481
Μπάιντεν και Νετανιάχου στο Τελ Αβίβ στις 18 Οκτωβρίου 2023, 11 ημέρες μετά την επίθεση της Χαμάς στα κιμπούτς | GPO/ Handout/Anadolu via Getty Images

«Ο Μπάιντεν έχει νευριάσει, όμως θέλει να σώσει το Ισραήλ»

Protagon Team Protagon Team 11 Μαρτίου 2024, 19:52
Μπάιντεν και Νετανιάχου στο Τελ Αβίβ στις 18 Οκτωβρίου 2023, 11 ημέρες μετά την επίθεση της Χαμάς στα κιμπούτς
|GPO/ Handout/Anadolu via Getty Images

«Ο Μπάιντεν έχει νευριάσει, όμως θέλει να σώσει το Ισραήλ»

Protagon Team Protagon Team 11 Μαρτίου 2024, 19:52

Με αφορμή την έναρξη του ραμαζανίου –μήνα νηστείας για τους μουσουλμάνους– η αμερικανική κυβέρνηση ανησυχεί για τις εξελίξεις στη Γάζα, για τυχόν κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Παλαιστίνη με κάποια αφορμή σε ένα τζαμί, ίσως στο τέμενος Αλ Αξά, έτσι κάνει ό,τι μπορεί για να πείσει την κυβέρνηση του εβραϊκού κράτους να μην επιτεθεί στη Ράφα και να επιτρέψει απρόσκοπτα τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Τα παραπάνω είπε στην Corriere della Sera ο Μάικλ Γουόλτσερ, φιλελεύθερος φιλόσοφος, συγγραφέας δεκάδων σημαντικών δοκιμίων και ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον. Οι Ιταλοί ενδιαφέρθηκαν για τις απόψεις του αμέσως μετά τις τελευταίες δηλώσεις του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον οποίο «στόλισε» δεόντως λέγοντας ότι «κάνει περισσότερο κακό παρά καλό στο Ισραήλ».

Ο Γουόλτσερ είπε απερίφραστα ότι η στάση των ΗΠΑ δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα στις σχέσεις τους με τον ισραηλινό λαό, παρά μόνο με τον ίδιο τον Νετανιάχου, ο οποίος «είναι επικεφαλής της χειρότερης κυβέρνησης στην ιστορία του Ισραήλ», κάτι που «ο Μπάιντεν το έχει καταλάβει εδώ και αρκετό καιρό και έχει προσπαθήσει με διάφορους τρόπους να επηρεάσει την κατάσταση ώστε να εισέλθουν τρόφιμα και άλλα αγαθά στη Γάζα».

Με δεδομένο ότι ο Μπάιντεν είπε πως οι ΗΠΑ δεν θα διακόψουν την κρίσιμη στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ, ο Γουόλτσερ σχολίασε ότι σε ιδιωτικό επίπεδο, δηλαδή ανεπισήμως, ο Μπάιντεν είναι πολύ σκληρός με τον Νετανιάχου και πως ο ίδιος δεν θα εκπλαγεί αν μάθει ότι ο Λευκός Οίκος έχει ήδη απειλήσει τον ισραηλινό πρωθυπουργό με τη «σπάθη» της διακοπής της βοήθειας. Φυσικά, τέτοιο ενδεχόμενο δεν υπάρχει στην πραγματικότητα. «Δεν νομίζω ότι οι Αμερικανοί θα διακόψουν τη στρατιωτική βοήθεια. Ομως μπορούν να επιβάλουν όρους. Είναι και αυτός ένας τρόπος να αλλάξει πολιτική ο Νετανιάχου».

Από το κυβερνητικό πολιτικό προσωπικό του Ισραήλ ο Γουόλτσερ δεν ξεχώρισε κάποιον που μπορεί να ενστερνιστεί «το αμερικανικό σχέδιο», εκπονημένο «από κοινού με την Αίγυπτο και με τη Σαουδαραβία», το οποίο «αποβλέπει στην πολιτική ήττα της Χαμάς». Διότι η κυβέρνηση του εβραϊκού κράτους θέλει στρατιωτική λύση στο πρόβλημα Χαμάς. Ο Γουόλτσερ ευελπιστεί ότι οι Ισραηλινοί θα υιοθετήσουν, τελικά, το αμερικανικό σχέδιο και δεν θα επιτεθούν στη Ράφα.

«Κινδυνεύει η σχέση των ΗΠΑ με το Ισραήλ;» ρώτησαν οι Ιταλοί. Η απάντηση ήταν καθαρή: «Κινδυνεύει, όχι όμως εξαιτίας του Μπάιντεν (…) Ανησυχώ για την επόμενη γενιά πολιτικών του Δημοκρατικού Κόμματος, αφού οι νεαροί Αμερικανοί γνωρίζουν μόνο το Ισραήλ του ‘‘Μπίμπι’’, ενώ αγνοούν το άλλο Ισραήλ. Το αμερικανικό σχέδιο για ενίσχυση της  Παλαιστινιακής Αρχής, για δημιουργία αιγυπτιακού-σαουδαραβικού προτεκτοράτου στη Γάζα, για την πορεία προς τα δύο κράτη είναι ο κατάλληλος τρόπος ώστε να διατηρηθεί η σχέση».

Για τη διαπλοκή της αμερικανικής πολιτικής με το εβραϊκό κράτος ο Γουόλτσερ είπε τα εξής ενδιαφέροντα: «Οι Ρεπουμπλικανοί υπήρξαν σίγουρα ισχυρότεροι υποστηρικτές της ισραηλινής Δεξιάς, της κατοχής, ακόμη και της προσάρτησης της Δυτικής Οχθης. Ο ‘‘Μπίμπι’’ μάλλον ελπίζει στην επιστροφή του Τραμπ. Ωστόσο οι Δημοκρατικοί ήταν οι υποστηρικτές του φιλελεύθερου σιωνισμού, οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές του Παλαιού Ισραήλ».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...