Ενα γενναίο βήμα ενός υπερήφανου έθνους προς το μέλλον; Ή μία εθνική υποχώρηση ιστορικών διαστάσεων; Οι Βρετανοί κέρδισαν άραγε την ανεξαρτησία τους από τα δεσμά της Ευρώπης; Ή κέρδισαν έναν εφιάλτη που εικονογραφείται με άδεια ράφια στα σούπερ μάρκετ; Καθώς την 31η Ιανουαρίου 2022 συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από την επίσημη υλοποίηση του Brexit –του πολιτικού magnum opus του Μπόρις Τζόνσον– η Βρετανία στέκεται μετέωρη, με ιδιαίτερο σκεπτικισμό απέναντι σε αυτήν επέτειο.
Ο πρωθυπουργός θέλει βέβαια να το προβάλει ως ένα ιστορικό επίτευγμα. Και καθώς βάλλεται πανταχόθεν για το party-gate, το σκάνδαλο με τα πάρτι που διοργανώνονταν κατά σύστημα στην Ντάουνινγκ Στριτ, ενώ για τους άλλους Βρετανούς ίσχυαν αυστηρά περιοριστικά μέτρα και lockdown, ο Τζόνσον γνωστοποίησε ότι θα παρουσιάσει εντός της ημέρας «νομοσχέδιο για τις ελευθερίες του Brexit», προτρέποντας παράλληλα τις Βρυξέλλες «να εγκαταλείψουν την «τιμωρητική προσέγγιση».
Γράφοντας στην εφημερίδα Daily Mail, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Το νέο μας νομοσχέδιο για τις ελευθερίες του Brexit θα διευκολύνει την απαλλαγή από το διατηρούμενο δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το περίεργο σύστημα με το οποίο η νομοθεσία της ΕΕ καταλαμβάνει μια ημι-ιερή θέση στο βιβλίο καταστατικών του Ηνωμένου Βασιλείου». Επίσης σημείωσε ότι οι Βρυξέλλες θα συνειδητοποιήσουν ότι είναι πλέον «αδύνατο να σταματήσουν το Ηνωμένο Βασίλειο ορίζοντας νέες ελευθερίες και προχωρώντας όλο και πιο γρήγορα».
Πολιτικοί αναλυτές ερμήνευσαν αυτό το νομοσχέδιο ως ένα πολιτικό «πυροτέχνημα» του Τζόνσον ώστε να αλλάξει την ατζέντα και να μην ασχολείται ο κόσμος με το party-gate, εν αναμονή μάλιστα του σχετικού πορίσματος της κρατικής λειτουργού Σου Γκρέι, η δημοσιοποίηση του οποίου έχει ήδη καθυστερήσει αδικαιολόγητα. O υφυπουργός Οικονομικών Σάιμον Κλαρκ είπε ότι τα ευρήματα της έρευνας για τα πάρτι στην πρωθυπουργική κατοικία θα γίνουν «σύντομα γνωστά» και επέμεινε ότι ο Τζόνσον δεν είπε ψέματα για αυτά –τον χαρακτήρισε «καλό άνθρωπο» και «καλό ηγέτη».
Μπορεί όμως άραγε, αυτός ο Μπόρις Τζόνσον, ξεδοντιασμένος πολιτικά από τη διαχείριση της πανδημίας και τα σκάνδαλα, ένας πολιτικός που χρειάζεται κυβερνητικά στελέχη να του φιλοτεχνούν το προφίλ του «καλού ανθρώπου», να πείσει ότι το Brexit είναι ό,τι καλύτερο έχει συμβεί σε αυτή τη γενιά των Βρετανών;
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε στα τέλη του Δεκεμβρίου, έξι στους δέκα Βρετανούς κρίνουν ότι το Brexit λειτούργησε αρνητικά ή ότι δεν λειτούργησε όπως αναμενόταν. Στην έρευνα, που διεξήχθη για λογαριασμό του Observer, 42% των ερωτηθέντων που ψήφισαν το 2016 υπέρ του Brexit, σήμερα έχουν αρνητική εικόνα. Οπως παρατήρησε ο ερευνητής Ανταμ Ντράμοντ, που συμμετείχε σε αυτήν, ακόμη και στο στρατόπεδο των σκληρών υπέρμαχων του Brexit σήμερα υπάρχουν αντιτιθέμενες τάσεις.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News