Tα αμερικανικά media, με πηγές από τον ίδιο τον Λευκό Οίκο, έγραψαν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα πιέσει το Κογκρέσο για ανάληψη περισσοτέρων εξουσιών, αλλά και για μεγαλύτερη οικονομική ενίσχυση της αμερικανικής κυβέρνησης, με αποκλειστικό σκοπό την παρακολούθηση και τη ρύθμιση της βιομηχανίας Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) που αναπτύσσεται ραγδαίως.
Η χρονική συγκυρία είναι η ιδανική: την Παρασκευή 21 Ιουνίου η προεδρία Μπάιντεν επρόκειτο να ανακοινώσει ότι έχει λάβει τις απαραίτητες δεσμεύσεις από πλευρά των επτά κορυφαίων εταιρείων ΤΝ, όσον αφορά τις δικλίδες ασφαλείας των διαφόρων πρότζεκτ τους. Ο κλάδος των τεχνολογικών γιγάντων δεν θα περιοριστεί στη λεγόμενη αυτορρύθμιση σε περίπτωση εκτροπών και δυνητικών κινδύνων, αλλά θα αναγκαστεί να λογοδοτεί στο αμερικανικό κράτος. Η λέξη «κλειδί» για τη ρομποτική καινοτομία είναι η υπευθυνότητα.
Η Corriere della Sera έγραψε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν επρόκειτο να ανακοινώσει ότι έχει λάβει την «εθελοντική δέσμευση» αυτών των επτά εταιρειών να διαχειριστούν τα προβλήματα της ΤΝ. Δίπλα στον Μπάιντεν αναμενόταν να εμφανιστούν ο πρόεδρος της Microsoft Μπραντ Σμιθ και ο Κεντ Γουόκερ της Google, ο διευθύνων σύμβουλος της Anthropic Ντάριο Αμοντέι, ο CEO της InflectionAI Μουσταφά Σουλεϊμάν, ο πρόεδρος της Meta Νικ Κλεγκ, ο πρόεδρος του OpenAi Γκρεγκ Μπρόκμαν και ο διευθύνων σύμβουλος της Amazon Web Services Aνταμ Σελίψκι.
Ολοι τους αναμενόταν να δεσμευτούν δημοσίως για όλα τα απαραίτητα τεστ, για την πρόληψη ή τη διόρθωση πιθανών τρωτών σημείων στα ρομπότ τους. Σε αυτό το πλαίσιο, οι τομείς που έχουν αξία είναι η βιοασφάλεια, η κυβερνοασφάλεια, η παραπληροφόρηση, η ιδιωτική ζωή.
Για να υπάρξει εμπιστοσύνη, δήλωσε ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, πρέπει να παρέχονται εργαλεία που θα ξεχωρίζουν το αληθές περιεχόμενο από το ψευδές. Οι εταιρείες θα αναλάβουν την υποχρέωση να εφαρμόσουν ένα σύστημα που θα επιτρέπει να γίνεται αντιληπτό αν το όποιο οπτικοακουστικό περιεχόμενο είναι αποτέλεσμα ΤΝ ή ανθρωπίνου εγκεφάλου. Αυτό, έγραψε η Corriere, θα καταστεί εφικτό με τη χρήση «του ψηφιακού Watermark». Τυχόν παραβίαση του όρου αυτού, δηλαδή της διάκρισης μεταξύ ρομποτικής και ανθρώπινης απόφανσης, θα εξετάζεται από την αρμόδια Αρχή και θα ακολουθεί η επιβολή κυρώσεων (σε παλτφόρμες, κ.λπ.)
Αξιωματούχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν θεωρεί πως η ΤΝ υπόσχεται πολλά για την αντιμετώπιση «των πιο μεγάλων προκλήσεων της κοινωνίας» και ότι, ύστερα από συζητήσεις μηνών με τις εταιρείες του κλάδου, εξέδωσε και το σχετικό εκτελεστικό διάταγμα. Οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν και με ορισμένες άλλες χώρες για το ζήτημα της ΤΝ, όπως είναι η Βρετανία, το Ισραήλ, η Γαλλία, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ινδία, η Χιλή, η Βραζιλία, η Σιγκαπούρη, η Ιαπωνίας, οι Φιλιππίνες, η Νιγηρία, η Κένυα, η Νότια Κορές και τα Εμιράτα.
Φυσικά, η Ρωσία και η Κίνα δεν περιλαμβάνονται στην παραπάνω λίστα, έγραψαν οι Ιταλοί, όμως σημείωσαν ότι υπάρχει η πιθανότητα να δημιουργήσει ο ΟΗΕ ένα παγκόσμιο όργανο παρακολούθησης της ΤΝ..
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News