482
Ο Τζο Μπάιντεν στην ομιλία του στον Λευκό Οίκο, υπό το βλέμμα του υπουργού Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ | REUTERS/Kevin Lamarque

Ο Μπάιντεν βάζει στόχο την οπλοκατοχή: «Είναι επιδημία, είναι εθνική ντροπή»

Protagon Team Protagon Team 8 Απριλίου 2021, 23:17
Ο Τζο Μπάιντεν στην ομιλία του στον Λευκό Οίκο, υπό το βλέμμα του υπουργού Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ
|REUTERS/Kevin Lamarque

Ο Μπάιντεν βάζει στόχο την οπλοκατοχή: «Είναι επιδημία, είναι εθνική ντροπή»

Protagon Team Protagon Team 8 Απριλίου 2021, 23:17

Αν το καταφέρει και αυτό ο Τζο Μπάιντεν, δεν θα είναι απλώς ο πρόεδρος που διέσωσε τις ΗΠΑ από τον εφιάλτη του Ντόναλντ Τραμπ —αυτό το έχει καταφέρει ήδη εμβολιάζοντας δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανούς και υποσχόμενος ημέρα της Ανεξαρτησίας από την πανδημία στις 4 Ιουλίου. Θα είναι και ο πρόεδρος που έσωσε την ψυχή της Αμερικής.

Ο Τζο Μπάιντεν έθεσε την Πέμπτη έναν στόχο που κανείς ως τώρα από τους προκατόχους του δεν είχε αποτολμήσει να αντικρίσει. Τη (συνταγματικά κατοχυρωμένη) οπλοκατοχή, έστω και αν τυπικά δεν την αμφισβητεί.

Σάντι Χουκ, Ατλάντα, Μπόλντερ… Ο Μπάιντεν κατήγγειλε την Πέμπτη την «επιδημία» της ένοπλης βίας στις ΗΠΑ, απαριθμώντας τις πολύνεκρες επιθέσεις που βύθισαν στο πένθος τη χώρα τα τελευταία χρόνια.

«Η βία των πυροβόλων όπλων σε αυτή τη χώρα είναι επιδημία, είναι εθνική ντροπή», υπογράμμισε, σε ομιλία του στον Κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου, ενώπιον ανθρώπων που επέζησαν από τέτοιες επιθέσεις και συγγενείς θυμάτων. «Η οδύνη τους είναι τεράστια», πρόσθεσε, παρουσιάζοντας στη συνέχεια το περιορισμένης έκτασης σχέδιό του που έχει ως στόχο να μειωθεί η οπλοκατοχή.

Ο Μπάιντεν διαβεβαίωσε ότι κανένα από τα μέτρα που εισηγείται δεν παραβιάζει τη Δεύτερη Τροπολογία του Συντάγματος, η οποία, σύμφωνα με τους υποστηρικτές της οπλοκατοχής, εγγυάται το δικαίωμά τους να φέρουν όπλα.

Στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου, που σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο αποτελεί ένα πρώτο βήμα για να αντιμετωπιστούν η αιματοχυσία και οι αυτοκτονίες, ο Μπάιντεν ζήτησε να απαγορευτεί η κατοχή επιθετικών τυφεκίων από ιδιώτες, αλλά και οι γεμιστήρες μεγάλης χωρητικότητας.

Στα νέα μέτρα περιλαμβάνεται ένα σχέδιο με το οποίο το υπουργείο Δικαιοσύνης καλείται να πατάξει την κατοχή των αυτοσχέδιων «όπλων-φαντασμάτων» (που δεν έχουν σειριακούς αριθμούς) και τη μετατροπή των πιστολιών σε τουφέκια.

Ο Μπάιντεν είπε ότι θα ζητήσει από την Υπηρεσία Αλκοόλ, Καπνού, Όπλων και Εκρηκτικών να δώσει στη δημοσιότητα μια ετήσια έκθεση για το λαθρεμπόριο όπλων στις ΗΠΑ. Θα καταστεί επίσης ευκολότερο για τις αμερικανικές πολιτείες να υιοθετούν νόμους με τους οποίους θα επισημαίνονται οι θεωρούμενοι ως επικίνδυνοι πολίτες που έχουν στην κατοχή τους όπλα.

«Σήμερα παίρνουμε μέτρα για να αντιμετωπίσουμε όχι μόνο την κρίση των όπλων αλλά αυτό που στην πραγματικότητα είναι μια κρίση δημόσιας υγείας», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, υπενθυμίζοντας την πιο πρόσφατη μαζική δολοφονία που σημειώθηκε αυτήν την εβδομάδα στη Νότια Καρολίνα. «Για όνομα του Θεού, πρόκειται για επιδημία και πρέπει να σταματήσει», υπογράμμισε.

Η Κάμαλα Χάρις χειροκροτεί τον πρόεδρο Μπάιντεν μετά την ομιλία του (REUTERS/Kevin Lamarque)

«Βιώσαμε περισσότερες τραγωδίες απ’ όσες μπορούμε να αντέξουμε», είπε από την πλευρά της η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις. «Οι άνθρωποι και από τις δύο πλευρές (Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί) θέλουν δράση… Επομένως, αυτό που χρειάζεται είναι θέληση και το θάρρος να δράσουμε», πρόσθεσε.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Μπάιντεν δεν είναι νομοθετικά και δεν καλύπτουν όλες τις υποσχέσεις που έδωσε προεκλογικά για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ο Λευκός Οίκος είπε ότι ο πρόεδρος θα συνεχίσει να ασκεί πίεση στο Κογκρέσο ώστε να ληφθούν πιο επιθετικά μέτρα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News