Είχε προεξοφληθεί από την ώρα που ο Σέρτζιο Ματαρέλα είχε ζητήσει «κυβέρνηση υψηλών προδιαγραφών, η οποία να μην ταυτίζεται με καμία πολιτική δύναμη». Ηταν η ώρα του Μάριο Ντράγκι. Και έφτασε. Το μεσημέρι της Τετάρτης, ο πρώην διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, 73 ετών, διέβη το κατώφλι του Κυρηναλίου, του προεδρικού μεγάρου στη Ρώμη, ύστερα από πρόσκληση του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας. Ογδόντα λεπτά αργότερα αποχώρησε έχοντας στα χέρια του την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.
Πολλοί θεωρούν κομβική αυτή τη στιγμή για την Ιταλία, η οποία την τελευταία δεκαετία, αν όχι 20ετία, μαστίζεται από μια πολυπαραγοντική κρίση –οικονομική, πολιτική, θεσμών και φυσικά υγειονομική.
«Η κατάσταση είναι δύσκολη. Ο πρόεδρος Ματαρέλα υπενθύμισε την δραματική υγειονομική κρίση, με συνέπειες στην οικονομία και την κοινωνία. Χρειάζονται απαντήσεις στο ύψος των περιστάσεων. Με την ελπίδα και τη δέσμευση αυτή απαντώ θετικά στην έκκληση του προέδρου της δημοκρατίας», είπε ο Ντράγκι στις πρώτες του δηλώσεις ως εντολοδόχος πρωθυπουργός.
O Ντράγκι, ο τραπεζίτης που έσωσε το ευρώ, καλείται να αναλάβει τα ηνία της πατρίδας του, η οποία εκτός των άλλων πασχίζει να συνέλθει από το τρομακτικό σοκ των σχεδόν 90.000 νεκρών από τον κορονοϊό και της ύφεσης 9% για το 2020.
Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οι προτεραιότητές του θα είναι η καταπολέμηση της πανδημίας, η ολοκλήρωση του προγράμματος εμβολιασμού, η οικονομική ανάκαμψη της χώρας και να δοθούν απαντήσεις στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών.
«Θα λάβουμε τα έκτακτα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το βλέμμα στραμμένο στις νέες γενιές και στην κοινωνική συνοχή. Θα απευθυνθώ με μεγάλο σεβασμό στο κοινοβούλιο» και προανήγγειλε συναντήσεις με τους εκπροσώπους όλων των πολιτικών κομμάτων και τους κοινωνικούς εταίρους για να εξασφαλίσει την αναγκαία στήριξη στο έργο του και ότι στην συνέχεια θα επιστρέψει στο προεδρικό μέγαρο για να ενημερώσει τον Ματαρέλα αν κατάφερε να συνθέσει κυβέρνηση.
Μέχρι αυτή την στιγμή, την προσπάθεια του Ντράγκι στηρίζουν η κεντροαριστερά του Δημοκρατικού Κόμματος, το κόμμα «Ζωντανή Ιταλία» του Ματέο Ρέντσι και το «Φόρτσα Ιτάλια» του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ενώ η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι δεν έχει λάβει ακόμη επίσημη θέση.
Ομως ο ιδρυτής των Πέντε Αστέρων Μπέπε Γκρίλο δήλωσε ότι το κόμμα του δεν θα προσφέρει την αρωγή του στην νέα αυτή προσπάθεια και ότι «μένει πιστό στον Τζουζέπε Κόντε».
Είναι εμφανές, λοιπόν, ότι πέρα από το τιτάνιο έργο με την πανδημία και την οικονομία, ο Ντράγκι καλείται να βγάλει την Ιταλία από τον πολιτικό βούρκο του λαϊκισμού, ο οποίος έγινε κυρίαρχη τάση τα τελευταία χρόνια –«είμαστε λαϊκιστές και είμαστε υπερήφανοι για αυτό», δήλωνε το 2018 ο απερχόμενος πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε– και ανέδειξε σε παράγοντες της κεντρικής πολιτικής σκηνής αμφιλεγόμενες προσωπικότητες όπως ο ακροδεξιός Ματέο Σαλβίνι και ο Λουίτζι ντι Μάιο του Κινήματος 5 Αστέρια.
Ο Ντράγκι είναι ο εκλεκτός όχι μόνο των Βρυξελλών, που βλέπουν ύστερα από χρόνια έναν άνθρωπο με τον οποίο μπορούν να συνεννοηθούν, αλλά και του σεβάσμιου Ματαρέλα, του 79χρονου προέδρου της χώρας που όπως ανέφερε εύστοχα το L’ Espresso εκλήθη «να σταματήσει ένα τρένο, το οποίο οδεύει προς την καταστροφή». Στα επτά χρόνια παραμονής του στο Κυρηνάλιο ο Ματαρέλα μέτρησε τρεις πρωθυπουργούς (Ματέο Ρέντσι, Πάολο Τζεντιλόνι, Τζουζέπε Κόντε) και τώρα προφανώς έναν τέταρτο.
Ο Ματαρέλα διαδραμάτισε έναν καθοριστικό ρόλο στο να «εκμαιευτεί» –κατά άλλους «μεθοδευτεί»– η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Μάριο Ντράγκι, μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης Κόντε την προηγούμενη εβδομάδα.
Την περασμένη Παρασκευή ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας είχε αναθέσει ερευνητική εντολή για εξεύρεση μιας πιθανής πλειοψηφίας στον πρόεδρο της ιταλικής Βουλής Ρομπέρτο Φίκο, η οποία θα εξέπνεε την Τρίτη. Ομως ήδη από το Σαββατοκύριακο υπήρχαν φήμες για τηλεφωνική επικοινωνία του Ματαρέλα με τον Ντράγκι. Το Κυρηνάλιο το διέψευσε, λέγοντας ότι ουδέποτε υπήρξαν επικοινωνίες από την αρχή της κρίσης, ωστόσο δεν άργησε ο Ντράγκι να επισκεφτεί το Κυρηνάλιο.
Στο μεταξύ ο Ματέο Ρέντσι, ο πρώην πρωθυπουργός που προκάλεσε την κατάρρευση της κυβέρνησης Κόντε αποσύροντας το κόμμα του, «Italia Viva», είχε ήδη διαμηνύσει ότι θα ήθελε να δει τον Ντράγκι στην πρωθυπουργία. Ο δε Κόντε, σε μια προσπάθεια να αποθαρρύνει «αντάρτες» από το λαϊκιστικό Κίνημα 5 Αστέρων, τους είχε προειδοποιήσει: «Αν πέσω εγώ, θα έρθει ο Ντράγκι». Η αντίστιξη από τον λαϊκιστή Κόντε στον πραγματιστή Ντράγκι είναι μεγάλη.
Ο Ματαρέλα, καίτοι νομικός και όχι πολιτικός, αποτέλεσε μια πυξίδα ασφάλειας για την Ιταλία τα χρόνια του Κόντε. Το 2018 είχε βάλει βέτο στην ανάληψη του υπουργείου Οικονομικών από τον ευρω-σκεπτικιστή Πάολο Σαβόνα, έναν χρόνο αργότερα, όταν η ακροδεξιά Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι διαφώνησε με τον Κόντε, ο Ματαρέλα παρενέβη για μία ακόμη φορά με διορθωτικές κινήσεις για να αποφευχθεί ο πολιτικός εκτροχιασμός.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News