409
Ενα αντιαεροπορικό σύστημα NASAMS, ενταγμένο στον ολλανδικό στρατό – συντόμως θα το χειρίζονται και οι Ουκρανοί εναντίον των μαχητικών Sukhoi 35 | EPA/ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Ο Μπάιντεν στέλνει στην Ουκρανία το πυραυλικό σύστημα NASAMS

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2022, 17:24
Ενα αντιαεροπορικό σύστημα NASAMS, ενταγμένο στον ολλανδικό στρατό – συντόμως θα το χειρίζονται και οι Ουκρανοί εναντίον των μαχητικών Sukhoi 35
|EPA/ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Ο Μπάιντεν στέλνει στην Ουκρανία το πυραυλικό σύστημα NASAMS

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2022, 17:24

Στην πρόσφατη παρέμβασή του (μέσω βίντεο) στη Σύνοδο των G7 ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε έμπρακτη απόδειξη της υσποστήριξής τους στον πόλεμο με τη Ρωσία, επικεντρώνοντας στην παροχή συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας. Λοιπόν, «σε χρόνο μηδέν» εισακούστηκε, και πλέον έχει λαμβάνειν. Τα διεθνή Μέσα έγραψαν ότι τα αντιαεροπορικά συστήματα είναι το όπλο που λείπει από την ουκρανική άμυνα, το οποίο σίγουρα θα αλλάξει τα δεδομένα του πολέμου υπέρ των Ουκρανών μόλις οι τελευταίοι τα παραλάβουν. Διότι ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκε να παραδώσει στον στρατό του Ζελένσκι τους σύγχρονους πυραύλους εδάφους-αέρος NASAMS (National Advanced Surface to Air Missile Systems).

Πρόκειται για αμυντικό σύστημα που έχουν σχεδιάσει από κοινού οι ΗΠΑ και η Νορβηγία, είναι ευκόλως μεταφερόμενο με στρατιωτικά φορτηγά και χρησιμοποιεί πυραύλους πανομοιότυπους με τους AIM 120 που έχουν οι ΝΑΤΟϊκοί στρατοί. Στην Ουκρανία θα δράσει κατά των αεροπορικών επιθέσεων των Ρώσων, οι οποίες κατά τη Repubblica είναι λίγες σε αριθμό αλλά καταστροφικές. Θα προστατεύσει, συνεπώς, και τις αστικές περιοχές και τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Το μοναδικό ζήτημα που αναδεικνύεται ως προβληματικό είναι η ανάγκη της ταχύρρυθμης εκπαίδευσης των Ουκρανών στη λειτουργία των NASAMS, καθώς είναι σύστημα εντελώς διαφορετικό από τα αντίστοιχα σοβιετικά με τα οποία είναι εξοικειωμένοι οι Ουκρανοί. Τρεις μήνες θεωρούνται αρκετοί ώστε να μάθουν τον χειρισμό του.

Από την αρχή του πολέμου το βάρος της αναχαίτισης των αεροπορικών επιδρομών έπεσε στο σύστημα SA-300, δηλαδή σε ένα όπλο το οποίο σχεδιάστηκε τα τελευταία χρόνια του Ψυχρού Πολέμου και υπέστη πολλές αναβαθμίσεις. Ομως τα ρωσικά Sukhoi 35 έχουν αναπτύξει τρόπους εντοπισμού του και καταστροφής του με πυραύλους. Πολλά ουκρανικά SA-300 χτυπήθηκαν, έτσι το ΝΑΤΟ έπεισε τα κράτη-μέλη του να τα αντικαταστήσουν με υλικό από τα δικά τους οπλοστάσια. Παρ’ όλ’ αυτά, με την πάροδο του χρόνου η κατάσταση των ουκρανικών δυνάμεων γίνεται όλο και δυσκολότερη, ενώ η επισκευή ημικατεστραμμένων SA-300 έχει καταστεί προβληματική. Ετσι η λύση των NASAMS κρίθηκε ως η καλύτερη.

Τα NASAMS έχουν υιοθετηθεί από πολλές χώρες, όπως η Νορβηγία, η Φινλανδία και η Λιθουανία, και είναι δυνατόν να δοθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους είναι υψηλά, οι επιδόσεις τους ικανοποιητικές και έχουν δυνατότητα δράσης μέσω δορυφορικής σύνδεσης. Κρίνεται σχετικά απλό σε σύγκριση με άλλα αντιαεροπορικά συστήματα, όμως για τους Ουκρανούς συνιστά ποιοτικό άλμα. Η γερμανική κυβέρνηση του Ολαφ Σολτς έχει και αυτή υποσχεθεί πυραύλους εδάφους-αέρος στους Ουκρανούς. Είναι όμως βέβαιον ότι τέτοιες αποστολές δεν θα γίνουν στο Κίεβο διαρκούντος του θέρους. Συμπέρασμα: ο αξιόπιστος μετασχηματισμός των ουκρανικών δυνάμεων απαιτεί κάποιον χρόνο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...