358
Ισραηλινοί κηδεύουν φίλους και συγγενείς που σκοτώθηκαν κατά την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου | REUTERS/Violeta Santos Moura

ΝΥΤ: «Ισραηλινές αποτυχίες χρόνων οδήγησαν στη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου»

Protagon Team Protagon Team 30 Οκτωβρίου 2023, 16:52
Ισραηλινοί κηδεύουν φίλους και συγγενείς που σκοτώθηκαν κατά την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου
|REUTERS/Violeta Santos Moura

ΝΥΤ: «Ισραηλινές αποτυχίες χρόνων οδήγησαν στη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου»

Protagon Team Protagon Team 30 Οκτωβρίου 2023, 16:52

Η «μονάδα 8.200», η ειδική μονάδα μυστικών επιχειρήσεων και παρακολουθήσεων του ισραηλινού στρατού, είχε διακόψει την παρακολούθηση των φορητών ασυρμάτων των μελών της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας έναν χρόνο πριν από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου κρίνοντας πως είναι «χαμένος κόπος», σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times.

Σε εκτενές ρεπορτάζ με θέμα το «φιάσκο των υπηρεσιών ασφαλείας του Ισραήλ που οδήγησε στη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου» αναφέρεται επίσης ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν σε μεγάλο βαθμό σταματήσει να συλλέγουν πληροφορίες για τη Χαμάς τα τελευταία χρόνια, έχοντας πεισθεί ότι το Τελ Αβίβ είχε καταφέρει να ελέγξει τους κινδύνους που προέρχονταν από τη δράση της οργάνωσης που διοικεί από το 2007 τη Λωρίδα της Γάζας.

Η επίσημη εκτίμηση των υπηρεσιών πληροφοριών του ισραηλινού στρατού και του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Ισραήλ ήταν από τον Μάιο 2021. ότι η Χαμάς δεν έχει λόγο να εξαπολύσει επίθεση από την Γάζα, καθώς θα προκαλούσε μια μεγάλης έκτασης απάντηση εκ μέρους του Ισραήλ, δήλωσαν στους NYT πέντε μη κατονομαζόμενα πρόσωπα με γνώση των συμπερασμάτων της ισραηλινής ηγεσίας σχετικά με τη Χαμάς.

Αντ’ αυτού, οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών θεωρούσαν ότι η τρομοκρατική οργάνωση προσπαθούσε να πυροδοτήσει τη βία κατά των Ισραηλινών στη Δυτική Οχθη, που διοικείται από την αντίπαλό της, την Παλαιστινιακή Αρχή.

Επιπλέον, τονίζεται ότι απέστρεψε την προσοχή των Ισραηλινών μακριά από την αντιμετώπιση της Χαμάς η πεποίθηση του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και των ανώτατων ισραηλινών αξιωματούχων ασφαλείας της χώρας ότι το Ιράν και η Χεζμπολάχ, η ισχυρή φιλοϊρανική ένοπλη οργάνωση του Λιβάνου, αποτελούσαν την πλέον σοβαρή απειλή για το Ισραήλ.

Επισημαίνεται, τέλος, ότι ισραηλινοί αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας προσπαθούσαν επί μήνες να προειδοποιήσουν τον Νετανιάχου ότι η πολιτική αναταραχή που είχε προκαλέσει η εσωτερική του ατζέντα, και ειδικότερα το σχέδιό του για μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη, είχε αποδυναμώσει την ασφάλεια του Ισραήλ και είχε ενισχύσει τους εχθρούς της χώρας.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός συνέχισε, ωστόσο, την εφαρμογή αυτής της πολιτικής. Τον Ιούλιο, μάλιστα, φέρεται να αρνήθηκε να συναντήσει στρατηγό ο οποίος θέλησε να τον ενημερώσει για την ύπαρξη απειλής βάσει απόρρητων πληροφοριών, σύμφωνα με ισραηλινούς αξιωματούχους που επικαλείται η εφημερίδα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...