1032
O Ρούπερτ Μέρντοκ και οι δύο γιοι του, Λάχλαν (επάνω) και Τζέιμς. Στα δεξιά, ο Μέρντοκ στο Λονδίνο,με το πρώτο φύλλο της εφημερίδας The Sun στα χέρια, το 1969 | CreativeProtagon/EPA

Ο Μέρντοκ αρνείται να γράψει την τελευταία σελίδα

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2021, 07:30
O Ρούπερτ Μέρντοκ και οι δύο γιοι του, Λάχλαν (επάνω) και Τζέιμς. Στα δεξιά, ο Μέρντοκ στο Λονδίνο,με το πρώτο φύλλο της εφημερίδας The Sun στα χέρια, το 1969
|CreativeProtagon/EPA

Ο Μέρντοκ αρνείται να γράψει την τελευταία σελίδα

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2021, 07:30

Τους τελευταίους πολλούς μήνες ζει έγκλειστος στην έπαυλή του στον Οξφορντσάιρ της νοτιοανατολικής Αγγλίας για να μην προσβληθεί από τον κορονοïό. Στους κόλπους της οικογενείας του το κλίμα είναι διαρκώς τεταμένο εξαιτίας της μόνιμης αντιπαράθεσης μεταξύ του Λάχλαν και του Τζέιμς, των δύο γιων του. Το χρυσοφόρο (έως πρόσφατα) Fox News συνεχίζει να τελεί υπό το σοκ της ήττας του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου και των τραγικών γεγονότων που ακολούθησαν. Οπότε, λαμβάνοντας αυτά υπόψη, δεν προκαλεί εντύπωση το ότι αρκετοί πλέον αναφέρουν πως το επιχειρηματικό άστρο του Ρούπερτ Μέρντοκ βρίσκεται στη δύση του.

Ο αεικίνητος μεγιστάνας του Τύπου έχει κάθε δικαίωμα να αποσυρθεί καθώς την 11η Μαρτίου πρόκειται να γιορτάσει τα ενενηκοστά γενέθλιά του. Ομως εκείνος αποφεύγει να αναπολεί το παρελθόν και να προβαίνει σε απολογισμούς, κοιτώντας διαρκώς μπροστά. Ενδεχομένως γιατί έχει καταφέρει τόσα πολλά στη ζωή του. Κληρονομώντας μία εφημερίδα από τον πατέρα του στην Αδελαΐδα, δημιούργησε μέσα σε εβδομήντα χρόνια μία μιντιακή αυτοκρατορία που εξακολουθεί να ασκεί μεγάλη επίδραση σε όλον τον αγγλοσαξονικό κόσμο, από τις ΗΠΑ έως τη Βρετανία και την Αυστραλία.

Μόνον κατά τη διάρκεια της όγδοης και της ενάτης δεκαετίας της ζωής του –επισημαίνουν οι Financial Times– ο Ρούπερτ Μέρντοκ αντιμετώπισε το σκάνδαλο των υποκλοπών που έπληξε τις βρετανικές εφημερίδες του, ξεπέρασε πολλά προβλήματα υγείας, απέκτησε δύο κόρες, χώρισε για να πέσει στη συνέχεια στην αγκαλιά της Τζέρι Χολ, αγόρασε την Wall Street Journal, δημιούργησε το Fox News, το πιο αμφιλεγόμενο αλλά και με την μεγαλύτερη τηλεθέαση ενημερωτικό τηλεοπτικό δίκτυο των ΗΠΑ, στήριξε τον Ντόναλντ Τραμπ και άντεξε την κατάρρευσή του.

O νεότερος γιος του Μέρντοκ, ο Τζέιμς πλέον διαφωνεί ανοιχτά για τη «γραμμή» του Fox και έχει αποχωρήσει από το ΔΣ της News Corp (Reuters/Olivia Harris)

Πριν από λίγα χρόνια ο ιδρυτής της News Corporation μοίρασε την τεράστια περιουσία του ισόποσα στα έξι παιδιά του αλλά διατήρησε τον έλεγχο των επιχειρήσεων του ενώ σήμερα εμφανίζεται κάθε άλλο παρά έτοιμος να αποσυρθεί και ατενίζει το μέλλον, το δικό του και της αυτοκρατορίας του, με την ίδια αισιοδοξία και φιλοδοξία.

Σίγουρα οι γιοι του αναμένουν την απόσυρσή του για να λύσουν τις οικογενειακές διαφορές τους. Το περασμένο καλοκαίρι ο Τζέιμς Μέρντοκ αποχώρησε από το ΔΣ της News Corp, αφήνοντας τον αδελφό του Λάχλαν να ασκεί χρέη προέδρου (υπό τον πατέρα του) και να διοικεί το Fox News. Διεθνή μέσα ανέφεραν πως ο νεότερος γιος του Ρούπερτ διαφωνούσε με τις θέσεις του πατέρα και του αδελφού του σχετικά με την κλιματική αλλαγή αλλά και με τον τρόπο κάλυψης της προεδρίας Τραμπ.

Στον Ρούπερτ Μέρντοκ, ακόμα και όλοι όσοι τον θαυμάζουν για όλα όσα έχει πετύχει, καταλογίζουν δύο λάθη: πρώτον, το ότι δεν χάραξε μία ξεκάθαρη γραμμή διαδοχής ούτως ώστε να παραμείνει ενωμένη η αυτοκρατορία του και στο μέλλον, μετά την αναπόφευκτη αποχώρησή του και, δεύτερον, το ότι επέτρεψε στο (ολοένα πιο ακροδεξιό κατά τη διάρκεια της προηγουμένης τετραετίας) Fox News να καταστεί φερέφωνο του Τραμπ και των οπαδών του, συμβάλλοντας στη διάδοση θεωριών συνωμοσίας και ανυπόστατων φημών που αποσταθεροποίησαν με πρωτοφανή και δραματικό τρόπο την αμερικανική δημοκρατία.

Με τον Ντόναλντ Τραμπ στα γήπεδα γκολφ Trump International Golf Links iστη Σκωτία, το 2016 (REUTERS/Carlo Allegri)

Ο Μέρντοκ επέλεξε να στηρίξει τον Ντόναλντ Τραμπ μέσω του Fox News γνωρίζοντας ότι τον υποστηρίζουν δεκάδες εκατομμύρια αμερικανοί πολίτες – ψηφοφόροι και τηλεθεατές αλλά και ότι μεταξύ των Δημοκρατικών τον πρώτο λόγο έχει το CNN. Συγχρόνως, όμως, μέσω της συντηρητικής μεν σοβαρής και μετριοπαθούς δε Wall Street Journal, δεν παρέλειπε να επισημαίνει τους κινδύνους των όποιων αποφάσεων και ενεργειών του αμερικανού πρώην προέδρου.

Μετά την επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ άφησε τους δημοσιογράφους του Fox News να διχαστούν ως προς την εγκυρότητα του εκλογικού αποτελέσματος με κάποιους να το αναγνωρίζουν και άλλους να μιλούν για εκλογική νοθεία. Ο ηττημένος Τραμπ δεν άργησε να στρέψει τα πυρά του κατά της ναυαρχίδας του Μέρντοκ, κατηγορώντας το Fox News για προδοσία και παρακινώντας τους υποστηρικτές του να στραφούν προς δίκτυα που τάσσονται ακόμη πιο απροκάλυπτα υπέρ του, όπως το Newsmax και το Oann.

Τώρα το Fox News χάνει όχι μόνον τηλεθεατές αλλά και έσοδα, καθώς ολοένα περισσότεροι διαφημιζόμενοι δεν επιθυμούν να σχετίζονται με παρουσιαστές / σχολιαστές που επικρίνονται ως ρατσιστές ή αντιδημοκράτες. Η απόλυση του Λου Μπομπς , του πιο ένθερμου υποστηρικτή των θεωριών περί εκλογικής νοθείας, αποτέλεσε ένα πρώτο βήμα με στόχο την αποκατάσταση της τάξης και την προσαρμογή του τηλεοπτικού δικτύου στα νέα δεδομένα. Αλλά αυτές οι παλινδρομήσεις καθώς και οι τεταμένες σχέσεις μεταξύ των τριών ανδρών της οικογένειας, αποπροσανατολίζουν την NewsCorp και την FoxCorp, τους δύο ομίλους που εξακολουθούν να ελέγχουν οι Μέρντοκ, οι οποίοι πριν από δύο χρόνια εισέπραξαν 71 δισεκατομμύρια δολάρια από την πώληση της 21st Century Fox.

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση ο Ρούπερτ Μέρντοκ αποφάσισε να βγει από την (αυτό)απομόνωσή του και να αναλάβει δράση. Στα μέσα του προηγούμενου μήνα, αφότου εμβολιάστηκε, μετέβη στο Λος Αντζελες γεμάτος όρεξη για δουλειά και αποφασισμένος να συνεχίσει να ηγείται της αυτοκρατορίας του, αναμορφώνοντάς την, ακόμα και προβαίνοντας στην πώληση του Fox News.

Με την Τζέρι Χολ την ημέρα του γάμου τους, τον Μάρτιο του 2016 στο Λονδίνο (EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA)

Ο ίδιος αισθάνεται πως έχει πολύ καιρό ακόμα μπροστά του. Καταρχάς είναι υγιής και κάνει υπέρ το δέον υγιεινή ζωή, γνωρίζοντας, μάλιστα, πως η μητέρα του εγκατέλειψε τα εγκόσμια σε ηλικία 103 ετών. Είναι επίσης ευτυχισμένος στο πλευρό της τέταρτης συζύγου του Τζέρι Χολ, θρυλικού μοντέλου στα νιάτα της, πρώην συζύγου του Μικ Τζάγκερ. Πέρυσι το ζευγάρι αγόρασε μία ετοιμόρροπη έπαυλη στο περίφημο Κοτσγουόλντς, στο Μπακιγχαμσάιρ της Αγγλίας, για την ανακαίνιση της οποίας θα χρειαστούν αρκετά χρόνια.

Μιλώντας στους Financial Times ο βρετανός δημοσιογράφος και παρουσιαστής Πιρς Μόργκαν, πρώην αρχισυντάκτης σε πολλές από τις εφημερίδες του Μέρντοκ στη Βρετανία, αναφέρθηκε σε ένα δείπνο στο οποίο παρακάθησε μαζί με την Τζόαν Κόλινς και το πρώην μεγάλο αφεντικό του.

«Εκείνη ήταν 87 και εκείνος 89, και η ενεργητικότητά τους, η γενικότερη ζωτικότητά τους και η άρνησή τους να πτοηθούν από την προχωρημένη τους ηλικία ήταν πραγματικά αξιοθαύμαστη. Τον χαρακτηρίζουν ολοκληρωτικά η φιλοδοξία και ο επιχειρηματικός ζήλος. Θα εκπλαγώ εάν δεν προβεί σε τουλάχιστον μία ακόμη εντυπωσιακή κίνηση», είπε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News