«H Αυστρία είναι εκτεθειμένη διότι έχει αρκετά ελαστική νομοθεσία και έχει καταστεί βάση των επιχειρήσεων του Πούτιν» έγραψε προ ημερών η Corriere della Sera. Οι Ιταλοί εννοούν ότι η Ρωσία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει «την πρωτεύουσα των κατασκόπων στην Ευρώπη» ως τέτοια και να κάνει παιχνίδι με τους πράκτορές της. «Υπολογίζεται ότι από τους 180 ρώσους διπλωμάτες που είναι διαπιστευμένοι στη Βιέννη το 1/3 είναι κατάσκοποι». Αυτά τα συμπεράσματα ακολούθησαν τη σύλληψη ενός αυστριακού αξιωματικού των μυστικών υπηρεσιών πριν από μία εβδομάδα. Τον περί ου ο λόγος Ετζίστο Οτ κατηγορούν ότι είναι διπλός πράκτορας και ότι στην πραγματικότητα δούλεψε για τα ρωσικά συμφέροντα. Η υπόθεση συνδέεται με τον Γιάν Μαρσάλεκ, «τον άνθρωπο που έστησε τη μεγαλύτερη κομπίνα στη μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας». Ο Μαρσάλεκ δεν ήταν μόνο απατεώνας δηλαδή, αλλά συγχρόνως και κατάσκοπος του Πούτιν, ο άνθρωπος που «στρατολόγησε τον Οτ».
Το συγκεκριμένο κείμενο των Ιταλών βασίστηκε σε ένα δημοσίευμα των Financial Times «οι οποίοι είδαν το κατηγορητήριο» κατά του Οτ και κατάλαβαν πώς τον έπεισε ο Μαρσάλεκ να γίνει πράκτορας των Ρώσων. «Μεγάλο μέρος του κατηγορητηρίου προέρχεται από τη βρετανική μυστική υπηρεσία MI5». Το βρετανικό κράτος, δηλαδή, λέει ότι ο Μαρσάλεκ χρησιμοποίησε Δυτικούς πλην «συμβιβασμένους» πράκτορες με σκοπό «να κατασκοπεύουν πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ρώσους αντιφρονούντες», αλλά και με σκοπό «να οργανωθούν καλύτερα οι δολοφονικές επιχειρήσεις από πλευράς ρώσων κατασκόπων». Εκτός από τον Οτ, ο Μαρσάλεκ είχε στρατολογήσει και έναν άλλον αυστριακό πράκτορα, τον Μάρτιν Βάις, ο οποίος «τώρα βρίσκεται στο Ντουμπάι». Aυτοί οι δύο παρακολουθούσαν το αυστριακό πολιτικό προσωπικό και έναν βούλγαρο δημοσιογράφο ονόματι Κρίστο Γκρόζεφ, ο οποίος φοβήθηκε για τη ζωή του, εγκατέλειψε τη Βιέννη και πλέον ζει στη Νέα Υόρκη. Αυτός βρίσκεται πίσω από τις τελευταίες αποκαλύψεις για την περίπτωση του Οτ.
Διασυνδεδεμένος με τα δίκτυα διάχυσης πληροφοριών «ερευνητικής δημοσιογραφίας» Bellingcat και Russian Insider (τα οποία είναι βρετανικών και αμερικανικών συμφερόντων) και με το γερμανικό περιοδικό Spiegel, ο Γκρόζεφ αποκάλυψε «το σκάνδαλο της Αυστρίας» (Οτ, Βάις, Μαρσάλεκ) και επιπροσθέτως λέει ότι εντόπισε τον ίδιο τον Μαρσάλεκ στη Μόσχα. Τον θεωρεί «πράκτορα της GRU, της στρατιωτικής κατασκοπείας του Κρεμλίνου». Κατόπιν αυτών το μιλανέζικο μέσο έδωσε συνέχεια στην ιστορία με τον Οτ, με ανταπόκρισή του από το Βερολίνο. Επειδή ο Οτ έδρασε και στην Ιταλία, το νέο κείμενο ασχολήθηκε με τις επαφές του στη γειτονική μας χώρα. Εγραψε ότι κυκλοφορούσε με το ψευδώνυμο Τζοβάνι Παρμιτζάνο και «παρακολουθούσε ό,τι ενδιέφερε τον Πούτιν στην Ιταλία». Το ζήτημα των ιταλικών ημερών του Οτ, συνέχισε η Corriere, ερευνάται και αυτό από την αστυνομία της Αυστρίας.
Οι Αυστριακοί θεωρούσαν τον Οτ έναν από τους καλύτερους πράκτορές τους, έτσι τον έστειλαν οι ίδιοι στην Ιταλία. Ο Οτ έφθασε στη Ρώμη το 2001, «την εποχή της ισλαμικής τρομοκρατίας», σαν σύνδεσμος Αυστρίας-Ιταλίας. Η μεταστροφή του σε διπλό πράκτορα συνέβη το 2010, στην Κωνσταντινούπολη, «σε έναν τόπο στον οποίο συχνάζουν Τσετσένοι, Καυκάσιοι, Σύροι και Ρώσοι». Ε, λοιπόν, «εκεί τον διπλάρωσαν οι άνδρες του Κρεμλίνου». Ο Οτ επέστρεψε στην Αυστρία το 2012 και ανέλαβε επικεφαλής στην υπηρεσία του. Τότε συνεργάστηκε με τον Βάις, ο οποίος γνώριζε τον Μαρσάλεκ. «Είναι σημαντικό να σημειώσετε τις ημερομηνίες. Το 2017 οι Βρετανοί προειδοποίησαν τις Αυστριακούς ότι στην υπηρεσία τους υπήρχε διπλός πράκτορας. Υπέδειξαν τον Οτ, όμως δεν βρέθηκαν στοιχεία.
»Παρά ταύτα, ο Οτ τέθηκε σε διαθεσιμότητα επί εξάμηνο, ενώ ανεστάλη και η πρόσβασή του στις βάσεις δεδομένων της αστυνομίας. Πάντως διατήρησε το επίσημο email του. Το 2021 του επεβλήθη δεύτερη αναστολή. Ο Βάις είχε διαφύγει στο Ντουμπάι από το 2018. Εκεί δημιούργησε μια ιδιωτική εταιρεία πληροφοριών, την οποία θα θέσει στην υπηρεσία του Μαρσάλεκ και των Ρώσων. Ο άνθρωπος του Βάις στη Βιέννη είναι ο Τζοβάνι Παρμιτζάνο, δηλαδή ο Οτ. Το κατηγορητήριο [των Αυστριακών] κατά του Οτ αποτελείται από 530 σελίδες, και η Corriere μπόρεσε να διαβάσει μεγάλο μέρος του. Τη δράση του Οτ στην Ιταλία ερεύνησε πρώτη φορά ένα μικρό μέσο του Μπολζάνο, το salto.bz, και ο ερευνητής δημοσιογράφος Κριστόφ Φραντσεσκίνι. Αυτός ανέφερε ότι τα ίχνη του Οτ οδηγούν στο Τραντίνο-Αλτο Ατζιντε [γερμανόφωνη περιοχή στη ΒΔ Ιταλία, βορείως της Βενετίας]. Το κατηγορητήριο των Αυστριακών επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις τους».
Κατόπιν η Corriere ανέφερε ότι ο Οτ είχε τηλεφωνικές επαφές με διαφόρους άνδρες των ιταλικών δυνάμεων ασφαλείας, από στρατηγούς των καραμπινιέρων και της αστυνομίας μέχρι κατασκόπους της υπηρεσίας πληροφοριών που είναι αρμόδια για τη δράση στο εξωτερικό. H συντάκτρια που υπέγραψε και τα δύο ρεπορτάζ της Corriere, η Μάρα Τζέργκολετ, επικεντρώθηκε σε έναν καραμπινιέρο από το Ούντινε, συνταξιούχο πλέον, κάποιον Λούκα Μπ., ο ρόλος του οποίου «κρίνεται ύποπτος από τους Αυστριακούς». Μάλιστα «το 2021 οι Αυστριακοί ζήτησαν τη βοήθεια της Εισαγγελίας της Βενετίας, ώστε να διερευνηθεί η περίπτωσή του». Και συμπλήρωσε η Corriere: «Οταν ήταν σε διαθεσιμότητα, ο Οτ ζήτησε επανειλημμένως βοήθεια από τον Λούκα Μπ. Οι ερωτήσεις του ήταν στο στιλ ‘‘τι ξέρει η υπηρεσία σου για τον τάδε και τον δείνα’’».
Η Τζέργκολετ παρέθεσε και κάποια στοιχεία για τα άτομα που «στοχοποιήθηκαν από τον Πούτιν». Εγραψε ότι κατά τη γνώμη της τα στοιχεία αυτά συνιστούν «χάρτη των συμφερόντων της κατασταλτικής μηχανής του Πούτιν στην Ευρώπη». Ορισμένα ονόματα τέτοιων «στοχοποιημένων» είναι τα εξής: «Ντμίτρι Σένιν, αυτομολήσας αξιωματικός της FSB που αυτομόλησε, και Ιρίνα Μολόλκινα, η αδελφή του. Μαρία Μποροντούνοβα, πρώην φίλη ενός σταρ του μπάσκετ, η οποία στην πραγματικότητα είναι η ερωμένη του Αρκάντι Ρότενμπεργκ, ολιγάρχη και παιδικού φίλου του Πούτιν, συμπαίκτη του στο τζούντο». Οπως έγραψε η ρεπόρτερ, ο συμπατριώτης της καραμπινιέρος Λούκα Μπ. «δήλωνε πάντα ότι δεν γνώριζε τίποτα για τη διαθεσιμότητα του Οτ και ότι θεωρούσε τα αιτήματα του διπλού πράκτορα “επίσημα” αιτήματα της αυστριακής αστυνομίας».
Κλείνοντας η Τζέργκολετ προσπάθησε να συνδέσει τη Ρωσία και με την αυστριακή Ακροδεξιά. Εγραψε τα κάτωθι: «Τώρα ο Οτ κρατείται σε κελί της Αυστρίας. Δηλώνει αθώος και ότι πληρώνει την καθαρότητά του. Μάλιστα απειλεί με απεργία πείνας. Ωστόσο υπάρχουν ερωτήματα. Πώς ο Οτ μπόρεσε να παραμείνει στη θέση του μετά τις υποψίες τού 2017 [μετά τη βρετανική αναφορά για το άτομό του]; Τι προστασία είχε από το υπουργείο Εσωτερικών και από τον Χέρμπερτ Κικλ, τον κληρονόμο του Γιόργκ Χάιντερ, ο οποίος μπορεί να γίνει ο επόμενος καγκελάριος της Αυστρίας ενώ συμβαίνει να είναι ο πιο φιλορώσος ηγέτης στην Ευρώπη;»...
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News