Σε μια άτσαλη και μάλλον ανεπιτυχή προσπάθεια να αποποιηθεί κάθε ευθύνη για την κατάσταση που επικρατεί στον Θεσσαλικό Κάμπο με τις καταστροφικές πλημμύρες και την τραγικά ανεπαρκή αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής, επιδόθηκε το πρωί της Παρασκευής ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός –υποψήφιος με το χρίσμα της ΝΔ στις προσεχείς εκλογές–, ο οποίος βγήκε στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις» και αφού ζήτησε την αναβολή των εκλογών έριξε την ευθύνη στην… κυβέρνηση της ΝΔ.
«Την ευθύνη των αντιπλημμυρικών έργων την έχει η κεντρική διοίκηση, την έχει το υπουργείο. Η Περιφέρεια δεν έχει τους πόρους εκείνους για να κάνει τόσο μεγάλα έργα», υποστήριξε μεταξύ άλλων ο κ. Αγοραστός, ο οποίος όμως τα τελευταία χρόνια καμάρωνε για τα αντιπλημμυρικά έργα που έγιναν (;) επί των ημερών του.
Το ότι πριν από μόλις τρία χρόνια ο ίδιος εγκαινίαζε περήφανος, μαζί με τον πολυσυζητημένο δήμαρχο Βόλου Αχιλλέα Μπέο, μια ολοκαίνουργια γέφυρα στον Ξηριά για να τη δει να καταρρέει τώρα, ίσως να μπορεί να σταθεί και ως ένα μνημείο για την ποιότητα των έργων της Περιφέρειας Θεσσαλίας επί των ημερών του.
«Δεν κατέρρευσε, κατέρρευσε ένα κομμάτι της», βρήκε να σχολιάσει όταν του το επεσήμαναν από την ΕΡΤ. Για να προσθέσει το εξής: «Θα ελεγχθεί αυτό για την ποιότητα των έργων… Εμείς είμαστε για να βρίσκουμε τη διαδικασία, να βρίσκουμε τη χρηματοδότηση, από εκεί και πέρα αναλαμβάνουν οι τεχνικές μας υπηρεσίες», είπε, λες και οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας δρουν χωρίς πολιτικό προϊστάμενο.
Αναφορικά με την αντιπλημμυρική προστασία της Θεσσαλίας, τρία μάλιστα χρόνια μετά τις καταστροφές της κακοκαιρίας Ιανός και τα όσα είχαν εξαγγελθεί τότε, ο κ. Αγοραστός –διαφημίσεις για το… έργο του οποίου έπαιζαν στον ΣΚΑΪ ακόμα το πρωί της Παρασκευής, ανάμεσα στα ρεπορτάζ του πνιγμένου Παλαμά και άλλων χωριών της Καρδίτσας και των Τρικάλων– επιχείρησε να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα… λέγοντας ότι τελικά είναι θέμα υπουργείου Πολιτικής Προστασίας.
«Λοιπόν, όταν γίνεται ένας σχεδιασμός και γίνεται σχεδιασμός των αντιπλημμυρικών έργων, κατ’ αρχάς γίνεται βάσει του χάρτη πλημμυρικών φαινομένων, πλημμυρικών ζωνών. Ποιες ήταν; Ήταν στην Καρδίτσα, όπου έγινε το αντιπλημμυρικό του Μέγα. Ήταν στη λίμνη, στον Πηνειό, όπου έγιναν πάρα πολλά έργα καθαρισμού της κοίτης του Πηνειού. Εγιναν, τα αντιπλημμυρικά στη Νεάπολη και εκεί έγιναν πάρα πολλοί καθαρισμοί. Θέλω να σας πω την ευθύνη των αντιπλημμυρικών έργων την έχει η κεντρική διοίκηση, την έχει το υπουργείο. Η Περιφέρεια δεν έχει τους πόρους εκείνους για να κάνει τόσο μεγάλα έργα», είπε συγκεκριμένα.
Το αντιπλημμυρικό έργο του Πηνειού κοστίζει δύο δισ. ευρώ ξεπερνά την Περιφέρεια, ισχυρίστηκε επίσης ο κ. Αγοραστός, σε μια προσπάθεια να απαντήσει στη δημοσιογραφική παρατήρηση ότι τα αντιπλημμμυρικά είναι αρμοδιότητα δικιά του. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι η Περιφέρεια καθάρισε τα ποτάμια, αλλά τόσα χρόνια δεν είχε πόρους.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο κ. Αγοραστός ρωτήθηκε επίσης για το κατά πόσο είναι δυνατή η διεξαγωγή των εκλογών σε έναν μήνα από τώρα.
«Οχι δεν νομίζω ότι είναι δυνατή. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι σε όλες αυτές τις περιοχές δεν μπορούν να γίνουν εκλογές».
Ο ίδιος δε προσέθεσε: «Δεν είναι απόφαση της Περιφέρειας, αν ήταν απόφαση της Περιφέρειας, δεν θα γινόταν. Αυτό πρέπει να το αντιληφθούμε, ότι δεν μπορεί να γίνουν εκλογές. Πως θα πάνε σε όλες αυτές τις περιοχές να ψηφίσουν; Το έχω θέσει το θέμα στο υπουργείο και ζήτησα άμεση χρηματοδότηση για να γίνουν αυτά τα έργα γρήγορα και με ταχείες διαδικασίες. Διότι, αν πάνε με τις συνθήκες κανονικότητας, τα έργα αυτά δεν πρόκειται να γίνουν μέσα σε χρονικά διαστήματα τέτοια που να επιτρέπουν την επαναφορά στην προγενέστερη κατάσταση σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αν πάνε με τις κανονικές διαδικασίες θα μπει μπουλντόζα μέσα σε κανονικές διαδικασίες και χρονοβόρες. Λοιπόν, άμα πάνε με τις χρονοβόρες διαδικασίες δεν θα μπουν μπουλντόζες μέσα, μηχανήματα για να γίνουν τα έργα αυτά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα μπουν μετά από ένα χρόνο».
«Υπάρχουν υποδομές που έχουν καταστραφεί, πολλοί δρόμοι, υπάρχουν σπίτια, υπάρχουν εργοστάσια, υπάρχει φυτική παραγωγή που έχει καταστραφεί, υπάρχει ίσως και κτηνοτροφική. Ισως να υπάρχουν και ζωντανά τα οποία έχουν χαθεί. Δεν το γνωρίζω αυτό. Εάν σκεφθείτε όλα αυτά και ότι η κακοκαιρία Ιανός ήταν σε μια συγκεκριμένη περιοχή και χρειάστηκαν περίπου 700 εκατομμύρια, εδώ νομίζω τα τριπλάσια», συμπλήρωσε κατά τα άλλα σχετικά με το κόστος της καταστροφής, οριοθετώντας το στην περιοχή των 2 δισ. ευρώ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News