324
Μεγάλα πλοία ρουφούν την άμμο από τον βυθό της θάλασσας, επιφέροντας μια πολυεπίπεδη καταστροφή | Shutterstock

Ο άνθρωπος εξαφανίζει την άμμο από τους ωκεανούς

Protagon Team Protagon Team 6 Σεπτεμβρίου 2023, 17:18
Μεγάλα πλοία ρουφούν την άμμο από τον βυθό της θάλασσας, επιφέροντας μια πολυεπίπεδη καταστροφή
|Shutterstock

Ο άνθρωπος εξαφανίζει την άμμο από τους ωκεανούς

Protagon Team Protagon Team 6 Σεπτεμβρίου 2023, 17:18

Περίπου έξι δισεκατομμύρια τόνοι άμμου αποσπώνται από τους ωκεανούς του πλανήτη κάθε χρόνο, θέτοντας σε κίνδυνο τη θαλάσσια ζωή και τις παράκτιες κοινότητες, αναφέρει ο ΟΗΕ.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το BBC, η άμμος είναι ο φυσικός πόρος με τη μεγαλύτερη εκμετάλλευση παγκοσμίως μετά το νερό και χρησιμοποιείται για την παραγωγή σκυροδέματος και γυαλιού.

Το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) αναφέρει ότι ορισμένα σκάφη λειτουργούν ως ηλεκτρικές σκούπες, ρουφώντας τόσο την άμμο όσο και τους μικροοργανισμούς με τους οποίους τρέφονται τα ψάρια. Αυτό, σύμφωνα με τους ειδικούς, σημαίνει ότι κάποια οικοσυστήματα μπορεί να καταστραφούν ολοσχερώς, χωρίς ελπίδα να επανακάμψουν.

Η δημοσιοποίηση αυτών των ανησυχητικών στοιχείων συμπίπτει με την κυκλοφορία ενός νέου εργαλείου ανάλυσης που ονομάζεται Marine Sand Watch, το οποίο ελέγχει τις δραστηριότητες απορρόφησης της άμμου με τη χρήση συστημάτων παρακολούθησης της θάλασσας και με λογισμικό Τεχνητής Νοημοσύνης.

«Η κλίμακα των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των δραστηριοτήτων εξόρυξης ρηχής θάλασσας και απορρόφησης άμμου είναι ανησυχητική» δήλωσε ο Πασκάλ Πεντούτζι, επικεφαλής του κέντρου ανάλυσης του UNEP GRID-Geneva.

Το νέο εργαλείο υπολογίζει ότι από περίπου 50 δισ. τόνους άμμου και χαλικιού που χρησιμοποιεί η ανθρωπότητα κάθε χρόνο, κατά μέσο όρο έξι δισ. τόνοι προέρχονται από τους ωκεανούς και τις θάλασσες ολόκληρου του πλανήτη.

Αυτό ισοδυναμεί με «περισσότερα από ένα εκατομμύριο ανατρεπόμενα φορτηγά κάθε μέρα. Πρέπει να δοθεί χρόνος στο θαλάσσιο περιβάλλον να ανακάμψει. Μεγάλα πλοία αποστειρώνουν τον θαλάσσιο βυθό εξάγοντας άμμο και τσακίζοντας όλους τους μικροοργανισμούς που ταΐζουν τα ψάρια» σημειώνει ο Πεντούτζι.

Το UNEP προτείνει την απαγόρευση απόσπασης άμμου από παραλίες, ώστε να προστατευτούν περιβαλλοντικά και οικονομικά οι παράκτιες κοινότητες. Η άμμος είναι απαραίτητη για την κατασκευή κτιρίων, δρόμων, υδροηλεκτρικών φραγμάτων και ηλιακών συλλεκτών. Μπορεί επίσης να διαδραματίσει σημαντικό περιβαλλοντικό ρόλο, προστατεύοντας τις κοινότητες από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Η Θάλασσα της Νότιας Κίνας, η Βόρεια Θάλασσα και η Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ συγκαταλέγονται στις περιοχές όπου έχει σημειωθεί η μεγαλύτερη απορρόφηση άμμου, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΗΕ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...