840
Ενα από τα πλέον εμβληματικά καρέ του, ως Τομ Ρίπλεϊ στην ταινία «Plein Soleil» του 1960 | StudioCanal

Ο Αλέν Ντελόν ρίχνει τίτλους τέλους στην τεράστια καριέρα του

Protagon Team Protagon Team 9 Μαΐου 2017, 20:38
Ενα από τα πλέον εμβληματικά καρέ του, ως Τομ Ρίπλεϊ στην ταινία «Plein Soleil» του 1960
|StudioCanal

Ο Αλέν Ντελόν ρίχνει τίτλους τέλους στην τεράστια καριέρα του

Protagon Team Protagon Team 9 Μαΐου 2017, 20:38

Από την πρώτη του ιδιαίτερα πετυχημένη συμμετοχή σε κινηματογραφική ταινία, το πολύ μακρινό 1960 -με το έργο «Plein Soleil», σε σκηνοθεσία του Ρενέ Κλεμάν- έχει περάσει μια ολόκληρη ζωή. Από τότε μέχρι και σήμερα που ρίχνει αυλαία αυτοβούλως, έχουν μεσολαβήσει πάρα πολλές επιτυχίες του Αλέν Ντελόν στο μαγικό πανί που προβάλει ταινίες.

Μπορεί, λοιπόν, να ήταν μια είδηση την οποία δεν θέλαμε να μάθουμε, αλλά ήταν δεδομένο ότι θα συνέβαινε, ως προϊόν του ίδιου του χρόνου ο οποίος περνά επάνω από ζωές, καριέρες και κινηματογραφικά φιλμ.

Ετσι, όσο κι αν στεναχωρηθήκαμε, δεν πέσαμε από τα σύννεφα με την επίσημη ανακοίνωση του γνωστού και αγαπητού ηθοποιού.

French actor Alain Delon signs autographs for young fans in Cannes during the film festival, 11th May 1961. (Photo by Keystone/Hulton Archive/Getty Images)
Ενας πολύ νέος Αλέν Ντελόν υπογράφει αυτόγραφα στις Κάννες το 1961 (Keystone/Hulton Archive/Ideal Images)

Ολα συνέβησαν σε μια τελετή προς τιμήν του στο Διεθνές Φεστιβάλ Αστυνομικών Ταινιών Δράσης, στη Λιέγη του Βελγίου. Εκεί, πριν από λίγες ημέρες, ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται να γυρίσει μια τελευταία ταινία.

«Εχω την ηλικία που έχω, έκανα την καριέρα που έκανα. Θα κλείσω τον κύκλο με μια υπέροχη ταινία και ένα υπέροχο θεατρικό έργο. Αυτό δεν σημαίνει αμέσως το τέλος μιας ζωής, αλλά το τέλος μιας καριέρας. Οργανώνοντας αγώνες πυγμαχίας, είδα ανθρώπους που λυπούνταν που έδωσαν μια παραπάνω μάχη, η οποία δεν χρειαζόταν. Εγώ δεν θα το κάνω αυτό», δήλωσε ο Ντελόν.

Τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, ο γάλλος ηθοποιός θα έχει γυρίσματα για τον κινηματογράφο, με σκηνοθέτη τον Πατρίς Λεκόντ, συγγραφέα του βιβλίου «Encyclopédie Delon» (2016).

CANNES, FRANCE - MAY 14: Actress Claudia Cardinale, actor Alain Delon and Anouchka Delon attends the "IL Gattopardo" Premiere at the Palais des Festivals during the 63rd Annual Cannes Film Festival on May 14, 2010 in Cannes, France. (Photo by Sean Gallup/Getty Images)
Στο φεστιβάλ των Καννών, ανάμεσα στην ηθοποιό Κλαούντια Καρντινάλε και την κόρη του Ανούσκα, το 2010 (Sean Gallup/Getty Images/Ideal Images)

«Είναι μια ταινία που βάζει τους τίτλους τέλους σε μια καριέρα», τόνισε ο ηθοποιός, ο οποίος θα συμπρωταγωνιστεί για πρώτη φορά με τη Ζιλιέτ Μπινός – «μια υπέροχη ηθοποιό», κατά τον ίδιο.

«Η ταινία θα προβληθεί το 2018. Ολα είναι δυνατά, ακόμη και το Φεστιβάλ των Καννών. Για την τελευταία μου ταινία, θα ήθελα να επιστρέψω (στις Κάννες) και να πω αντίο».

Κάννες; Ναι, έχουμε να θυμηθούμε στιγμές από εκεί. Το 2013, έπειτα από κάποια χρόνια διαφωνίας με τις Κάννες -επειδή δεν τον είχαν καλέσει στην επέτειο για τα 50 χρόνια του θεσμού- ο ηθοποιός ήταν ένα από τα τιμώμενα πρόσωπα του 66ου κινηματογραφικού φεστιβάλ με την ευκαιρία της προβολής διασκευής της ταινίας «Γυμνοί στον ήλιο» του Ρενέ Κλεμάν.

ASTERIX AT THE OLYMPIC GAMES, (aka ASTERIX AUX JEUX OLYMPIQUES), Alain Delon as Julius Caesar, 2008. ©Pathe Distribution
Η τελευταία ταινία που γύρισε ο Ντελόν ήταν ο «Αστερίξ στους Ολυμπιακούς Αγώνες» το 2008, όπου υποδυόταν τον Ιούλιο Καίσαρα (Pathe Distribution)

«Μετά την τελευταία αυτή ταινία, θα τελειώσω την καριέρα μου με ένα υπέροχο θεατρικό έργο γραμμένο για μένα, το ‘Le Crépuscule d’ un fauve’ (σε ελεύθερη απόδοση: Το λυκόφως ενός θηρίου) της Ζαν Φοντέν» ανακοίνωσε επίσης ο Ντελόν.  Πρόκειται να υποδυθεί πάνω στο σανίδι έναν αστυνομικό διευθυντή στο Παρίσι, που τραυματίζεται από σφαίρα την ώρα του καθήκοντος και αναγκάζεται να σταματήσει από το επάγγελμά του. Οπως και ο ίδιος από το δικό του επάγγελμα, την ηθοποιία, και ίσως έτσι να έχει περισσότερο χρόνο για να ασχοληθεί περισσότερο με τη ζωή του. Ο ηθοποιός έχει αποκτήσει συνολικά τέσσερα παιδιά, από δύο διαφορετικές σχέσεις του, αλλά με τους δύο από τους τρεις γιους του βρίσκεται σε διαμάχη. Ισως να ασχοληθεί και με την πολιτική – τρεις ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, ο θρύλος της οθόνης πήρε θέση υπέρ του Φρανσουά Φιγιόν.

GettyImages-169479423
Παραμένει γοητευτικός όσα χρόνια και να περάσουν… (Vittorio Zunino Celotto/Getty Images/Ideal Images)

Ο περισσότερος κόσμος -που δεν ασχολείται και πολύ ζεστά με όλες τις ταινίες που βγαίνουν στις σκοτεινές αίθουσες- είχε την αίσθηση ότι ο Αλέν είχε δεκαετίες να πρωταγωνιστήσει σε κάποια ταινία. Η αλήθεια είναι ότι δεν γύρισε ταινίες μετά τον «Αστερίξ στους Ολυμπιακούς Αγώνες», το 2008. Την προηγουμένη χρονιά, είχε παίξει με τη Μιρέιγ Νταρκ στο θέατρο σε διασκευή της ταινίας «Οι Γέφυρες του Μάντισον». Το 2009 πρωταγωνίστησε -στο Théâtre de la Madeleine- στο έργο «Love Letters» με την Ανούκ Εμέ.

Το 2011 στο Παρίσι και σε περιοδεία, ο Ντελόν πρωταγωνίστησε στο θεατρικό έργο «Une journée ordinaire» (σε ελεύθερη απόδοση «Μια συνηθισμένη μέρα») με την κόρη του, Ανούσκα. Και όλα αυτά ενώ το 1997 είχε ανακοινώσει την αποχώρησή του από την ηθοποιία, σε ηλικία 62 ετών!

Σε όλη την καριέρα του, αυτός ο ζωντανός θρύλος του γαλλικού και του ευρωπαϊκού κινηματογράφου, γύρισε περίπου 100 ταινίες, μέσα σε μισό αιώνα.

Είναι δεδομένο ότι η Εβδομη Τέχνη του οφείλει πολλά, όπως και οι γυναίκες χρωστούν ατελείωτες ονειρώξεις σε αυτόν τον απίστευτα γοητευτικό και μποέμ τύπο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...