641
Ο Αντονι Αλμπανέζι καταφέρθηκε εναντίον του Ελον Μασκ επειδή αντιδρά σε απόφαση δικαστηρίου: το Χ αρνείται να κατεβάσει το βίντεο από την επίθεση της περασμένης εβδομάδας που έγινε στο Σίδνεϊ | Reuters / Wikipedia/CreativeProtagon

Ο Αλμπανέζι αποκαλεί τον Μασκ «αλαζονικό δισεκατομμυριούχο»

Protagon Team Protagon Team 23 Απριλίου 2024, 09:48
Ο Αντονι Αλμπανέζι καταφέρθηκε εναντίον του Ελον Μασκ επειδή αντιδρά σε απόφαση δικαστηρίου: το Χ αρνείται να κατεβάσει το βίντεο από την επίθεση της περασμένης εβδομάδας που έγινε στο Σίδνεϊ
|Reuters / Wikipedia/CreativeProtagon

Ο Αλμπανέζι αποκαλεί τον Μασκ «αλαζονικό δισεκατομμυριούχο»

Protagon Team Protagon Team 23 Απριλίου 2024, 09:48

Ο Ελον Μασκ καταφέρθηκε εναντίον του πρωθυπουργού της Αυστραλίας Αντονι Αλμπανέζι την Τρίτη, επειδή δικαστήριο της χώρας ζήτησε από την πλατφόρμα X να κατεβάσει βίντεο από την τρομοκρατική επίθεση σε εκκλησία στο Σίδνεϊ, που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Ο Μασκ κατήγγειλε ότι η δικαστική απόφαση σημαίνει ότι οποιαδήποτε χώρα θα μπορεί «να ελέγχει το Διαδίκτυο».

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 22 Απριλίου, όπως αναφέρει το BBC, το ομοσπονδιακό δικαστήριο της Αυστραλίας ζήτησε από το Χ να μην εμφανίζει προσωρινά βίντεο από την επίθεση με μαχαίρι που εξαπέλυσε την προηγούμενη εβδομάδα 16χρονος έφηβος σε εκκλησία. Στα βίντεο αυτά φαίνεται ο νεαρός να μαχαιρώνει έναν ασσύριο επίσκοπο την ώρα της λειτουργίας που μεταδιδόταν απευθείας μέσω Ιντερνετ.

Το Χ είχε πει ότι θα συμμορφωνόταν σε δικαστική απόφαση, ακόμη και αν την αμφισβητούσε.

Ο Μασκ ανέβασε ένα meme στον προσωπικό λογαριασμό του στο Χ, με το οποίο κατηγόρησε την κυβέρνηση της Αυστραλίας για λογοκρισία. Αυτό προκάλεσε την έκρηξη του Αλμπανέζι, ο οποίος είπε την Τρίτη 23 Απριλίου στο ABC News ότι «ο κύριος Μασκ νομίζει ότι είναι υπεράνω του νόμου αλλά και υπεράνω της κοινής ευπρέπειας».

Ο Μασκ τόνισε ότι στο όνομα της ελευθερίας της έκφρασης θα ασκήσει έφεση στην απόφαση του δικαστηρίου.

Το μέσο κοινωνικής δικτύωσης έχει ήδη μπλοκάρει τις αναρτήσεις αυτές για τους αυστραλούς χρήστες. Ομως, την περασμένη εβδομάδα, η επίτροπος Ηλεκτρονικής Ασφάλειας της Αυστραλίας, μια ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή, απείλησε την X και άλλες εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης με υψηλά πρόστιμα εάν δεν αφαιρούσαν το βίντεο για όλους τους χρήστες.

Το Χ θεώρησε, όμως, ότι η εντολή «δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της αυστραλιανής νομοθεσίας». Η επίτροπος, όπως γράφει το BBC, ζήτησε ακολούθως δικαστική απόφαση, αφού είπε ότι ήταν σαφές ότι το X επέτρεπε σε χρήστες εκτός Αυστραλίας να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στο βίντεο.

«Βρίσκω εξαιρετικό το γεγονός ότι το Χ επέλεξε να μην συμμορφωθεί και προσπαθούν να υποστηρίξουν την απόφασή τους αυτή», είπε ο Αλμπανέζι σε συνέντευξη Τύπου.

«Ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι θα πρέπει να έχει δικαιοδοσία σε όλη τη Γη;», διερωτήθηκε ο Μασκ σε ανάρτησή του αναφερόμενος στον Αλμπανέζι.

«Ανησυχούμε για το γεγονός ότι αν ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ χώρα μπορεί να λογοκρίνει περιεχόμενο για ΟΛΕΣ τις χώρες, κάτι που ζητεί η αυστραλή “επίτροπος για την ασφάλεια του Διαδικτύου”, τότε τι σταματά οποιαδήποτε χώρα να ελέγξει ολόκληρο το Διαδίκτυο;» πρόσθεσε στην ανάρτησή του.

«Ηδη λογοκρίναμε το εν λόγω περιεχόμενο στην Αυστραλία», εν αναμονή της έφεσης, τόνισε ο Μασκ.

Σε μια επόμενη σειρά διαδικτυακών αναρτήσεων, ο Μασκ έγραψε: «Θα ήθελα να αφιερώσω ένα λεπτό για να ευχαριστήσω τον πρωθυπουργό που ενημέρωσε το κοινό ότι αυτή η πλατφόρμα είναι η μόνη αληθινή». Μια άλλη ανάρτηση ανέβασε τη φωτογραφία ενός μονοπατιού που μοιάζει με το περίφημο κίτρινο μονοπάτι από το Μάγο του Οζ, που οδηγεί σε ένα λογότυπο του X. Η Αυστραλία έχει και το παρατσούκλι Οζ, που πήρε από το ομώνυμο βιβλίο.

Νωρίτερα, ο Μασκ επέκρινε προσωπικά και την επίτροπο Ηλεκτρονικής Ασφάλειας, Τζούλι Ινμαν Γκραντ, αποκαλώντας την «επίτροπο λογοκρισίας».

Ο Αλμπανέζι υπερασπίστηκε την Γκραντ, λέγοντας ότι προστατεύει τους Αυστραλούς. «Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πρέπει να έχουν κοινωνική ευθύνη. Ο κύριος Μασκ δεν δείχνει καμία», είπε.

Ο αυστραλός πρωθυπουργός χαρακτήρισε, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC, τον Μασκ, «αλαζόνα δισεκατομμυριούχο που πιστεύει ότι είναι πάνω από τον νόμο, αλλά και πάνω από την ευπρέπεια».

«Η άποψη ότι κάποιος μπορεί να απευθυνθεί στα δικαστήρια για να έχει το δικαίωμα να μεταδώσει βίαιο περιεχόμενο σε μια πλατφόρμα δείχνει πόσο είναι αποκομμένος από την πραγματικότητα ο Μασκ», πρόσθεσε ο Αλμπανέζι.

Ο επίσκοπος Μαρ Μάρι Εμάνουελ τραυματίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο κεφάλι και στο στήθος από έναν 16χρονο λιβανέζικης καταγωγής, ένα περιστατικό που προκάλεσε ταραχές. Οι αυστραλιανές αρχές ανησυχούν ότι το βίντεο της επίθεσης, που έχει διαδοθεί ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενδέχεται να τροφοδοτήσει την ένταση.

Το X και η επίτροπος Ηλεκτρονικής Ασφάλειας έχουν ήδη στο παρελθόν εμπλακεί σε νομική διαμάχη σχετικά με την αποτυχία της πλατφόρμας να παράσχει πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο παρακολουθεί και αφαιρεί υλικό κακοποίησης παιδιών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...