Μία σκληρή εβδομάδα πέρασε, άλλη μία σκληρότερη κατέφθασε για τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έπειτα από ολιγόωρη χαλάρωση στο Ντελαγουέαρ επέστρεψε στην Ουάσινγκτον με σκοπό να μετεβεί στη Νέα Υόρκη ώστε να συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Τι είναι αυτό που δεν πήγε καλά για τον πρόεδρο το περασμένο επταήμερο; Από πού να αρχίσεις και πού να σταματήσεις: η εμβολιαστική εκστρατεία βάλτωσε, οι αντιδράσεις στον υποχρεωτικό εμβολιασμό έγιναν λυσσαλέες, το νομοσχέδιο για τις υποδομές δεν περπάτησε στο Κογκρέσο (στη Γερουσία) όπως ο Τζο υπολόγιζε, ο Ψυχρός Πόλεμος Νο2, αυτή τη φορά με την Κίνα, όχι μόνο ξέσπασε αλλά πάγωσε και τις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Γαλλία, οι αποκαλύψεις για τη σφαγή της 29ης Αυγούστου στην Καμπούλ, ότι δηλαδή ήταν ένα «αμερικανικό τραγικό λάθος», γελοιοποίησαν ακόμη περισσότερο το σχέδιο αποχώρησης από το Αφγανιστάν.
Η ρελάνς που θα επιχειρήσει ο Μπάιντεν στον ΟΗΕ αλλά και κατά τη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του, τον Αντόνιο Γκουτέρες, θα αφορά τα πεδία τα οποία ο πρόεδρος θεωρεί προνομιακά για αυτόν, αυτά που κατά τη γνώμη του δικαιολογούν το σλόγκαν «η Αμερική επέστρεψε» (στη διεθνή σκηνή, υποτίθεται). Ετσι, θα αναφερθεί στην πανδημία και στην κλιματική αλλαγή. Σε αυτά τα δύο ζητήματα οι ΗΠΑ πρωταγωνιστούν κατά τον Τζο Μπάιντεν, αφού η πικρή αλήθεια είναι ότι σε όλα τα υπόλοιπα η αμερικανική εξωτερική πολιτική συνεχίζει ακάθεκτη να βαδίζει πάνω στα χνάρια του Τραμπ.
Σε ό,τι αφορά την πανδημία, οι ΗΠΑ κατηγορούνται από τον ΟΗΕ αλλά και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ότι μαζί με τις άλλες πλούσιες χώρες παρακρατούν εμβόλια για τον εαυτό τους, δωρίζοντας «ψίχουλα» στους φτωχούς συγγενείς του Οργανισμού (στον Τρίτο Κόσμο). Ο Μπάιντεν αναμένεται, λοιπόν, να υποσχεθεί καλύτερη ροή δωρεών και να εξαγγείλει νέες πρωτοβουλίες σχετικώς.
Η επιστροφή του στην Ουάσινγκτον από το Μεγάλο Μήλο θα είναι άμεση, αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα προετοιμαστεί καταλλήλως για τη συνάντησή του, της 24ης Σεπτεμβρίου, με την ηγεσία των νέων συμμάχων του στον Ειρηνικό, που φιλοδοξούν να περιορίσουν τις κινήσεις της Κίνας, δηλαδή με τους προέδρους και αρχηγούς κυβερνήσεων της Ιαπωνίας, της Ινδίας και της Αυστραλίας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News