704
Ο Τζο Μπάιντεν στο βήμα του Κογκρέσου με την Κάμαλα Χάρις να τον χειροκροτά όρθια, ενώ ο Μάικ Τζόνσον δίπλα της, έχει άλλη γνώμη | REUTERS

Ο Μπάιντεν πήρε τ’ όπλο του: Πύρινη ομιλία στο Κογκρέσο – κατά μέτωπο επίθεση στον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 8 Μαρτίου 2024, 10:11
Ο Τζο Μπάιντεν στο βήμα του Κογκρέσου με την Κάμαλα Χάρις να τον χειροκροτά όρθια, ενώ ο Μάικ Τζόνσον δίπλα της, έχει άλλη γνώμη
|REUTERS

Ο Μπάιντεν πήρε τ’ όπλο του: Πύρινη ομιλία στο Κογκρέσο – κατά μέτωπο επίθεση στον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 8 Μαρτίου 2024, 10:11

Ο Τζο Μπάιντεν μετέτρεψε την ετήσια ομιλία του για την Κατάσταση του Εθνους, στο Κογκρέσο την Πέμπτη, σε μία σφοδρή επίθεση κατά του Ντόναλντ Τραμπ και σε μία απάντηση σε όσους αμφισβητούν την ικανότητά του να ηγηθεί των ΗΠΑ στα 81 του.

Μπορεί να μην ανέφερε ποτέ το όνομα του αντιπάλου του, αλλά κανείς δεν αμφέβαλε ποιον εννοούσε όταν έκανε επανειλημμένα λόγο για σοβαρή απειλή στην αμερικανική δημοκρατία.

Ο απροκάλυπτα πολιτικός τόνος της πύρινης ομιλίας του υπογράμμισε το διακύβευμα της βραδιάς για τον αμερικανό πρόεδρο, σημείωσε το Politico.

Στα 67 λεπτά που διήρκεσε η ομιλία, ένας παθιασμένος Μπάιντεν έθεσε τρεις μεγάλες προκλήσεις για τις ΗΠΑ: τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ανταρσία της 6ης Ιανουαρίου από τους υποστηρικτές του Τραμπ και τα αναπαραγωγικά δικαιώματα, τονίζοντας ότι και στους τρεις τομείς, η επιστροφή του πρώην προέδρου στην εξουσία, θα είχε καταστροφικές συνέπειες.

Ο Μπάιντεν δεν έτεινε κανέναν κλάδο ελαίας στην ομιλία του. Ο λόγος του δεν ήταν μια πράξη συμφιλίωσης ή μια προσπάθεια σφυρηλάτησης πολιτικής ενότητας, επισήμανε το Politico.

Ηταν το σήμα για την έναρξη της νέας σφοδρής μάχης των δύο αντιπάλων για τον Λευκό Οίκο.

Η πτέρυγα των Δημοκρατικών χειροκροτά όρθια τον Τζο Μπάιντεν / Reuters

«Όπως έκανα από τότε που εκλέχτηκα στο αξίωμα, ζητώ από όλους σας, ανεξαρτήτως κόμματος, να ενωθούμε και να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία μας», είπε ο Μπάιντεν στους συγκεντρωμένους νομοθέτες, θέτοντας ξεκάθαρα το διακύβευμα της αναμέτρησης του Νοεμβρίου.

Η ομιλία έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς από τους Δημοκρατικούς, οι οποίοι πέρασαν μήνες ανησυχώντας αν ο Μπάιντεν έχει το σθένος για την προεκλογική εκστρατεία.

«Κανείς δεν πρόκειται να μιλήσει για το αν “τα έχει ή όχι 400” ο Μπάιντεν τώρα», είπαν χαρακτηριστικά βουλευτές των Δημοκρατικών μετά το τέλος της ομιλίας.

Και εξέφρασαν την πεποίθηση ότι θα σταματήσουν οι αντίπαλοί του και τα ΜΜΕ να ασχολούνται με την ηλικία του «μετά από μία τέτοια πύρινη ομιλία».

Με υψωμένη τη γροθιά της, η Ελίζαμπεθ Γουόρεν, κάποτε υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών, επευφημεί τον Τζο Μπάιντεν

Ο Λευκός Οίκος, αλλά και αναλυτές θεωρούν τη χθεσινή βραδιά, μία νίκη για τον αμερικανό πρόεδρο.

Οκτώ μήνες πριν οι ψηφοφόροι προσέλθουν στις κάλπες, οι Αμερικανοί είδαν τον Μπάιντεν να υπερασπίζεται τη δημοκρατία του έθνους ενάντια στις εξτρεμιστικές δυνάμεις και να επιτίθεται επανειλημμένα στον Τραμπ, που αντιμετωπίζει 91 κατηγορίες για ποινικά αδικήματα.

Ο Μπάιντεν εκφώνησε μια ομιλία σε έντονο ύφος, χωρίς να κάνει τα λάθη που ήλπιζαν οι Ρεπουμπλικανοί, σύμφωνα με το Politico. Παρουσίασε τον εαυτό του ως έναν σταθερό και έμπειρο ηγέτη, σε αντίθεση με τον αντίπαλό του.

Ο Μπάιντεν τόνισε τη βελτίωση της αμερικανικής οικονομίας επί προεδρίας του και αναφέρθηκε στην εισροή μεταναστών στα νότια σύνορα των ΗΠΑ, τονίζοντας πώς οι Ρεπουμπλικανοί απέρριψαν την πρόσφατη δικομματική συμφωνία για την ασφάλεια των συνόρων κατόπιν εντολής του Τραμπ.

Ο αμερικανός πρόεδρος μίλησε για αρκετά λεπτά για το ακανθώδες ζήτημα του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς. και εξήγησε με σαφήνεια γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστήριξαν το Ισραήλ παρά την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα.

Ο αμερικανός πρόεδρος αναγνώρισε για μία ακόμα φορά το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του, ενώ ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή για την κατασκευή άμεσα μιας πλωτής προβλήτας στα ανοιχτά της Γάζας ώστε να διευκολυνθεί η παράδοση βοήθειας στους κατοίκους της.

Ντυμένες στα λευκά, το χρώμα που φορούσαν οι σουφραζέτες, οι βουλευτίνες των Δημοκρατικών, χαιρετούν τον αμερικανό πρόεδρο / Reuters

Αναφέρθηκε επίσης εκτεταμένα στα δικαιώματα αναπαραγωγής, που τέθηκαν ξανά στο προσκήνιο πρόσφατα, μετά την απόφαση δικαστή της Αλαμπάμα που έθεσε σε κίνδυνο την εξωσωματική γονιμοποίηση σε αυτήν την πολιτεία.

Οσον αφορά τη θέση των ΗΠΑ στον κόσμο, τόνισε ότι γεννήθηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και ξεκίνησε την ομιλία του υπενθυμίζοντας πώς ο Φράνκλιν Ρούσβελτ, το 1941, παρότρυνε το Κογκρέσο να βοηθήσει τον πλανήτη που κινδύνευε από τον πόλεμο.

Συνέκρινε εκείνη την περίοδο με τις τρέχουσες απειλές για τις ΗΠΑ στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, προτρέποντας τους Ρεπουμπλικανούς να χρηματοδοτήσουν τον αγώνα της Ουκρανίας κατά της εισβολής του Πούτιν.

«Τώρα είμαστε εμείς που αντιμετωπίζουμε μια άνευ προηγουμένου στιγμή στην ιστορία του Εθνους», είπε ο Μπάιντεν. «Και ο σκοπός μου απόψε είναι να ξυπνήσω αυτό το Κογκρέσο και να ειδοποιήσω τον αμερικανικό λαό ότι ούτε αυτή είναι μια συνηθισμένη στιγμή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...