288
O Αντονι Μπλίνκεν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη στο Πορτ-Ο-Πρενς της Αϊτής | Roberto Schmidt/Pool via REUTERS

Ο Μπλίνκεν ετοιμάζει την αποχώρησή του από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Protagon Team Protagon Team 6 Σεπτεμβρίου 2024, 09:48
O Αντονι Μπλίνκεν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη στο Πορτ-Ο-Πρενς της Αϊτής
|Roberto Schmidt/Pool via REUTERS

Ο Μπλίνκεν ετοιμάζει την αποχώρησή του από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Protagon Team Protagon Team 6 Σεπτεμβρίου 2024, 09:48

Τέσσερα χρόνια –αλλά τι χρόνια: με πόλεμο στην Ουκρανία και ανάφλεξη στη Λωρίδα της Γάζας– φαίνεται ότι ήταν πολλά για τον Αντονι Μπλίνκεν. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δήλωσε, την Πέμπτη, ότι ελπίζει να περνά περισσότερο χρόνο με τα παιδιά του την επόμενη χρονιά, υπονοώντας πως δεν λογαριάζει να συνεχίσει στον θόκο του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.

Πατέρας δυο μικρών παιδιών, ο 62χρονος επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είδε το πρόγραμμα του να βαραίνει πολύ την τελευταία χρονιά. Μεταξύ άλλων, έκανε εννιά ταξίδια στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, το έναυσμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, ειδικά στο πλαίσιο των —άκαρπων— έμμεσεων διαπραγματεύσεων προκειμένου να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός.

«Για το δικό μου μέλλον, το μόνο που με απασχολεί αυτή τη στιγμή είναι ο απολογισμός αυτής της κυβέρνησης τον Ιανουάριο», δήλωσε ο Αντονι Μπλίνκεν στον Τύπο στο Πορτ-ο-Πρενς, όπου έκανε την πρώτη επίσκεψη αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Αϊτή έπειτα από σχεδόν μια δεκαετία.

«Αφού πέρασα λίγο χρόνο την περασμένη άδεια κάνοντας διάλειμμα με τα παιδιά μου, μπορώ να σας πω πως λαχταράω να περνάω περισσότερο χρόνο μαζί τους», είπε ο 62χρονος διπλωμάτης.

Είναι γενικά σπάνιο ο υπουργός Εξωτερικών να παραμένει στο αξίωμα έπειτα από εκλογές, ακόμη και σε περιπτώσεις επανεκλογής του προέδρου. Η τελευταία τέτοια περίπτωση ήταν ο Τζορτζ Σουλτς, που παρέμεινε επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας μια εξαετία, επί προεδρίας του Ρεπουμπλικάνου Ρόναλντ Ρέιγκαν, τα χρόνια του 1980.

Ταυτισμένος με τον Τζο Μπάιντεν, ο Μπλίνκεν δεν θεωρείται πως έχει εξίσου καλή σχέση με την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις, πλέον υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία στις εκλογές του Νοεμβρίου, μετά την πολύκροτη απόφαση που έλαβε τον Ιούλιο ο πρόεδρος, 81 ετών, να αποσυρθεί από την κούρσα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...