448
Στάνλεϊ και Μπόρις Τζόνσον την εποχή που ο δεύτερος ήταν πρωταγωνιστής στην κεντρική πολιτική σκηνή του Ηνωμένου Βασιλείου. Τώρα ο πρώτος μπορεί να φτάσει να αποκαλείται σερ Στάνλεϊ | Photo by Finnbarr Webster/Getty Images

Ο Μπόρις Τζόνσον πρότεινε τον πατέρα του για ιππότη

Protagon Team Protagon Team 6 Μαρτίου 2023, 11:39
Στάνλεϊ και Μπόρις Τζόνσον την εποχή που ο δεύτερος ήταν πρωταγωνιστής στην κεντρική πολιτική σκηνή του Ηνωμένου Βασιλείου. Τώρα ο πρώτος μπορεί να φτάσει να αποκαλείται σερ Στάνλεϊ
|Photo by Finnbarr Webster/Getty Images

Ο Μπόρις Τζόνσον πρότεινε τον πατέρα του για ιππότη

Protagon Team Protagon Team 6 Μαρτίου 2023, 11:39

Ο Μπόρις Τζόνσον συμπεριέλαβε το όνομα του πατέρα του στη λίστα με τους ανθρώπους που προτείνει να γίνουν ιππότες –να λάβουν δηλαδή τον τίτλο του «σερ»–, όπως αποκαλύπτουν οι Times. Ο Τζόνσον έχει το δικαίωμα να προτείνει κάποιους ανθρώπους για τη συγκεκριμένη τιμή, μετά την παραίτησή του από την πρωθυπουργία. Η λίστα με τις προτάσεις του περιλαμβάνει 100 ονόματα, ανάμεσα στα οποία και εκείνο του Στάνλεϊ Τζόνσον.

Επί του παρόντος η λίστα του Τζόνσον βρίσκεται στο υπουργικό συμβούλιο προς έγκριση και λέγεται ότι είναι πολύ μεγαλύτερη από των προκατόχων του. Η Τερέζα Μέι, για παράδειγμα, πρότεινε 60 ανθρώπους όταν παραιτήθηκε, ενώ ο Ντέιβιντ Κάμερον πρότεινε 62.

Η πρόταση είναι δεδομένο ότι θα προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τζόνσον χρησιμοποιεί την εξουσία του για να ευνοήσει τα μέλη της οικογένειάς του: Το 2020 πρότεινε τον αδελφό του Τζο, πρώην υπουργό, για τίτλο ευγενείας. Ο Τζο σήμερα είναι λόρδος του Μέριλμπον.

Πέρα από τα οικογενειακά των Τζόνσον, η υποψηφιότητα του Στάνλεϊ θα εξεταστεί πολύ προσεκτικά καθώς δύο γυναίκες τον κατήγγειλαν το 2021 για ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά. Ο ίδιος αρνήθηκε τις κατηγορίες της Κάρολαϊν Νόουκς, βουλευτού του Συντηρητικού κόμματος ότι «τη χτύπησε όσο πιο δυνατά μπορούσε στα οπίσθια» στο Συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος στο Μπλάκπουλ το 2003. «Δεν θυμάμαι καν ποια είναι η Κάρολαϊν Νόουκς», είπε ο Στάνλεϊ Τζόνσον.

Το 2020, ο Τoμ Μπόουερ έγραψε στη βιογραφία του Μπόρις Tζόνσον ότι ο πατέρας του είχε σπάσει τη μύτη της μητέρας του τη δεκαετία του ’70. Η Σάρλοτ Βαλ είπε στον Μπόουερ ότι είχε νοσηλευτεί σε νοσοκομείο όταν ο Στάνλεϊ, τότε σύζυγός της, τη χτύπησε. Στο βιβλίο αναφέρεται ότι ο Στάνλεϊ Τζόνσον «μετανιώνει» για το περιστατικό.

Ο ίδιος ο Στάνλεϊ Τζόνσον αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο για την υποψηφιότητά του. Και ένας εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον αρκέστηκε να πει «δεν σχολιάζουμε τις υποψηφιότητες».

Οι υποψηφιότητες πρέπει να περάσουν από την επιτροπή τιμών του υπουργικού συμβουλίου. Η πλήρης λίστα πρέπει να εγκριθεί μετά από τον Πρωθυπουργό, κάτι ήδη περίπλοκο, καθώς σε αυτήν περιλαμβάνονται και τέσσερις βουλευτές που προτείνονται για τίτλους ευγενείας.

Αυτό σημαίνει ότι αν λάβουν τους τίτλους ευγενείας, θα περάσουν αυτομάτως από τη Βουλή των Κοινοτήτων σε εκείνη των Λόρδων. Και οι τέσσερις έχουν συμφωνήσει να καθυστερήσουν την αποδοχή των τίτλων τους έως τις ερχόμενες εκλογές. Η κυβέρνηση όμως έχει υπονοήσει σαφώς ότι ενδέχεται να μπλοκάρει τους τίτλους.

Τα μέλη της Βουλής των Λόρδων δεν μπορούν να υπηρετούν ταυτόχρονα στη Βουλή των Κοινοτήτων, συνεπώς θα πρέπει να παραιτηθούν. Επίσης δεν συνηθίζεται να καθυστερεί η αποδοχή των τίτλων ευγενείας.

Παρά τις αμφιβολίες και τις αντιδράσεις, πάντως, ο μόνος που έχει τελικά την αρμοδιότητα να αρνηθεί κάποια από τις υποψηφιότητες, είναι ο νυν πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ, καθώς οι επιτροπές της Βουλής έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...