801
O Ρικάρντο Ρετζούφε, πάντα στο πλευρό του Ρονάλντο, καθώς ο πορτογάλος σταρ γίνεται δεκτός από τους Σαουδάραβες στο Ριάντ | REUTERS/Ahmed Yosri/CreativeProtagon

Ο άνθρωπος που κέρδισε 30 εκατ. ευρώ στο… λαχείο Ρονάλντο

Sportscaster Sportscaster 5 Ιανουαρίου 2023, 10:49
O Ρικάρντο Ρετζούφε, πάντα στο πλευρό του Ρονάλντο, καθώς ο πορτογάλος σταρ γίνεται δεκτός από τους Σαουδάραβες στο Ριάντ
| REUTERS/Ahmed Yosri/CreativeProtagon

Ο άνθρωπος που κέρδισε 30 εκατ. ευρώ στο… λαχείο Ρονάλντο

Sportscaster Sportscaster 5 Ιανουαρίου 2023, 10:49

Δεν είναι ατζέντης. Δεν είναι προπονητής. Δεν είναι, ούτε υπήρξε ποτέ, διοικητικό στέλεχος κάποιου club. Κι όμως, ο Ρικάρντο -Ρίκι- Ρετζούφε, ένας απλός υπάλληλος εταιρείας αθλητικών ειδών, κατάφερε κάτι που όλοι οι μάνατζερ ποδοσφαίρου έχουν ονειρευτεί: να γίνει συνεργάτης του Κριστιάνο Ρονάλντο, φίλος και συμβουλάτοράς του, και τελικά να τον εκπροσωπήσει σε ένα deal αξίας 500 εκατομμυρίων ευρώ, παραμερίζοντας των πρύτανη των μεσαζόντων και «κολλητό» του πορτογάλου σούπερ-σταρ, Ζόρζε Μέντες.

Γνωρίστηκαν πριν από 22 χρόνια. Ο Ρετζούφε ήταν 21 ετών και είχε, μόλις, προσληφθεί στη Nike, επίσημο προμηθευτή των εθνικών ομάδων της Πορτογαλίας. Ο Κριστιάνο ήταν 16. Αγωνιζόταν με την Κ-17, και με την ομάδα Νέων της Σπόρτινγκ Λισαβόνας. Δουλειά του Ρετζούφε, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Οπόρτο, ήταν να επιβλέπει τις φωτογραφίσεις των πορτογάλων διεθνών, που φορούσαν τις εμφανίσεις της εταιρείας. Επίσης, να εξυπηρετεί όποιους παίκτες επιθυμούσαν να χρησιμοποιούν και παπούτσια της Nike.

Συμπάθησαν, ο ένας τον άλλον, και άρχισαν να κάνουν παρέα. Ο Κριστιάνο είχε πολλά να μάθει από τον Ρετζούφε, που ήταν πέντε χρόνια μεγαλύτερος, εξαιρετικά ευφυής και πολύ κοινωνικός. Ακόμη και όταν αναχώρησε για το Μάντσεστερ, το 2003, εξακολούθησαν να έχουν τακτικές επαφές. Πολύ σύντομα, αυτή η σχέση φιλίας έγινε και επαγγελματική. Καθώς ο ποδοσφαιριστής άρχιζε να υφαίνει τον μύθο του «CR7» και να κλείνει τις εμπορικές συμφωνίες, τη μια πίσω από την άλλη, ζητούσε από τον συμπατριώτη του να τον συνοδεύει στις διαπραγματεύσεις, αλλά και σε διάφορες εκδηλώσεις. Ο Ρονάλντο είχε, ήδη, μάνατζερ -τον Μέντες-, όμως εκτιμούσε πολύ τις γνώσεις του Ρετζούφε στο αντικείμενό του. Το ίδιο και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Σύμφωνα με το Athletic, συχνά ανέθετε στον Ρετζούφε να οργανώσει τις εμφανίσεις του Ρονάλντο σε διάφορα events.

Ο Ρετζούφε ήταν ο άνθρωπος που έκανε το… προξενιό για να γίνει η Nike χορηγός του Κριστιάνο. Τα μεσιτικά τα εισέπραξε ο Μέντες, όμως πήρε κι εκείνος το «δωράκι» του. Οχι μόνον από τον παίκτη, αλλά και από την πολυεθνική, στην οποία κατέγραψε μια εντυπωσιακά γρήγορη ανέλιξη. Το 2018 πήρε προαγωγή και από τον Ρονάλντο: έγινε και επισήμως ο προσωπικός του μάνατζερ σε ό,τι αφορά τις εμπορικές του δραστηριότητες, από τις οποίες προέρχεται το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων του.

Εκείνη την εποχή είχαν φανεί στον ορίζοντα και τα πρώτα σύννεφα στις σχέσεις του διάσημου ποδοσφαιριστή με τον ατζέντη του. Η Marca έγραφε πως ο Ρετζούφε είχε συνοδεύσει τον Ρονάλντο στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας, όχι ως απλός φίλαθλος, αλλά ως μέλος του τεχνικού επιτελείου της εθνικής ομάδας της Πορτογαλίας. Ο Φερνάντο Σάντος τον είχε συμπεριλάβει στην αποστολή για χάρη του Κριστιάνο. Για να μπορεί να κινείται ελεύθερα και να βρίσκεται, διαρκώς, δίπλα του: στο ξενοδοχείο, στο προπονητήριο, στους αγώνες, παντού. Τόνιζε, μάλιστα, η ισπανική εφημερίδα ότι ο Ρονάλντο μιλούσε περισσότερο μαζί του, παρά με τον Μέντες. Το ίδιο συνέβη και στο Κατάρ. Αυτή τη φορά, με τον Μέντες… άφαντο.

Ο Ρετζούφε ήταν διαπιστευμένο μέλος της αποστολής της εθνικής Πορτογαλίας και το 2016, στα γήπεδα του Euro. Πανηγύρισε την κατάκτηση του τροπαίου μέσα στον αγωνιστικό χώρο, μαζί με τον Ρονάλντο. Επίσης, όταν η Ρεάλ Μαδρίτης κέρδισε το Τσάμπιονς Λιγκ, το 2018 στο Κίεβο. Ο κόσμος έβλεπε όλο και πιο συχνά φωτογραφίες του Κριστιάνο με αυτόν τον μυστηριώδη άνδρα δίπλα του, και αναρωτιόταν ποιος ήταν ο ρόλος του. Τα media έγραφαν για τη σχέση εμπιστοσύνης που υπήρχε μεταξύ τους, όμως κανείς δεν πίστευε ότι, κάποτε, ο Ρετζούφε θα έκανε πέρα τον Μέντες.

O Ρικάρντο Ρετζούφε σκιά του Ρονάλντο στην παρουσίασή του από την Αλ Νασρ (REUTERS/Ahmed Yosri)

Ο κορυφαίος ατζέντης εκπροσωπούσε τον παίκτη επί μια 20ετία. Αυτός κανόνισε όλες τις μεταγραφές του: στη Γιουνάιτεντ, στη Ρεάλ Μαδρίτης, στη Γιουβέντους και, ξανά, στη Γιουνάιτεντ. Ο Μέντες φρόντιζε να του εξασφαλίζει αυτοκρατορικά συμβόλαια, κερδίζοντας και ο ίδιος τεράστια ποσά από τις συμφωνίες που έκλεινε. Στον καλύτερό του πελάτη οφείλει και την απογείωση της εταιρείας του, Gestifute. Μέντες και Ρονάλντο ήταν και αχώριστοι φίλοι. Εγιναν και κουμπάροι. Αλλά, όταν ο Κριστιάνο εκδήλωσε την επιθυμία να αποχωρήσει από τη Γιουβέντους, έγινε ο πρώτος μεγάλος καυγάς.

Ο Μέντες διαφώνησε και με την απόφαση του Ρονάλντο να φύγει από το Μάντσεστερ. Τον είχε συμβουλεύσει να πάει με τα νερά του προπονητή του, Ερικ τεν Χαγκ, και να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί, ώστε να αποδείξει στον ποδοσφαιρικό κόσμο πως δεν έχει ξοφλήσει. Υστερα, θα έβρισκε ένα καλό συμβόλαιο στην Ευρώπη. Τα ίδια του είπε και ο Ρετζούφε. Ηταν η πρώτη φορά που ο «CR7» δεν τον άκουσε. Σύμφωνα με τη μαρτυρία ενός μάνατζερ στο «Athletic», που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, ο παίκτης ήρθε σε προσωπική επαφή με (τουλάχιστον) ένα club. Θύμωσε με τον ατζέντη του, που δεν κατάφερε να του ανοίξει την πόρτα ενός μεγάλου συλλόγου. Κι εκείνος, με τη σειρά του, δεν συγχώρησε στον πελάτη του το γεγονός ότι τον παρέκαμψε. Η οριστική ρήξη ήρθε τον περασμένο Νοέμβριο, λίγο μετά τη μαγνητοσκόπηση της περιλάλητης συνέντευξης του Κριστιάνο στον Πιρς Μόργκαν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...