333
Ο Αντονι Μπλίνκεν, υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ: οι επαφές του στο Πεκίνο τον επόμενο μήνα θα είναι κομβικές για το μέλλον των σινοαμερικανικών σχέσεων | Mandel Ngan/Pool via REUTERS/File Photo

Ο Μπλίνκεν στο Πεκίνο τον Φεβρουάριο

Protagon Team Protagon Team 17 Ιανουαρίου 2023, 19:47
Ο Αντονι Μπλίνκεν, υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ: οι επαφές του στο Πεκίνο τον επόμενο μήνα θα είναι κομβικές για το μέλλον των σινοαμερικανικών σχέσεων
|Mandel Ngan/Pool via REUTERS/File Photo

Ο Μπλίνκεν στο Πεκίνο τον Φεβρουάριο

Protagon Team Protagon Team 17 Ιανουαρίου 2023, 19:47

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν θα μεταβεί στο Πεκίνο για να συναντήσει τον νέο υπουργό Εξωτερικών της Κίνας, Τσιν Γκανγκ, ο οποίος, ως γνωστόν, είναι κατά κάποιον τρόπο… Αμερικανός και αυτός, αφού υπηρέτησε ως πρεσβευτής στην Ουάσινγκτον την τελευταία διετία, γνωρίζει τον αμερικανικό τρόπο σκέψης και αισθάνεται πολύ άνετα φορώντας καουμπόικο καπέλο μπροστά στις κάμερες.

Το επικείμενο ταξίδι του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαιώθηκε, κάτι που σημαίνει ότι πολύ γρήγορα καρποφόρησε η υπόσχεση περί «ανοιχτού διαύλου επικοινωνίας», την οποία είχαν αμοιβαίως δώσει οι Τζο Μπάινετν και Σι Τζινπίνγκ τον περασμένο Νοέμβριο στο Μπαλί της Ινδονησίας, στη Σύνοδο των G20. Τα πράγματα τρέχουν λοιπόν, άρα και οι δύο πλευρές επείγονται για διευθέτηση των πολλών και σοβαρών εκκρεμοτήτων.

Οι συνομιλίες μεταξύ του Μπλίνκεν και του Γκανγκ προγραμματίστηκαν για το διήμερο  5 και 6 Φεβρουαρίου. Η συμφωνημένη ατζέντα θα είναι ένα γερό κρας τεστ της αντοχής των σινοαμερικανικών σχέσεων υπό τις παρούσες συνθήκες. Δηλαδή, θα συζητηθεί κατά πόσον υπάρχει περιθώριο βελτίωσης διά συμβιβασμών στα μείζονα ζητήματα: στο θέμα της Ταϊβάν, στο εμπορικό κομμάτι (το λεγόμενο και «εμπορικός πόλεμος»), στις καταγγελίες των ΗΠΑ περί παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κ.ά.

Η συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών έρχεται ως συνέχεια μιας από τις τελευταίες επαφές που είχε ο Γκανγκ στην Ουάσινγκτον τον περασμένο Δεκέμβριο, ως πρεσβευτής ακόμη. Οπως ο ίδιος είχε ανακοινώσει τότε μέσω Twitter, συνομίλησε με την υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γιέλεν στη βάση όσων συμφώνησαν οι Μπάιντεν και Σι, δηλαδή «για διμερή και πολυμερή οικονομικά και χρηματοπιστωτικά ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος».

Ασφαλώς, στη συνάντηση του Πεκίνου οι Αμερικανοί θα προσπαθήσουν να αποσπάσουν από τους Κινέζους και κάποια δέσμευση για σταδιακή αποστασιοποίησή τους από τη Ρωσία με αφορμή το Ουκρανικό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...