479
Διαδήλωση υπέρ του νόμου Ζαν, στο Μιλάνο, τον Μάιο | REUTERS/Flavio Lo Scalzo/

Ντροπή: Η ιταλική γερουσία απέρριψε νόμο κατά της ομοφοβίας και του μισογυνισμού

Protagon Team Protagon Team 28 Οκτωβρίου 2021, 17:04
Διαδήλωση υπέρ του νόμου Ζαν, στο Μιλάνο, τον Μάιο
|REUTERS/Flavio Lo Scalzo/

Ντροπή: Η ιταλική γερουσία απέρριψε νόμο κατά της ομοφοβίας και του μισογυνισμού

Protagon Team Protagon Team 28 Οκτωβρίου 2021, 17:04

Εντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Ιταλία η καταψήφιση του νόμου κατά της ομοφοβίας από την Γερουσία της χώρας.

Το νομοσχέδιο, γνωστό στην Ιταλία ως «Ζαν» από το όνομα του βουλευτή που το κατέθεσε, όριζε ως έκλημα μίσους την βία εναντίον ΛΟΑΤΚΙ, γυναικών και ατόμων με αναπηρία και είχε ψηφιστεί από την ιταλική βουλή.

Τα τρία ακροδεξιά κόμματα -η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, τα Αδέλφια της Ιταλίας της Τζόρτζια Μελόνι και το Φόρτσα Ιταλία του Σίλβιο Μπερλουσκόνι κατάφεραν να εμποδίσουν την μετατροπή του σε νόμο, με 154 ψήφους υπέρ και 131 κατά και δύο αποχές.

Είχαν προηγηθεί μήνες διαδηλώσεων τόσο υπέρ του νόμου από ακτιβιστές, οργανώσεις και κόμματα της Κεντροαριστεράς, όσο και κατά, από ακροδεξιούς και οργανώσεις Καθολικών.

Μετά την ανακοίνωση της ψηφοφορίας, σφοδρές ήταν οι επικρίσεις από βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος και του Κινήματος των Πέντε Αστέρων.

Η Πίνα Πιτσιέρνο, ευρωβουλευτής των Δημοκρατικών, είπε ότι «πρόκειται για μία από τις πιο μελανές σελίδες στην ιστορία της Ιταλικής Δημοκρατίας».

Σύμφωνα με τα ακροδεξιά κόμματα, που ζήτησαν και πετύχαν μυστική ψηφοφορία, ο νόμος θα περιόριζε την ελευθερία της έκφρασης και «θα προωθούσε την ομοφυλόφιλη προπαγάνδα» στα σχολεία.

Οπως αναφέρει ο Guardian, τον Ιούνιο, το Βατικανό έκανε μία χωρίς προηγούμενο παρέμβαση, ζητώντας από την ιταλική κυβέρνηση να προχωρήσει σε αλλαγές στο νομοσχέδιο, διότι παραβίαζε «την ελευθερία σκέψης» της Καθολικής Εκκλησίας.

Το νομοσχέδιο προέβλεπε ποινή φυλάκισης έως τέσσερα χρόνια για εγκλήματα μίσους κατά των ΛΟΑΤΚΙ, των γυναικών και των ατόμων με αναπηρία, καθώς επίσης και αύξηση της κρατικής επιχορήγησης σε οργανώσεις που μάχονται κατά των διακρίσεων αυτών των ανθρώπων και βοηθούν τα θύματα. Πριν την κατάθεσή του, είχαν προηγηθεί πολλές επιθέσεις εναντίον ομοφυλόφιλων και διεμφυλικών στην Ιταλία, που είχαν πάρει μεγάλη δημοσιότητα.

Οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα έγιναν αποδέκτες εκατοντάδων καταγγελιών για εγκλήματα μίσους, την περασμένη χρονιά, όμως πολλά παρέμειναν ατιμώρητα. Παρόλο που η Ιταλία καθιέρωσε το σύμφωνο συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια, το 2016, η χώρα παραμένει πίσω από άλλα μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε θέματα καταπολέμησης της ομοφοβίας.

Τις τρεις τελευταίες δεκαετίες, πολλές κυβερνήσεις προσπάθησαν να περάσουν αντίστοιχα νομοσχέδια, όμως, σύμφωνα με τον Guardian, έχουν σκοντάψει στην πατριαρχική κοινωνία, τον καθολικισμό και την Ακροδεξιά.

Ο Ματέο Σαλβίνι και η Τζόρτζια Μελόνι χαιρέτησαν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Ο Σαλβίνι είπε ότι «ηττήθηκε η υπεροψία των Δημοκρατικών και του Κινήματος των Πέντε Αστέρων» και πρόσθεσε ότι η συζήτηση πρέπει να ξεκινήσει εκ νέου και να βασιστεί σε ένα νομοσχέδιο της Λέγκας, «που επιτρέπει την ελευθερία της έκφρασης».

Η γερουσιαστής της Λέγκας Σιμόν Πίλον, είπε: «Αντίο Ζαν. Υπάρχει ακόμα ελπίδα στην Ιταλία».

Στην άλλη πλευρά, ο Λουίτζι Ντι Μάιο, υπουργός Εξωτερικών, είπε ότι το νομοσχέδιο «καταψηφίστηκε σε μία ντροπιαστική μυστική ψηφοφορία», ενώ η οργάνωση Gaynet Roma, χαρακτήρισε το αποτέλεσμα ως «χαστούκι για την πλειψηφία του πληθυσμού».

Ο Τζουζέπε Κόντε, πρώην πρωθυπουργός, δήλωσε ότι, «αυτοί που χαίρονται για το σαμποτάζ, πρέπει να το εξηγήσουν στον λαό», ενώ ο Ενρίκο Λέτα, ηγέτης των Δημοκρατικών τόνισε: «Θέλησαν να σταματήσουν το μέλλον. Θέλησαν να φέρουν την Ιταλία προς τα πίσω στην ιστορία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...