Ενα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα για τους επόμενους έξι μήνες, συνολικά δηλαδή 180 εκατομμύρια βαρέλια από τα στρατηγικά αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ, αποδέσμευσε ο Τζο Μπάιντεν για να φρενάρει τις τιμές του «μαύρου χρυσού».
«Οι τιμές μας αυξάνονται εξαιτίας της δράσης του Πούτιν», δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος εξηγώντας πως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία περιορίζει τις διαθέσιμες ποσότητες και αυτό μοιραία επηρεάζει το κόστος. «Δεν υπάρχει αρκετή προσφορά. Και η ουσία είναι ότι αν θέλουμε χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου, πρέπει να έχουμε μεγαλύτερη προσφορά πετρελαίου αυτή τη στιγμή».
Ο Τζο Μπάιντεν προκάλεσε τις πετρελαϊκές εταιρείες να πραγματοποιήσουν περισσότερες γεωτρήσεις σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι τιμές των καυσίμων που έχουν εκτοξευθεί κατά τη διάρκεια του πολέμου της Ρωσίας με την Ουκρανία.
«Είναι μια στιγμή συνεπειών και κινδύνου για τον κόσμο και πόνου για τις αμερικανικές οικογένειες», είπε και υποσχέθηκε να κάνει ότι είναι απαραίτητο για να «ανακουφίσει τα νοικοκυριά». «Είναι επίσης μια στιγμή πατριωτισμού», πρόσθεσε και κάλεσε τα στελέχη πετρελαϊκών εταιρειών να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους και όχι τους επενδυτές που έχουν κερδίσει δισεκατομμύρια δολάρια σε μερίσματα.
Ο ίδιος ζήτησε επίσης από το Κογκρέσο να υποχρεώσει τις εταιρείες να πληρώσουν ένα τέλος εάν έχουν μισθώσεις πετρελαιοπηγών και κοιτασμάτων φυσικού αερίου που παραμένουν ανενεργά!
Ο ΟΠΕΚ επιμένει…
Οι τιμές του πετρελαίου, οι οποίες είχαν αυξηθεί από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία, είχαν ήδη υποχωρήσει ελαφρά από νωρίς καθώς οι αγορές ανέμεναν την επίσημη ανακοίνωση του σχεδίου του Λευκού Οίκου. Την ίδια στιγμή, ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του ( μεταξύ των οποίων και η Ρωσία), αποφάσισαν την Πέμπτη να επιμείνουν στο ήδη συμφωνημένο σχέδιό τους για μικρές μηνιαίες αυξήσεις της παραγωγής.
Την ίδια στιγμή οι επιπτώσεις του πολέμου συνεχίζουν να εξαπλώνονται. Οι τιμές του ντίζελ εκτοξεύονται, ο αριθμός των Ουκρανών προσφύγων έχει ξεπεράσει τα τέσσερα εκατομμύρια -οι μισοί από αυτούς είναι παιδιά- και τα Ηνωμένα Εθνη προβλέπουν τη χειρότερη παγκόσμια επισιτιστική κρίση των τελευταίων δεκαετιών, καθώς η σύγκρουση περιορίζει τις ουκρανικές και ρωσικές εξαγωγές σιτηρών. Η Ουκρανία ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι από την έναρξη του πολέμου μέχρι σήμερα έχει χάσει 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια από συμβόλαια για εξαγωγές αγροτικών προϊόντων.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News