541
Ο Τζο Μπάιντεν επέστρεψε από την Ευρώπη προσπαθώντας να ανατάξει το Δημοκρατικό Κόμμα | REUTERS/Evelyn Hockstein

O Μπάιντεν αντιμέτωπος με την «κατάρα» της Βιρτζίνια: «Οι ψηφοφόροι είναι αναστατωμένοι»

Protagon Team Protagon Team 4 Νοεμβρίου 2021, 09:38
Ο Τζο Μπάιντεν επέστρεψε από την Ευρώπη προσπαθώντας να ανατάξει το Δημοκρατικό Κόμμα
|REUTERS/Evelyn Hockstein

O Μπάιντεν αντιμέτωπος με την «κατάρα» της Βιρτζίνια: «Οι ψηφοφόροι είναι αναστατωμένοι»

Protagon Team Protagon Team 4 Νοεμβρίου 2021, 09:38

Στην αμερικανική πολιτική αριθμητική, οι εκλογές για την ανάδειξη κυβερνήτη στη Βιρτζίνια αποτελούν ένα όμορφο παράδοξο. Διεξάγονται έναν χρόνο μετά τις προεδρικές εκλογές και σχεδόν πάντα εκλέγεται κυβερνήτης από το κόμμα που έχει χάσει τον Λευκό Οίκο: το 2017, έναν χρόνο μετά τον θρίαμβο του Ντόναλντ Τραμπ, είχε εκλεγεί κυβερνήτης ο Δημοκρατικός Ραλφ Νόρταμ, το 2009, μετά την ιστορική εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο, στη Βιρτζίνια είχε αναδειχθεί ο Ρεπουμπλικανός Μπομπ Μακ Ντόνελ κ.ο.κ.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, η εκλογή του Ρεπουμπλικανού Γκλεν Γιάνγκιν, στη θέση του κυβερνήτη της Βιρτζίνια, ήταν η πρώτη σοβαρή πολιτική ήττα του Δημοκρατικού Κόμματος μετά την επιστροφή στην εξουσία. Ο Γιάνγκιν νίκησε τον Τέρι ΜακΚόλιφ σε μια πολιτεία την οποία, έναν χρόνο πριν, ο Τζο Μπάιντεν είχε πάρει με 10 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά.

Και μολονότι αυτή η εναλλαγή στο κυβερνείο της Βιρτζίνια είναι τρόπον τινά συνηθισμένη, κλιμάκωσε την ανησυχία των Δημοκρατικών εν όψει των λεγόμενων ενδιάμεσων εκλογών για το Κογκρέσο, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν τον Νοέμβριο του 2022: το ενδεχόμενο να χάσουν την οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία που έχουν στα δύο νομοθετικά σώματα (τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων) θα καταστήσει εξαιρετικά δύσκολο για τον Μπάιντεν να προωθήσει την πολιτική  ατζέντα του κατά το δεύτερο μισό της προεδρικής θητείας του.

Ο ίδιος ο Μπάιντεν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι τα αποτελέσματα είναι μία ένδειξη ότι οι ψηφοφόροι είναι αναστατωμένοι.

«Οι άνθρωποι είναι αναστατωμένοι και δεν έχουν σιγουριά, σχετικά με πολλά πράγματα, από την Covid-19 μέχρι τα σχολεία και μέχρι τις θέσεις εργασίας, για μία σειρά καταστάσεων, αλλά και αναφορικά με το κόστος ενός γαλονιού βενζίνη. Επίσης, και για το αν είμαι ικανός να περάσω και να υπογράψω σε νόμο την πρωτοβουλία μου Build Back Better. Είμαι σε μία θέση από την οποία θα δείτε πολλά πράγματα να βελτιώνονται ταχύτατα και με ευελιξία», τόνισε ο 46ος πρόεδρος ων ΗΠΑ.

Ο ίδιος είπε ότι θα βοηθούσε αν η νομοθεσία είχε ψηφιστεί πριν από την ημέρα των εκλογών, αλλά δεν είναι απαραίτητο ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό.

Στο εσωτερικό του Λευκού Οίκου, οι αξιωματούχοι εξέλαβαν τα αποτελέσματα ως μία ένδειξη ότι είναι αναγκαίο να προωθήσουν άμεσα νομοσχέδια στο Κογκρέσο και ότι οι Δημοκρατικοί χρειάζονται ένα πιο ισχυρό μήνυμα ότι «Δεν είμαστε ο Ντόναλντ Τραμπ».

Ο Μπάιντεν, επιστρέφοντας από το ταξίδι του στην Ευρώπη, νωρίς την Τετάρτη, ήρθε αντιμέτωπος με την ίδια κατάσταση που αντιμετωπίζει για μήνες: προσπαθώντας να επιλύσει τη διαμάχη μεταξύ των προοδευτικών και των μετριοπαθών Δημοκρατικών, σχετικά με την πρόταση κοινωνικών δαπανών του 1,75 τρισ. δολαρίων, αλλά και με το νομοσχέδιο αναβάθμισης των υποδομών που προβλέπει δαπάνες ενός τρισ. δολαρίων.

Ωστόσο, τώρα, διακυβεύονται πολύ περισσότερα πράγματα.

«Αν οι ψηφοφόροι εκνευριστούν από την απραξία, η προφανής αντίδρασή των Δημοκρατικών θα είναι να γίνουν πιο αποφασιστικοί για την ψήφιση νομοσχεδίων που βασίζονται στην ατζέντα για τη μεσαία τάξη, από την οποία έλαβαν αριθμό ρεκόρ 81 εκατομμυρίων ψήφων την προηγούμενη χρονιά» σύμφωνα με μία πηγή, η οποία έχει λάβει γνώση για το σκεπτικό του Λευκού Οίκου.

«Οταν γίνονται λιγότερα, είναι σαφώς, το αντίθετο, από αυτό που θέλουν οι άνθρωποι».

Οι Ρεπουμπλικάνοι είχαν να νικήσουν σε εκλογική πολιτειακή διαδικασία στη Βιρτζίνια από το 2009. Η νίκη αυτή των Ρεπουμπλικάνων προδιέγραψε τα αποτελέσματα των εκλογών για το Κογκρέσο τη χρονιά που ακολούθησε (2010), όταν οι Δημοκρατικοί έχασαν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων και ο Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...