639
«Υποπτη» νταλίκα κοντά στο αεροδρόμιο Καμισλί της Συρίας, καμένη από ισραηλινές βόμβες – καρέ της 10ης Δεκεμβρίου | REUTERS/Orhan Qereman

Ο Ασαντ έφυγε, τα χημικά όπλα του παραμένουν

Protagon Team Protagon Team 14 Δεκεμβρίου 2024, 09:55
«Υποπτη» νταλίκα κοντά στο αεροδρόμιο Καμισλί της Συρίας, καμένη από ισραηλινές βόμβες – καρέ της 10ης Δεκεμβρίου
|REUTERS/Orhan Qereman

Ο Ασαντ έφυγε, τα χημικά όπλα του παραμένουν

Protagon Team Protagon Team 14 Δεκεμβρίου 2024, 09:55

Το καθεστώς Aσαντ «έκρυψε ορισμένους θανατηφόρους νευρικούς παράγοντες από τον διεθνή έλεγχο», έτσι πλέον καθίσταται «κορυφαία προτεραιότητα να μάθουμε τι συνέβη με το συγκεκριμένο οπλοστάσιο» έγραψε το αμερικανικό μέσο Washington Post, το οποίο απηχεί και απόψεις θεσμών των ΗΠΑ (το ρεπορτάζ υπέγραψε, πάντως, ο Τζόμπι Γουόρικ).

Ο ρεπόρτερ θεμάτων ασφαλείας ξεκίνησε με τη θέση ότι «η οικογένεια Ασαντ επί 53 χρόνια κατασκεύασε τόνους από χημικά, από αέριο της μουστάρδας εποχής του Α’ΠΠ μέχρι θανατηφόρους νευρικούς παράγοντες». Περιέγραψε πόσο εύκολα σκοτώνουν τέτοια όπλα («μερικές σταγόνες») και επισήμανε ότι τα πιο επικίνδυνα από αυτά «είναι εκείνα που εξαφανίστηκαν».  

Τα στοιχεία: «Η σχετική λίστα περιλαμβάνει περισσότερους από 360 τόνους αερίου μουστάρδας, το οποίο η Συρία παραδέχτηκε ότι παρήγαγε, όμως δεν έχει ποτέ καταγραφεί πλήρως. Λείπουν πέντε τόνοι ουσιών που συνδέονται με τον τοξικό νευρικό παράγοντα σαρίν. Οι Σύροι είπαν ότι χάθηκε κατά τη μεταφορά».

Γιατί ανησυχούν οι ΗΠΑ για τα χημικά αυτά; Η απάντηση είναι προφανής: οι Αμερικανοί δεν εμπιστεύονται τους τζιχαντιστές («αντάρτες» κατά τον Γουόρικ) που κατέλαβαν την εξουσία, κυρίως «τις τρομοκρατικές ομάδες όπως ο ISIS». Το θέμα, σημείωσε η Post, αφορά «όχι μόνο τους γείτονες της Συρίας, αλλά και όλον τον κόσμο».

Και έδωσε ένα δείγμα δυνητικού Αρμαγεδδώνος: «Ακόμη και μικρή ποσότητα σαρίν στα χέρια τρομοκρατών μπορεί να προκαλέσει εκατοντάδες ή και χιλιάδες θύματα. Οι ειδικοί λένε ότι η ύπαρξη τέτοιων όπλων στη Συρία ενδέχεται να αποδειχθεί μία από τις πιο σκοτεινές κληρονομιές της διακυβέρνησης του Μπασάρ αλ-Ασαντ, κάτι απειλητικό ακόμη και μετά την πτώση του». Ειδικοί όπως ο Γκρέγκορι Κόμπλεντς του Πανεπιστημίου Τζορτζ Μέισον είπαν στην Post ότι τέτοιο οπλοστάσιο «μπορεί να λεηλατηθεί από κερδοσκόπους, ομάδες ανταρτών ανταγωνιστικές μεταξύ τους ή από τρομοκράτες».

Αυτός ο κίνδυνος σήμανε συναγερμό, συνέχισε το ρεπορτάζ, στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων, ο οποίος συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση για τη Συρία την περασμένη Πέμπτη στα κεντρικά του γραφεία στη Χάγη. Ο επικεφαλής του, ο ισπανός διπλωμάτης Φερνάντο Αρίας, δήλωσε ότι είναι πιθανή η ύπαρξη αδήλωτων χημικών στον προ 11ετίας έλεγχο, «πιθανώς και νέων στοιχείων» του προγράμματος χημικών όπλων.

Από πλευράς του και το Πεντάγωνο «παραμένει επικεντρωμένο στο να διασφαλίσει ότι τα χημικά όπλα δεν θα πέσουν σε λάθος χέρια». Οι πρώτες αντιδράσεις των τζιχαντιστών ήταν αναμενόμενες: είπαν ότι δεν τους ενδιαφέρουν τα χημικά όπλα και ότι θα συνεργαστούν με τον Οργανισμό «για να καταστραφούν».

Το Ισραήλ, συνέχισε η Post, δεν έχασε χρόνο αναμένοντας νέους ελέγχους: αεροπλάνα του βομβάρδισαν ερευνητικά κέντρα και αποθήκες του συριακού στρατού «για προληπτικούς λόγους», όπως είχαν πράξει κατά το παρελθόν «και σε ύποπτο στοκ βιομηχανικών χημικών, τα οποία ήταν πιθανό να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή περισσοτέρων χημικών όπλων».

Η Post έγραψε ότι είναι άγνωστον πόσο σαρίν ή αέριο μουστάρδας παραμένει στη Συρία, όμως κατήγγειλε τον Ασαντ ότι «παρήγαγε πολλά χημικά όπλα, αρχίζοντας από τη δεκαετία του 1980, τότε ως αποτρεπτικό μέσο εναντίον του Ισραήλ, του πυρηνικού εχθρού του». Επίσης έγραψε ότι «τεκμηριώθηκε πως ο στρατός της Συρίας πραγματοποίησε πολλές χημικές επιθέσεις, με αποκορύφωμα τη σφαγή της 21ης ​​Αυγούστου 2013, όταν σκοτώθηκαν 1.400 γυναικόπαιδα σε περιοχές ανταρτών».

Από το σημείο εκείνο και μετά «ο Ασαντ παραδέχθηκε την ύπαρξη τέτοιων όπλων, αφού ο κόσμος συγκλονίστηκε». Ακολούθησαν οι καταστροφές των υλικών και των υποδομών υπό την εποπτεία διεθνών Οργανισμών («περίπου 1.400 τόνοι χημικών») και η εκτίμηση της CIA ότι καταστράφηκε το 90% των αποθεμάτων. «Οι υποψίες, όμως, των Δυτικών υπηρεσιών ότι υπάρχει και ποσότητα που δεν καταστράφηκε, παρέμειναν. Επιβεβαιώθηκαν όταν οι συριακές δυνάμεις χρησιμοποίησαν θανατηφόρο νευρικό παράγοντα σε επίθεση εναντίον πόλης που ήλεγχαν οι αντάρτες, το 2017».

Πώς, όμως, ο Ασαντ έφτιαχνε χημικά όπλα με κατεστραμμένα τα εργοστάσιά τους ήδη από το 2013; «Πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και χωρών της Μέσης Ανατολής πιστεύουν ότι η Συρία συνέχισε να διεξάγει έρευνες και ενδεχομένως παρήγαγε μικρές ποσότητες χημικών όπλων σε εργαστήρια». Σκέφτονται και κάτι επιπλέον οι πράκτορες: ότι οι Σύροι ενδέχεται να γέμισαν βλήματα Πυροβολικού με χημικά δηλητήρια πριν από το 2013. «Τίποτα δεν αποκλείεται»…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...