386
O Φουάτ Οκτάι (αριστερά) δίπλα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν | Reuters

O αντιπρόεδρος του Ερντογάν για τον ΕastMed: Θα το καταστρέψουμε

Protagon Team Protagon Team 2 Ιανουαρίου 2020, 10:59
O Φουάτ Οκτάι (αριστερά) δίπλα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
|Reuters

O αντιπρόεδρος του Ερντογάν για τον ΕastMed: Θα το καταστρέψουμε

Protagon Team Protagon Team 2 Ιανουαρίου 2020, 10:59

Με τη συμφωνία με τη Λιβύη, αποτρέψαμε την περικύκλωση της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο. Το ίδιο θα κάνουμε και έναντι του EastMed, διεμήνυσε ο τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, για το μεγαλεπήβολο  project Eλλάδος – Κύπρου – Ισραήλ (χωρίς πάντως να αναφερθεί ονομαστικά στο τριμερές σχέδιο).

Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Anadolu, ο αντιπρόεδρος του Ερντογάν έκανε λόγο για «παιχνίδια σε βάρος της Τουρκίας» ώστε «να μην μπορούμε να βάλουμε τα πόδια μας στο νερό, να μην μπορούμε να ρίξουμε παραγάδι». «Είμαστε εκεί (σ.σ. στην ανατολική Μεσόγειο) για να τα καταστρέψουμε», διεμήνυσε ο Οκτάι στην έμμεση αναφορά του για τον EastMed, επαναλαμβάνοντας ότι «όποιος και να συμμετέχει, κανένα σχέδιο στην περιοχή που αποκλείει την Τουρκία δεν πρόκειται να πετύχει».

«Υπάρχει ένας χάρτης που φέρνει η Ελλάδα στην ατζέντα εσχάτως. Βήμα βήμα… Νομίζουν ότι η Τουρκία είναι μόνο ενδοχώρα, η Τουρκία δεν είναι μόνο ενδοχώρα, η Τουρκία είναι μία χώρα που παρακολουθεί τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, τόσο στην ενδοχώρα όσο και εκτός αυτής αλλά και με τους γείτονες της. Επομένως, παρακολουθήσαμε τις εξελίξεις πολύ προσεκτικά, και εξακολουθούμε να το πράττουμε. Είπαμε ότι δεν θα τα επιτρέψουμε αυτά. Αλλά ενώ το λέμε αυτό, προσθέτουμε και αυτό, όποιο και να είναι το αποτέλεσμα. Το ζήσαμε αυτό στο παρελθόν. Εάν υπάρχει ρίσκο, θα το αναλάβουμε, θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί», πρόσθεσε ο Οκτάι σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οσο για το ζήτημα της αποστολής στρατιωτικής βοήθειας στη Λιβύη, θέμα το οποίο θα συζητηθεί την Πέμπτη στην τουρκική εθνοσυνέλευση, ο τούρκος αντιπρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι θα εγκριθεί.

Ερωτηθείς πότε θα πατήσει το πόδι του ο τουρκικός στρατός στην Λιβύη, ο Φουάτ Οκτάι είπε πως αυτό θα εξαρτηθεί από την κατάσταση εκεί: «Εμείς είμαστε έτοιμοι. Και οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μας και το υπουργείο Αμυνας της χώρας είναι έτοιμοι. Η έγκριση του υπομνήματος από τη βουλή είναι και ένα πολιτικό μήνυμα. Οταν περάσει το υπόμνημα μπορεί οι άλλες πλευρές να πάρουν μια άλλη στάση λέγοντας “εντάξει αποσυρόμαστε, εγκαταλείπουμε την επίθεση”. Τότε γιατί να πάμε; Αλλά αν συνεχίσουν, εδώ υπάρχει πρόσκληση και καθαρή δήλωση ανταπόκρισης σε αυτή την πρόσκληση από τον πρόεδρό μας. Εάν ο κίνδυνος είναι σήμερα τότε σήμερα, εάν είναι αύριο τότε αύριο, εάν σε τρεις μέρες σε τρεις μέρες, εάν σε δέκα μέρες τότε σε δέκα μέρες. Επομένως το υπόμνημα έχει ένα χρόνο διάρκειας, όταν υπάρξει ανάγκη θα σταλούν οι δυνάμεις που χρειάζονται».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...