404
O Τζο Μπάιντεν προειδοποιώντας τα υψηλόβαθμα στελέχη-μέλη του Business Roundtable | REUTERS/Leah Millis

Ο Μπάιντεν προειδοποιεί: Ο Πούτιν θα χτυπήσει με χημικά – και με κυβερνοεπιθέσεις στις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 22 Μαρτίου 2022, 09:23
O Τζο Μπάιντεν προειδοποιώντας τα υψηλόβαθμα στελέχη-μέλη του Business Roundtable
|REUTERS/Leah Millis

Ο Μπάιντεν προειδοποιεί: Ο Πούτιν θα χτυπήσει με χημικά – και με κυβερνοεπιθέσεις στις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 22 Μαρτίου 2022, 09:23

O Τζο Μπάιντεν μιλούσε το βράδυ της Δευτέρας σε μια συνάντηση στελεχών αμερικανικών επιχειρήσεων στην Ουάσινγκτον – η εκδήλωση του Business Roundtable, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης με μέλη αποκλειστικά διευθύνοντες συμβούλους εταιρειών (και όχι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων), θεωρείται τα τελευταία χρόνια ό,τι πιο «καυτό» στον κόσμο των λομπιστών της αμερικανικής πρωτεύουσας.

Ομως η συζήτηση δεν ήταν για την οικονομία, ούτε ακριβώς για τις επιχειρήσεις, αν και όπως σημείωσε το Politico, ο πρόεδρος των ΗΠΑ προειδοποίησε τα υψηλόβαθμα στελέχη για επικείμενες κυβερνοεπιθέσεις κατά των εταιρειών τους από τους χάκερ του Βλαντίμιρ Πούτιν και τους ζήτησε να λάβουν μέτρα.

Ο Μπάιντεν αναφέρθηκε κυρίως στον πόλεμο στην Ουκρανία. Και όπως επεσήμανε ο Guardian, ήταν οι αναφορές του για χρήση χημικών όπλων από τον Πούτιν, ο οποίος βρίσκεται «με την πλάτη στον τοίχο», οι οποίες σημάδεψαν την ομιλία του 46ου προέδρου των ΗΠΑ.

Ο Μπάιντεν δεν τόνισε απλώς ότι οι ισχυρισμοί του Κρεμλίνου ότι η Ουκρανία διαθέτει βιολογικά και χημικά όπλα είναι «ψευδείς», αλλά εξήγησε πώς προλειαίνουν το έδαφος για χρήση τέτοιων όπλων από τη Ρωσία: όλα αυτά δείχνουν ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει εκείνος διαταγή να χρησιμοποιηθούν τέτοια όπλα, είπε στο ακριβοθώρητο ακροατήριό του ο ένοικος του Λευκού Οίκου.

Ο Πούτιν «είναι με την πλάτη στον τοίχο και μιλάει τώρα για νέα προσχήματα που απεργάζεται, υποστηρίζοντας ότι εμείς στην Αμερική έχουμε βιολογικά και χημικά όπλα στην Ευρώπη», πράγμα που «απλά δεν είναι αλήθεια», είπε ο Τζο Μπάιντεν.

Οι Ρώσοι «λένε επίσης ότι η Ουκρανία έχει βιολογικά και χημικά όπλα (…). Αυτή είναι σαφής ένδειξη ότι (ο Πούτιν) εξετάζει τη χρήση τους», πρόσθεσε, επιμένοντας και ο ίδιος σε μια κατηγορία που επαναλαμβάνουν συνεχώς το τελευταίο διάστημα στελέχη της Ουάσινγκτον αλλά και κυβερνήσεων κρατών-μελών του NATO.

Η ρωσική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον δεν απάντησε αμέσως όταν της ζητήθηκε σχόλιο για τις δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας έχει κατηγορήσει το Κίεβο, χωρίς να παρουσιάσει κάποια απόδειξη, ότι σχεδιάζει επίθεση με χημικά όπλα εναντίον του ίδιου του ουκρανικού λαού και να κατηγορήσει κατόπιν τη Μόσχα. Τη Δευτέρα, η Μόσχα κατηγόρησε «ουκρανούς εθνικιστές» ότι προκάλεσαν διαρροή αμμωνίας σε εργοστάσιο λιπασμάτων στη Σούμι.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, προειδοποίησε τον Νικολάι Πάτρουσεφ, τον γραμματέα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Ρωσίας, ότι θα υπάρξουν συνέπειες εάν ο ρωσικός στρατός χρησιμοποιήσει χημικά ή βιολογικά όπλα στον πόλεμο στην Ουκρανία. Η αμερικανική προεδρία δεν ξεκαθάρισε ποιες θα ήταν αυτές οι συνέπειες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...