Για πολλοστή φορά από την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου, ο Αντονι Μπλίνκεν πραγματοποιεί επίσκεψη στο Ισραήλ, με στόχο να τερματιστεί ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας και να επιστρέψουν οι όμηροι στα σπίτια τους.
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε ότι «ενδεχομένως» τώρα είναι η «τελευταία» ευκαιρία για να επιτευχθεί συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ των δύο πλευρών.
«Είναι μια αποφασιστική στιγμή, ίσως είναι η καλύτερη και ενδεχομένως η τελευταία ευκαιρία να επιστρέψουν οι όμηροι στα σπίτια τους, να επιτευχθεί εκεχειρία και να μπει όλος ο κόσμος στον δρόμο της ειρήνης και της ασφάλειας που θα διαρκέσουν», τόνισε ο Μπλίνκεν κατά τη συνάντησή του στο Τελ Αβίβ με τον ισραηλινό πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ, το πρωί της Δευτέρας.
Ο Χέρτζογκ δήλωσε ότι οι Ισραηλινοί επιθυμούν την επιστροφή «το συντομότερο δυνατό» των ομήρων που απήχθησαν στις 7 Οκτωβρίου από τη Χαμάς και οι οποίοι εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα.
«Δεν υπάρχει πιο σημαντικός ανθρωπιστικός σκοπός από την επιστροφή των ομήρων μας», υπογράμμισε.
Ο αμερικανός υπουργός επεσήμανε ακόμα ότι η Ουάσινγκτον εργάζεται επίσης για να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή εν μέσω ανησυχιών για ενδεχόμενη επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ.
Στη συνέχεια, ο Μπλίνκεν είχε τρίωρη συνάντηση με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, η οποία, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του ισραηλινού πρωθυπουργού, ήταν θετική και διεξήχθη σε καλό κλίμα.
«Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη δέσμευση του Ισραήλ στην τρέχουσα αμερικανική πρόταση για την απελευθέρωση των ομήρων μας, η οποία λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες ασφαλείας του Ισραήλ, στις οποίες επιμένει σθεναρά» ανέφερε η ανακοίνωση.
Η επίσκεψη του Μπλίνκεν, έχει στόχο να πειστούν «όλα τα μέρη» να κλείσουν συμφωνία, είπε αμερικανός αξιωματούχος που συνοδεύει τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο Τελ Αβίβ.
Την ίδια στιγμή, Νετανιάχου και Χαμάς δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για ελπίδες, καθώς αλληλοκατηγορούνται ισχυριζόμενοι ότι η άλλη πλευρά εμποδίζει την επίτευξη συμφωνίας.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός είπε ότι «η πίεση πρέπει να κατευθυνθεί στη Χαμάς», και «όχι στην ισραηλινή κυβέρνηση», καταγγέλλοντας την « άρνηση» της παλαιστινιακής τρομοκρατικής οργάνωσης να δεχθεί συμφωνία έπειτα από δυο ημέρες διαπραγματεύσεων στην Ντόχα.
Η Χαμάς απάντησε: «Επιρρίπτουμε στον Μπενιαμίν Νετανιάχου ακέραιη την ευθύνη διότι οδήγησε σε αποτυχία τις προσπάθειες των μεσολαβητών παρεμποδίζοντας συμφωνία και (την ευθύνη) για τη ζωή των ομήρων, που διατρέχουν τον ίδιο κίνδυνο με το δικό μας λαό».
Παράλληλα, οι διαδηλώσεις στο Ισραήλ συνεχίζονται με χιλιάδες ανθρώπους στους δρόμους να καταγγέλουν ότι ο Νετανιάχου σαμποτάρει τις συνομιλίες και να απαιτούν την επίτευξη συμφωνίας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News