Ο Αλεξέι Ναβάλνι, ο πιο εξέχων ηγέτης της αντιπολίτευσης της Ρωσίας, δημοσίευσε μια επιστολή την Τρίτη 26 Δεκεμβρίου, με την οποία περιγράφει τη μεταφορά του στη νέα του κατοικία, στην Αρκτική. Ο Ναβάλνι ήταν «εξαφανισμένος» επί τρεις εβδομάδες και οι φήμες για την τύχη του οργίαζαν.
Η περιγραφή του Ναβάλνι, που αναρτήθηκε στους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν γραμμένη με μεγάλη δόση ειρωνείας και χιούμορ, δείχνει την καλή του διάθεση και φαίνεται ότι έχει ως βασικό σκοπό να κατευνάσει τις ανησυχίες των υποστηρικτών του που είχαν αρχίσει να ανησυχούν για την υγεία του μετά την ξαφνική εξαφάνισή του στις 5 Δεκεμβρίου.
«Είμαι ο νέος Πατέρας του Πάγου», έγραψε ο Ναβάλνι, αναφερόμενος στη ρωσική εκδοχή του Αγιου Βασίλη. «Εχω ένα παλτό από δέρμα προβάτου, ένα καπέλο με αυτιά. Θα πρέπει να πάρω μπότες από τσόχα σύντομα και άφησα μούσι κατά τη διάρκεια της 20ήμερης μεταφοράς». Και πρόσθεσε, όπως σημείωσαν και οι New York Times, πως «το βασικό είναι ότι τώρα ζω πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο».
Ο 47χρονος Ναβάλνι είναι μακροχρόνιος αντίπαλος του Βλαντιμίρ Πούτιν, και για αυτήν του την αντίθεση στο ρώσο πρόεδρο τιμωρείται όλο και πιο σκληρά το τελευταίο διάστημα. Η μεταφορά του σε μια από τις ποινικές φυλακές «ειδικού καθεστώτος» της Ρωσίας αναμενόταν από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν έχασε την έφεση κατά της ποινής κάθειρξης 19 ετών που εκτίει.
Ωστόσο, οι δικηγόροι και οι υποστηρικτές του δεν ειδοποιήθηκαν εκ των προτέρων ότι θα μετακινηθεί, αφού η νομική ομάδα δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει μαζί του. Η ικανότητά του, ωστόσο, να δημοσιεύσει μια επιστολή από τη νέα φυλακή του, δείχνει ότι ο Ναβάλνι θα παραμείνει πιθανότατα ένα ενεργό στοιχείο στη δημόσια ζωή της Ρωσίας, καθώς η χώρα πλησιάζει στις επόμενες προεδρικές εκλογές που ο Πούτιν είναι έτοιμος να κερδίσει εν μέσω ελάχιστου γνήσιου ανταγωνισμού.
Ο Ναβάλνι βρισκόταν υπό κράτηση από τη σύλληψή του, τον Ιανουάριο του 2021 σε αεροδρόμιο της Μόσχας. Είχε επιστρέψει στη Ρωσία μετά από μήνες παραμονής στη Γερμανία, όπου ανάρρωνε από δηλητηρίαση. Ο Ναβάλνι και οι δυτικές κυβερνήσεις κατηγόρησαν το Κρεμλίνο για τη δηλητηρίαση, μια κατηγορία που οι ρώσοι αξιωματούχοι έχουν αρνηθεί.
Η φυλακή στην οποία μεταφέρθηκε ο Ναβάλνι, είναι ένα πρώην στρατόπεδο εργασίας Γκουλάγκ, στην πόλη Χαρπ, και είναι μια από τις πιο απομακρυσμένες στη Ρωσία. Γνωστή ως αποικία του «Πολικού Λύκου», περιβάλλεται από τούντρα και παγωμένα βουνά. Οι σκοτεινοί χειμώνες με το ασύλληπτο κρύο δίνουν τη θέση τους σε θερμά καλοκαίρια με σύννεφα κουνουπιών. Το φως της ημέρας, κατά βτη χειμερινή περίοδο είναι λιγοστό, γεγονός στο οποίο αναφέρθηκε στην επιστολή του.
«Δεν λέω “χο-χο-χο”, αλλά λέω “ω-ω-ω” όταν κοιτάζω έξω από το παράθυρο», έγραψε ο Ναβάλνι, «καθώς βλέπω ότι είναι νύχτα και μετά βράδυ και μετά πάλι νύχτα».
Ο Ναβάλνι έγραψε ότι δεν έχει δει ακόμη πολλά από το νέο παγωμένο περιβάλλον του στην Αρκτική, αλλά ότι έχει παρατηρήσει ότι οι δεσμοφύλακες εκεί είναι διαφορετικοί από τους συναδέλφους τους στην κεντρική Ρωσία. Φορώντας ζεστά γάντια και μπότες από τσόχα, έφεραν πολυβόλα και είχαν πάντα μαζί τους «αυτά τα πολύ όμορφα χνουδωτά ποιμενικά σκυλιά».
Μια αναφορά του 2019 από τη φυλακή, ανέφερε ότι έχει βιβλιοθήκη με 8.000 βιβλία, ένα κατάστημα, μια εκκλησία και έναν κρατούμενο μάγειρα που του αρέσει να φτιάχνει μεγάλα κέικ.
Το ταξίδι από τη Μόσχα προς το Χαρπ διαρκεί περισσότερες από 40 ώρες με τρένο, το οποίο αναχωρεί κάθε δεύτερη μέρα. Ομως ο Ναβάλνι περιέγραψε ένα πιο περίπλοκο ταξίδι 20 ημερών μέσα από το ρωσικό σωφρονιστικό σύστημα.
Πήγε στη Μόσχα από τη φυλακή στη γειτονική περιοχή του Βλαντιμίρ, μετά στο Τσελιάμπινσκ και στο Αικατερίνμπουργκ στα Ουράλια Όρη και μετά, μέσω του Κίροφ, βόρεια στη Βορκούτα πριν τελικά φτάσει στο Χαρπ το περασμένο Σάββατο, σύμφωνα με την επιστολή του.
«Δεν περίμενα ότι θα με έβρισκε κανείς εδώ μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου», έγραψε. «Εμεινα πολύ έκπληκτος όταν χθες, οι πόρτες του κελιού άνοιξαν και κάποιος μου είπε: “Είναι εδώ ένας δικηγόρος για σένα”».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News