου της για την αντιπροεδρία, Τιμ Γουόλς, για «το όραμα μιας χώρας που σέβεται και περιλαμβάνει τους πάντες, ανεξαρτήτως τάξης, θρησκείας, φυλής, πολιτικής άποψης ή σεξουαλικής ταυτότητας», και το πρόγραμμά τους «να αναπτύξουν την οικονομία μας με έναν τρόπο που ωφελεί όλους – όχι μόνο τους λίγους σαν κι εμένα, που βρίσκονται στην κορυφή» της εισοδηματικής πυραμίδας.
«Αυτό είναι το όραμα της Αμερικής για το οποίο γράφω τραγούδια σταθερά εδώ και 55 χρόνια» συμπλήρωσε. Ο Τραμπ, αντιθέτως, «δεν καταλαβαίνει το νόημα αυτής της χώρας, την ιστορία της ή τι σημαίνει να είσαι βαθιά Αμερικανός» επισήμανε ο κορυφαίος ρόκερ.
«Η περιφρόνησή του για την ιερότητα του Συντάγματος μας, την ιερότητα της δημοκρατίας, την ιερότητα του κράτους δικαίου και την ιερότητα της ειρηνικής μεταβίβασης της εξουσίας θα έπρεπε να τον αποκλείσει δια παντός από μια δεύτερη εκλογή του στο αξίωμα του προέδρου».
Καταλήγοντας, ο Σπρίνγκστιν ανέφερε: «Ο καθένας μας βλέπει τα πράγματα διαφορετικά, και σέβομαι την επιλογή σας ως συμπολίτες μου. Αλλά όπως εσείς, έτσι και εγώ έχω μόνο μία ψήφο – και είναι ένα από τα πολυτιμότερα αγαθά που διαθέτω. Γι’ αυτό στις 5 Νοεμβρίου θα ψηφίσω την Κάμαλα Χάρις και τον Τιμ Γουόλς. Σας ευχαριστώ που με ακούσατε».
Παρότι στα πρώτα 30 χρόνια της καριέρας του ο Σπρίνγκστιν απέφευγε συστηματικά τις ξεκάθαρες πολιτικές τοποθετήσεις, προβάλλοντας ένα ευρύτερα κοινωνικό/φιλανθρωπικό προφίλ, την τελευταία εικοσαετία οι κοινωνικές παρεμβάσεις του γίνονται ολοένα και πιο πολιτικές. Το 2004 διοργάνωσε μαζί με συναδέλφους του την περιοδεία «Vote For Change», ακολουθώντας τον υποψήφιο των Δημοκρατικών Τζον Κέρι στις προεκλογικές συγκεντρώσεις του.
Το 2008 και το 2012 ενεπλάκη πιο ενεργά στις αντίστοιχες προεκλογικές καμπάνιες του Μπαράκ Ομπάμα, παίζοντας στις προεκλογικές συγκεντρώσεις του, ενώ τραγούδησε και τον… ανεπίσημο ύμνο των ΗΠΑ, το «This Land Ιs Your Land» του Γούντι Γκάθρι, μαζί με τον αείμνηστο ερμηνευτή της φολκ Πιτ Σίγκερ, στις εκδηλώσεις για την ορκωμοσία του Ομπάμα το 2009, μπροστά σε 400.000 θεατές.
Το 2016 υποστήριξε την υποψηφιότητα της Χίλαρι Κλίντον, χωρίς όμως να κάνει ζωντανές εμφανίσεις για λογαριασμό της, ενώ το 2020, αστειευόμενος στις συνεντεύξεις του για την προώθηση του άλμπουμ «Letter To You», ανέφερε ότι αν ο Τραμπ επανεκλεγεί, εκείνος θα μετανάστευε στην Αυστραλία.
Τέλος, το 2021, μαζί με τον πρώην, πλέον, πρόεδρο Ομπάμα, ο Μπρους ήταν οικοδεσπότης του podcast «Renegades: Born Ιn the USA». Στα 10 επεισόδια του οι δύο άνδρες συζήτησαν, μεταξύ άλλων, για την εξέλιξη της φιλίας τους, τα κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και τα αυξανόμενα φαινόμενα ρατσισμού των τελευταίων ετών.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News