385
Το Πεντάγωνο υποστήριξε τη χρηματοδότηση του προγράμματος με το σκεπτικό ότι θα μπορούσε να αποτελέσει μια πρόσθετη επιλογή «πυρηνικής απάντησης» έναντι άλλων πυρηνικών δυνάμεων | Shutterstock

Ο Μπάιντεν δέχεται πιέσεις για έγκριση προγράμματος πυρηνικών πυραύλων

Protagon Team Protagon Team 16 Νοεμβρίου 2022, 17:04
Το Πεντάγωνο υποστήριξε τη χρηματοδότηση του προγράμματος με το σκεπτικό ότι θα μπορούσε να αποτελέσει μια πρόσθετη επιλογή «πυρηνικής απάντησης» έναντι άλλων πυρηνικών δυνάμεων
|Shutterstock

Ο Μπάιντεν δέχεται πιέσεις για έγκριση προγράμματος πυρηνικών πυραύλων

Protagon Team Protagon Team 16 Νοεμβρίου 2022, 17:04

Αντιμέτωπος με αυξανόμενη πίεση προκειμένου να ανακαλέσει την απόφασή του να ακυρώσει ένα πρόγραμμα ανάπτυξης πυραύλων κρουζ με πυρηνικές κεφαλές που θα εκτοξεύονται από υποβρύχια (SLCM-N), ύψους 10 δισ. δολαρίων, βρέθηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Η στρατιωτική ιεραρχία του Πενταγώνου είχε ανάψει «πράσινο φως» για το πρόγραμμα, όμως ο σχεδιασμός για το αποτρεπτικό οπλικό σύστημα εγκαταλείφθηκε τον περασμένο μήνα, στο πλαίσιο μιας επαναξιολόγησης της στάσης της χώρας για τα πυρηνικά όπλα.

Εκτιμήθηκε ότι η αποτρεπτική αξία του απέναντι στη Ρωσία, την Κίνα και άλλες πιθανές απειλές είναι «μηδαμινή», παρότι η ανάπτυξη των πυρηνικών πυραύλων κρουζ είχαν τη στήριξη του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, Μαρκ Μίλεϊ.

Ωστόσο, οι διαφωνούντες με τις περικοπές στον προϋπολογισμό των στρατιωτικών δυνάμεων, στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση Μπάιντεν, ζήτησαν την επανεξέταση της παραπάνω απόφασης, έγραψαν οι Times, επικαλούμενοι πηγές του αμερικανικού υπουργείο Αμυνας.

Ενας πρώην ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου, επίσης δεσμεύθηκε να υποστηρίξει το αίτημα για την έναρξη του προγράμματος. «Υποστηρίζω τις προσπάθειες του Κογκρέσου για την αποκατάσταση της χρηματοδότησης για το πρόγραμμα SLCM-N», δήλωσε ο Ερικ Εντελμαν, υφυπουργός Αμυνας μεταξύ 2005 – 2009.

Ο ίδιος είχε τη θέση του συμπροέδρου της δικομματικής επιτροπής του Κογκρέσου που είχε εγκρίνει το πρόγραμμα το 2018. «Συνεχίζω να πιστεύω ότι θα συνεισέφερε στην αποτρεπτική μας ικανότητα», είπε.

Το ίδιο το Πεντάγωνο υποστήριξε τη χρηματοδότηση των συγκεκριμένων πυραυλικών συστημάτων με το σκεπτικό ότι θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια πρόσθετη, χαμηλής απόδοσης επιλογή «πυρηνικής απάντησης» σε περίπτωση χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων από μια ξένη δύναμη.

Πρόσφατα διατυπώθηκαν, άλλωστε, και οι φόβοι ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα μπορούσε να καταφύγει στη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία ύστερα από μια σειρά στρατιωτικών αποτυχιών για τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της αποχώρησης των ρωσικών στρατευμάτων από τη Χερσώνα, συνέχισε η βρετανική εφημερίδα.

Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν τον ρώσο πρόεδρο για «καταστροφικές συνέπειες» εάν χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα.

Ωστόσο, ο Λόιντ Οστιν, υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, εκτίμησε ότι η αύξηση της αποτρεπτικής ικανότητας του αμερικανικού στρατού δεν είναι απαραίτητη. Επιπλέον, οι πυρηνικοί πύραυλοι κρουζ δεν θα ήταν έτομοι για χρήση έως το 2035.

Οι αμερικανικές αμυντικές πηγές προσέθεσαν ότι ο Μίλεϊ αποδέχθηκε πλήρως την απόφαση του αμερικανού προέδρου, παρότι αρχικά είχε υποστηρίξει την επιλογή των SLCM-N.

Η κατάργηση του SLCM-N θα εξοικονομήσει σχεδόν 200 εκατ. δολάρια αρχικά και επιπλέον 2 δισ. δολάρια τα επόμενα πέντε χρόνια, δήλωσε η ηγεσία του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...