796
Σκίτσο του Morten Morkand στους Times του Λονδίνου: «Η χειρότερη των από όλες τις συνεντεύξεις. Εννοώ, δεν ντρέπονται για την αμηχανία που προκαλούν στην οικογένεια;», σχολιάζει ο Φίλιππος παρακολουθώντας μαζί με την Ελισάβετ, τον γιο τους, τον εγγονό τους και τις συζύγους τους, τον Χάρι και τη Μέγκαν στην Οπρα |

Τοξικά σχόλια από τα ταμπλόιντ για τις αποκαλύψεις

Protagon Team Protagon Team 9 Μαρτίου 2021, 11:41
Σκίτσο του Morten Morkand στους Times του Λονδίνου: «Η χειρότερη των από όλες τις συνεντεύξεις. Εννοώ, δεν ντρέπονται για την αμηχανία που προκαλούν στην οικογένεια;», σχολιάζει ο Φίλιππος παρακολουθώντας μαζί με την Ελισάβετ, τον γιο τους, τον εγγονό τους και τις συζύγους τους, τον Χάρι και τη Μέγκαν στην Οπρα
|

Τοξικά σχόλια από τα ταμπλόιντ για τις αποκαλύψεις

Protagon Team Protagon Team 9 Μαρτίου 2021, 11:41

Την «επόμενη ημέρα» της εκρηκτικής συνέντευξης του Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ στην Οπρα Γουίνφρεϊ, τρία είναι τα βασικά θέματα που κυριαρχούν στον σχολιασμό της στα βρετανικά και αμερικανικά ΜΜΕ.

  1. Ο ρατσισμός στους κόλπους της βασιλικής οικογένειας και στη Βρετανία γενικότερα.
  2. Η άρνηση της οικογένειας να παράσχει βοήθεια στη σύζυγο ενός εξέχοντος μέλους της που την ζητά απεγνωσμένα για να αντιμετωπίσει την κατάθλιψή του.
  3. Η απροθυμία της οικογένειας να προστατέψει μία δική τους, πλέον, από τα βρετανικά ταμπλόιντ, διάσημα για την ανθρωποφαγική τους τάση.

Και ενώ αναμένεται η επίσημη απάντηση του Μπάκιγχαμ –λέγεται ότι έδωσαν στη βασίλισσα ένα κείμενο, όμως αυτή το κράτησε για να σκεφτεί πώς θα απαντήσει– αρκετοί στη Βρετανία επαναφέρουν το ζήτημα για το μέλλον της ίδιας της μοναρχίας. Παρόλα αυτά, μέρος των βρετανικών ΜΜΕ εξακολουθούν να κατηγορούν το ζευγάρι για τη ζημιά που προκάλεσε στον βασιλικό θεσμό, ενώ θα έπρεπε να μιλούν ακριβώς για το αντίστροφο.

Ταυτόχρονα αποδεικνύεται ότι η Βρετανία δεν είναι η πιο ανεκτική χώρα απέναντι στο διαφορετικό χρώμα του δέρματος, όπως επιμένουν να την παρουσιάζουν πολλοί λευκοί Βρετανοί.

«Ελκυστική γυναίκα, όχι μαύρη»!

Πάρτε για παράδειγμα, την δήλωση του δημοσιογράφου της φιλοβασιλικής και συντηρητικής Daily Mail, Αντριου Πιρς στο ραδιόφωνο. Σχολιάζοντας τις καταγγελίες του ζεύγους για τη ρατσιστική μεταχείριση που υπέστη η Μέγκαν από τα ταμπλόιντ και το παλάτι, ο δημοσιογράφος είπε: «Κοιτάτε την Μέγκαν και βλέπετε μία μαύρη γυναίκα; Γιατί εγώ δεν το βλέπω. Βλέπω μία πολύ ελκυστική γυναίκα». Αυτό ήταν το άκρως ρατσιστικό σχόλιο κάποιου που προσπαθούσε να πείσει το κοινό που τον άκουγε ότι δεν υφίσταται ρατσισμός εναντίον της, είπε ο ίδιος.

Η Κέιτ Γουίλιαμς, καθηγήτρια Ιστορίας και ειδική σε θέματα της βασιλικής οικογένειας, στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ σημειώνει επίσης και κάτι που βρισκόταν στο μυαλό όσων παρακολουθούσαν τα δρώμενα στο Μπάκιγχαμ, από τη στιγμή που εμφανίστηκε στο προσκήνιο η Μέγκαν. Οτι ήταν προφανές πως το ζευγάρι του δούκα και της δούκισσας του Σάσεξ, με τη χολιγουντιανή του αύρα θα έκλεβε εύκολα την παράσταση από την υπόλοιπη οικογένεια –και πιο συγκεκριμένα από τον Γουίλιαμ και την Κέιτ Μίντλετον. Οπως ακριβώς, η Νταϊάνα έκλεβε την παράσταση από τον Κάρολο. Προσθέστε και αυτόν τον λόγο, λέει, στην απουσία προστασίας της Μέγκαν από την «Εταιρεία».

Η ιστορία του Χάρι και της Μέγκαν έχει κάτι από Σαίξπηρ, προσθέτει η Σάρα Λίαλ στους New York Times: «Η αίσθηση της ιστορίας που επαναλαμβάνεται μέσω της αμετάβλητης δομής της βασιλικής καταγωγής και ενός αρχαίου θεσμού, καθώς ένας πρίγκιπας αφηγείται πώς απαλλάχθηκε από τα παλιά δεσμά και βρήκε τον νέο του δρόμο προς τα εμπρός».

Μπάιντεν και Τζόνσον

Ο Λευκός Οίκος χαιρέτισε το «θάρρος» του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ, για τη συνέντευξή τους στην Οπρα Γουίνφρεϊ. Ο Τζο Μπάιντεν στάθηκε ιδιαίτερα στις αποκαλύψεις της Μέγκαν για τη μάχη της με την κατάθλιψη, σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου του Λευκού Οίκου.

«Το να μιλάς για τις δικές σου μάχες σε ζητήματα ψυχικής υγείας και να αφηγείσαι την προσωπική ιστορία σου απαιτεί, για κάθε άνθρωπο, θάρρος», είπε η Τζεν Ψάκι.

Ο πρόεδρος πιστεύει σε αυτό και έχει πει πόσο σημαντικό είναι να επενδύσουμε σε αυτόν τον τομέα, πρόσθεσε.

Η Ψάκι επισήμανε ακόμα πως ο δούκας και η δούκισσα του Σάσεξ είναι και οι δύο «ιδιώτες πολίτες. «Δεν θα προβούμε σε άλλα σχόλια εξ ονόματος του προέδρου», τόνισε, αποφεύγοντας να μιλήσει για το θέμα του ρατσισμού στο παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε αυτό που αναμενόταν εκ μέρους του, ότι δηλαδή τρέφει πολύ μεγάλο σεβασμό για τη βασίλισσα Ελισάβετ και απέφυγε να σχολιάσει τις κατηγορίες περί ρατσισμού που διατύπωσε η Μέγκαν Μαρκλ σε βάρος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας.

Περπατώντας πάνω σε λεπτό στρώμα πάγου: ο Μπόρις Τζόνσον απαντά σε ερώτηση για τη συνέντευξη του ζεύγους  (REUTERS/Hannah Mckay/Pool)

«Ενιωθα πάντα τον υψηλότερο σεβασμό για τη βασίλισσα και τον ενωτικό ρόλο που διαδραματίζει στη χώρα μας και σε όλη την Κοινοπολιτεία», απάντησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Οσο για τα υπόλοιπα, όλα τα υπόλοιπα θέματα που αφορούν τη βασιλική οικογένεια, δεν σχολιάζω εδώ και καιρό ζητήματα της βασιλικής οικογένειας και δεν σκοπεύω να το αλλάξω αυτό σήμερα».

Τη συνέντευξη στην Οπρα σχολίασε και η Χίλαρι Κλίντον, μιλώντας σε εκδήλωση για την Ημέρα της Γυναίκας, μαζί με την Νάνσι Πελόζι.

Η Κλίντον είπε συγκεκριμένα ότι στενοχωρήθηκε παρακολουθώντας την και κατηγόρησε τον βρετανικό Τύπο για αδιανόητη σκληρότητα. Επίσης, επέκρινε τη βασιλική οικογένεια για την άρνησή της να αγκαλιάσει και να προστατεύσει τη Μέγκαν.

«Ηταν δύο εκπληκτικές ώρες στην τηλεόραση. Εχω συναντήσει και τον Χάρι και τη Μέγκαν. Γνώριζα και τη μητέρα του Χάρι, την πριγκίπισα Νταϊάνα. Θα πρέπει να γίνει μία σοβαρή, ειλικρινής και διεξοδική μελέτη όλων των θεσμών σε όλους τους τομείς της κοινωνίας μας», πρόσθεσε η πρώην υπουργός Εξωτερικών, πρώην υποψήφια για την αμερικανική προεδρία και τέως Πρώτη Κυρία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...