303
Γρήγορη ένταξη των δύο χωρών «στη σταθερότερη αμυντική συμμαχία στην ιστορία» ζητεί ο αμερικανός πρόεδρος | REUTERS/Leah Millis

Ο Μπάιντεν χαιρετίζει το «ιστορικό αίτημα» Σουηδίας και Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Protagon Team Protagon Team 18 Μαΐου 2022, 20:34
Γρήγορη ένταξη των δύο χωρών «στη σταθερότερη αμυντική συμμαχία στην ιστορία» ζητεί ο αμερικανός πρόεδρος
|REUTERS/Leah Millis

Ο Μπάιντεν χαιρετίζει το «ιστορικό αίτημα» Σουηδίας και Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Protagon Team Protagon Team 18 Μαΐου 2022, 20:34

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν «χαιρέτισε με θέρμη και στηρίζει εμφατικά την ιστορική υποψηφιότητα της Φινλανδίας και της Σουηδίας για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ», όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Λευκός Οίκος.

Όπως επισήμανε η αμερικανική κυβέρνηση: «Η Σουηδία και η Φινλανδία έχουν λάβει τη σημαντική απόφαση να επιδιώξουν την ένταξη στο ΝΑΤΟ μετά από ενδελεχείς και χωρίς αποκλεισμούς δημοκρατικές διαδικασίες σε κάθε χώρα. Το ΝΑΤΟ εγγυάται την ασφάλεια ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική—ενωμένοι από την κοινή μας δέσμευση στις δημοκρατικές αρχές και το όραμά μας για ειρήνη και ευημερία στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο».

Διαβεβαίωσε, δε, πως στο διάστημα κατά το οποίο θα εξετάζονται τα αιτήματα των δύο χωρών «οι ΗΠΑ θα εργαστούν με τη Φινλανδία και τη Σουηδία και θα επαγρυπνούν απέναντι σε κάθε απειλή για την κοινή ασφάλεια» και «για να αποθαρρύνουν και να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε επίθεση ή απειλή επίθεσης».

«Και η δέσμευσή μου στο ΝΑΤΟ και στο άρθρο 5 είναι σιδερένια», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος θα δεχτεί την Πέμπτη στον Λευκό Οίκο την πρωθυπουργό της Σουηδίας Μαγκνταλένα Αντερσον και τον πρόεδρο της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο. Όπως προσθέτει η ανακοίνωση, «ανυπομονεί» να εργαστεί με το Κογκρέσο «και με τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ» ώστε να ενταχθούν γρήγορα οι δύο χώρες «στη σταθερότερη αμυντική συμμαχία στην ιστορία».

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα την Τετάρτη Σουηδία και Φινλανδία υπέβαλαν αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ ωστόσο η Τουρκία, που διαθέτει δικαίωμα βέτο, όπως όλες οι χώρες του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, απειλεί να μπλοκάρει τη διεύρυνση. Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times η Αγκυρα επιδιώκει μία «συμφωνία» προτού πει «ναι», η οποία σχετίζεται με αξιώσεις της έναντι του Ελσίνκι και της Στοκχόλμης. Μεταξύ άλλων, ο Ερντογάν ζητεί από τις δύο χώρες να επιταχύνουν την έκδοση στην Τουρκία προσώπων που συνδέονται με «τρομοκράτες», σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...