755
| CreativeProtagon

Γιατί το πένθος ταιριάζει στον Νικ Κέιβ

Protagon Team Protagon Team 10 Μαΐου 2022, 20:07
|CreativeProtagon

Γιατί το πένθος ταιριάζει στον Νικ Κέιβ

Protagon Team Protagon Team 10 Μαΐου 2022, 20:07

«Πολλοί από εμάς δεν θέλουμε να αλλάξουμε. Αλλωστε γιατί πρέπει να το κάνουμε; Τι συμβαίνει, όμως, όταν ένα γεγονός είναι τόσο καταστροφικό που πρέπει να αλλάξεις πάση θυσία; Το άτομο που γνώριζες μετατρέπεσαι σε ξένο. Σε βαθμό που, αν κοιτάξεις στον καθρέφτη, αναγνωρίζεις αυτό που ήσουν, αλλά κάτω από το δέρμα είσαι ένας άλλος».

Τι πιο καταστροφικό μπορεί να συμβεί σε κάποιον από το να χάσει ένα παιδί του; Μάλλον τίποτα. Και μάλλον τίποτα δεν είναι πιο επώδυνο από το να καλείται κάποιος να βιώσει τον ίδιο αβάσταχτο πόνο για δεύτερη φορά μέσα σε μερικά χρόνια. To 2015 ο Νικ Κέιβ, αυτός ο υπερβολικά ευαίσθητος και ανθρώπινος αυστραλός ποιητής της σύγχρονης ροκ, θρήνησε τον θάνατο του 15χρονου γιου του Αρθουρ, ο οποίος τραυματίστηκε θανάσιμα έπειτα από πτώση του από γκρεμό ενώ είχε καταναλώσει LSD.

Με τα παραπάνω λόγια και την βαθύτητα και την ειλικρίνεια που τον διακρίνουν περιέγραψε τότε ο Νικ Κέιβ την απόλυτη ψυχική κατάπτωση που τον ανάγκασε να εγκαταλείψει το Μπράιτον στη Αγγλία, όπου σκοτώθηκε ο γιος του, και να μεταβεί στο Λος Αντζελες, προσπαθώντας να ξεπεράσει τον ανείπωτο πόνο.

Ο Νικ Κέιβ, ένας άνθρωπος ιδιαίτερα ευαίσθητος, έχει χάσει δύο από τους τέσσερις γιους του. Το 2015 τον Αρθουρ και τώρα τον Τζέθρο, τον πρωτότοκο… | EPA/Olafur Steinar Gestsson DENMARK OUT

Φαίνεται, όμως, πως τον κατατρέχει η μοίρα τον 64χρονο αυστραλό τροβαδούρο καθώς τη Δευτέρα εγκατέλειψε τα εγκόσμια και ο Τζέθρο Λάζενμπι Κέιβ, ο οποίος γεννήθηκε το 1991 ως καρπός της σχέσης του Κέιβ με το μοντέλο Μπο Λάζενμπι. Επειτα από δέκα ημέρες, την ίδια χρονιά, γεννήθηκε και ο Λουκ, ο δεύτερος γιος του τραγουδιστή, τον οποίο απέκτησε με την πρώτη του σύζυγο, την βραζιλιάνα δημοσιογράφο Βιβιάν Καρνέιρο, ενώ με την τωρινή σύζυγό του Σούζι Μπικ απέκτησαν μαζί, πέρα από τον εκλιπόντα Αρθουρ, και τον Ερλ ο οποίος σήμερα είναι 21 ετών.

Σχιζοφρένεια, βία, φυλακή…

Αν και τα αίτια του θανάτου του 31χρονου μοντέλου και ηθοποιού παραμένουν άγνωστα, είναι γνωστό πως η ζωή του το τελευταίο διάστημα κυλούσε κάθε άλλο παρά ομαλά. Τον περασμένο Απρίλιο καταδικάστηκε σε φυλάκιση, αφότου κρίθηκε ένοχος για σωματική βλάβη με θύμα την ίδια τη μητέρα του, την οποία φέρεται να ξυλοκόπησε έπειτα από καβγά για ένα πακέτο τσιγάρα, μας πληροφορεί η Corriere della Sera.

Ο δικαστής διέταξε την αποφυλάκισή του, μόλις το περασμένο Σαββατοκύριακο, υπό τον όρο ότι δεν θα ερχόταν σε επαφή με τη μητέρα του για τα επόμενα δύο χρόνια ενώ ο δικηγόρος του ανέφερε πως είχε διαγνωστεί ότι έπασχε από σχιζοφρένεια. Ποινή φυλάκισης είχε, όμως, εκτίσει και το 2018, αφότου κρίθηκε ένοχος επίθεσης εναντίον φίλης του τότε.

Ο Νικ Κέιβ με τη σύζυγό του Σούζι. Ο πρώτος τους γιος, ο Αρθουρ, σκοτώθηκε πέφτοντας σε γκρεμό, σε ηλικία 15 ετών… EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Οσον αφορά τις σχέσεις του με τον πατέρα του κατέληξαν να είναι στην καλύτερη περίπτωση ισχνές ενώ αρχικά ήταν ανύπαρκτες, έως ότου ο Τζέθρο Λάζενμπι Κέιβ συμπλήρωσε επτά ή οχτώ χρόνια ζωής. «Κατά τα πρώτα χρόνια δεν είχα πολλές επαφές με τον Τζέθρο, και θα αισθάνομαι πάντα τύψεις για αυτό, αλλά τώρα έχω μια εξαιρετική σχέση μαζί του», είχε δηλώσει ο Κέιβ το 2008.

Αν και ο γιος του που εγκατέλειψε την γενέτειρά του, την Αυστραλία, για να βρει την τύχη του στο Λονδίνο, αρχικά ως μοντέλο (συμμετέχοντας σε επιδείξεις των οίκων Balenciaga και Versace) και στη συνέχεια ως μουσικός και ηθοποιός, σε συνέντευξη του το 2012 είχε πει πως η σχέση τους «δεν άρχισε τόσο καλά με όλα αυτά τα προβλήματα που είχα με τον πατέρα μου και ζώντας στη σκιά του».  Σε αντίθεση με τον Αρθουρ και τον Ερλ, τον δίδυμο αδελφό του, οι οποίοι με τον πατέρα τους και τη μητέρα τους, φυσικά, την Σούζι Μπικ, είχαν από την αρχή μια πολύ καλή σχέση, ως την μοιραία μέρα.

«Εγώ και η Σούζι καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι το πένθος δεν είναι κάτι που διασχίζεται, δεν υπάρχει άλλη πλευρά. Για εμάς κατέστη τρόπος ζωής, μέσω του οποίου μάθαμε να παραδινόμαστε στην αβεβαιότητα του κόσμου, διατηρώντας, όμως, μια επαναστατική στάση απέναντι στην αδιαφορία του. Το πένθος είναι ένας τόπος οξείας ευπάθειας όπου, με τον καιρό, αναπτύξαμε μια ισχυρή αίσθηση της ευθραυστότητας της ύπαρξης», είχε γράψει ο Κέιβ, αναφερθείς στον χαμό του γιου του. Δεν είχε προβλέψει, ωστόσο, πώς θα μπορούσε άλλωστε, ότι έπειτα από μερικά χρόνια θα τον έβρισκε η ίδια συμφορά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...