795
Ο Μαρκ Επστάιν ισχυρίζεται ότι ο θάνατος του αδελφού του, Τζέφρι, στις φυλακές στου Μανχάταν δεν ήταν αυτοκτονία | CreativeProtagon

Ο αδελφός του Τζέφρι Επστάιν ζητεί νέα έρευνα για τον θάνατό του: Αυτοκτόνησε ή τον «αυτοκτόνησαν»;

Protagon Team Protagon Team 23 Ιανουαρίου 2024, 13:06
Ο Μαρκ Επστάιν ισχυρίζεται ότι ο θάνατος του αδελφού του, Τζέφρι, στις φυλακές στου Μανχάταν δεν ήταν αυτοκτονία
|CreativeProtagon

Ο αδελφός του Τζέφρι Επστάιν ζητεί νέα έρευνα για τον θάνατό του: Αυτοκτόνησε ή τον «αυτοκτόνησαν»;

Protagon Team Protagon Team 23 Ιανουαρίου 2024, 13:06

Τον Ιούλιο του 2019, το βράδυ προτού επιστρέψει στη Νέα Υόρκη, ο Τζέφρι Επστάιν τηλεφώνησε στον Μαρκ, τον μικρότερο αδελφό του, από το Παρίσι. Οι δυο τους επικοινωνούσαν πολύ αραιά από τότε που είχε πεθάνει η μητέρα τους, 15 χρόνια νωρίτερα. Εκείνο το βράδυ ήταν η τελευταία φορά που μίλησαν.

Ο Μαρκ Επστάιν ισχυρίζεται τώρα ότι ο αδελφός του δεν είχε ιδέα ότι επρόκειτο να συλληφθεί όταν κατέβαινε από το τζετ του στο Τετερμπόρο στο Νιου Τζέρσεϊ. Πίστευε ότι του είχε χορηγηθεί ασυλία από την ομοσπονδιακή δίωξη στο πλαίσιο της συμφωνίας που είχε κάνει το 2007 με τον τότε γενικό εισαγγελέα των ΗΠΑ, Αλεξ Ακόστα, όταν ομολόγησε την ενοχή του στις πολιτειακές κατηγορίες για προτροπή ανηλίκου σε εκπόρνευση.

Εναν μήνα αργότερα, ο Τζέφρι Επστάιν βρέθηκε νεκρός σε ένα κελί των φυλακών του Μανχάταν… Είχε αυτοκτονήσει παρότι βρισκόταν υπό παρακολούθηση εκείνη τη στιγμή, ύστερα από προηγούμενη απόπειρα αυτοκτονίας.

Ηταν ένα θλιβερό και άδικο τέλος στον αγώνα των θυμάτων του για απόδοση δικαιοσύνης, αλλά όχι και το τέλος του μυστηρίου, του δράματος και της ίντριγκας που περιβάλλει την ιστορία του Επστάιν και των ισχυρών ανθρώπων που τον συναναστράφηκαν. Το δράμα συνεχίστηκε με τη δίκη και την καταδίκη της έμπιστής του Γκισλέιν Μάξγουελ και με τη δημοσιοποίηση πριν από λίγες εβδομάδες χιλιάδων δικαστικών εγγράφων σχετικά με την υπόθεση.

Για τον Μαρκ Επστάιν, όμως, το σημαντικότερο μέρος του μυστηρίου είναι ο θάνατος του αδελφού του.

Ο Μαρκ δεν αποδέχεται την έκθεση του υπουργείου Δικαιοσύνης που βρήκε τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους ενόχους για αμέλεια και ανάρμοστη συμπεριφορά. Υποστηρίζει ότι δεν βρήκε επαρκή στοιχεία ότι ο θάνατος του αδελφού του ήταν αυτοκτονία.

«Θα ήθελα μια πλήρη διερεύνηση του θανάτου του. Αν κοιτάξετε όλα τα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένης της αυτοψίας, των φωτογραφιών του σώματός του, της βλακώδους έκθεσης του υπουργείου Δικαιοσύνης που είναι γεμάτη ανακρίβειες, δεν θα καταλήξετε ποτέ στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για αυτοκτονία» είπε.

Η σεξουαλική, πολιτική και οικονομική διαφθορά στην καρδιά της ιστορίας του Επστάιν έχει αφήσει πίσω της δεκάδες κατεστραμμένες ζωές. Περίπου 150 εκατομμύρια δολάρια έχουν καταβληθεί από την περιουσία –συνόλου 580 εκατομμυρίων δολαρίων– του Επστάιν στα θύματα, συχνά ανήλικα, της συνωμοσίας σεξουαλικής διακίνησης που ο εκλιπών ενορχήστρωσε με συνεργό τη Μάξγουελ, η οποία τώρα εκτίει ποινή 20 ετών σε φυλακή της Φλόριντα.

Πέρα από ζωές, η υπόθεση κατέστρεψε και υπολήψεις. Η δημοσιοποίηση των εγγράφων από μια μήνυση συκοφαντικής δυσφήμησης, που άσκησε το 2017 η Βιρτζίνια Τζιούφρε κατά της Μάξγουελ, έβαλε στο στόχαστρο τον Μπιλ Κλίντον και τον πρίγκιπα Αντριου, αλλά και πολλούς άλλους διάσημους άντρες των οποίων τα ονόματα εμφανίστηκαν στα αρχεία.

Τα έγγραφα αναζωπύρωσαν το ενδιαφέρον για τη ζωή του Επστάιν και τις θεωρίες ότι οι πραγματικές συνθήκες του θανάτου του συγκαλύφθηκαν.

Ο Επστάιν ήταν μόνος στο κελί του. Δύο σωφρονιστικοί υπάλληλοι που ήταν υπεύθυνοι για τη φύλαξή του εκείνη την ημέρα κατηγορήθηκαν αργότερα για παραποίηση αρχείων φυλακής. Οι κατηγορίες αποσύρθηκαν αμέσως μετά την καταδίκη της Μάξγουελ το 2021.

Ο Μαρκ πιστεύει ότι ένας άλλος κρατούμενος θα μπορούσε να είχε μπει στο κελί του αδελφού του και να τον σκοτώσει και υποστηρίζει ότι του είπαν πως δεν ήταν κλειδωμένες όλες οι πόρτες των κελιών εκείνο το βράδυ. Ομως, οι φυλακισμένοι που έβλεπαν την πόρτα του κελιού του Επστάιν ανέφεραν ότι δεν είδαν κανέναν να μπαίνει μέσα. Μια κάμερα που «κοιτούσε» την πόρτα του κελιού του Επστάιν δεν κατέγραφε εκείνο το βράδυ, καθώς ήταν «χαλασμένη».

Μέρες μετά τον θάνατο του Επστάιν, ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Μπιλ Μπαρ, επέκρινε «σοβαρές παρατυπίες στη φυλακή που είναι βαθιά ανησυχητικές και απαιτούν διεξοδική έρευνα» και υποσχέθηκε να «φθάσει στο βάθος τού τι συνέβη και να αποδοθούν ευθύνες».

Ο Μπαρ είπε στο Associated Press τον Νοέμβριο του 2019: «Μπορώ να καταλάβω τους ανθρώπους το μυαλό των οποίων πήγε στο χειρότερο σενάριο, επειδή ήταν μια τέλεια καταιγίδα από κακοτοπιές».

Πρώην καλλιτέχνης που έγινε κατασκευαστής ακινήτων, ο Μαρκ Επστάιν αναφέρει ότι ερευνήθηκε από το FBI μετά τον θάνατο του αδελφού του. Η πηγή του πλούτου του έχει περιγραφεί από τη Wall Street Journal ως «μυστηριώδης», αλλά είπε στον Guardian ότι δεν ήταν διαχειριστής της περιουσίας του αδελφού του ούτε δικαιούχος της διαθήκης του.

Ωστόσο, είχε συνδεθεί οικονομικά με τον αδελφό του μέσω της συνιδιοκτησίας 200 διαμερισμάτων στο Μανχάταν, ενώ προσφέρθηκε να καταβάλει ως εγγύηση για την αποφυλάκιση του αδελφού του ένα διαμέρισμα στη Φλόριντα, αξίας 100.000 δολαρίων.

Οταν η δικαστής Λορέτα Πρέσκα διέταξε τη δημοσιοποίηση των δικαστικών εγγράφων, τα ονόματα που αναφέρονταν σε αυτά έγιναν πρωτοσέλιδα για ημέρες και οι ισχυρισμοί για την ύπαρξη βίντεο σεξουαλικού περιεχομένου αποτελούν εγγύηση ότι το σκάνδαλο Επστάιν θα συνεχιστεί.

Αλλά τα αρχεία δεν έθεσαν κανένα ερώτημα γύρω από τον ίδιο τον Επστάιν, όπως για παράδειγμα πώς δημιούργησε την τεράστια περιουσία του. Ο αδελφός του αρνείται να σχολιάσει το συγκεκριμένο ερώτημα. Τον ενδιαφέρει μόνο το πώς πέθανε ο αδελφός του, όπως λέει. «Ανησυχώ μόνο για τις συνθήκες θανάτου του αδελφού μου», λέει. «Ολα τα άλλα δεν με αφορούν».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...