859
Η μαρίνα στο λιμάνι του Ντουμπάι αποτελεί καταφύγιο για τα σκάφη των ρώσων ολιγαρχών | CreativeProtagon

Ντουμπάι: Το νέο χλιδάτο καταφύγιο των ρώσων ολιγαρχών

Protagon Team Protagon Team 24 Δεκεμβρίου 2023, 17:18
Η μαρίνα στο λιμάνι του Ντουμπάι αποτελεί καταφύγιο για τα σκάφη των ρώσων ολιγαρχών
|CreativeProtagon

Ντουμπάι: Το νέο χλιδάτο καταφύγιο των ρώσων ολιγαρχών

Protagon Team Protagon Team 24 Δεκεμβρίου 2023, 17:18

Καθώς η ώρα πλησίαζε για την άφιξη του Πούτιν στο Ντουμπάι στις αρχές του μήνα, πέντε Ρώσοι ξεροστάλιαζαν κάτω από τον καυτό ήλιο του αεροδρομίου για μία ώρα, ελπίζοντας να ρίξουν μια κλεφτή ματιά στον ρώσο πρόεδρο. Αλλοι πέντε σύντομα κατέφθασαν με τα ποδήλατά τους.

Αυτή η μικρή επιτροπή καλωσορίσματος ήταν ένα σημάδι του πόσοι πλούσιοι από τη Ρωσία έχουν συρρεύσει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα από τότε που ο Πούτιν ξεκίνησε την εισβολή του στην Ουκρανία. Οι Ρώσοι μπορούν να χαλαρώσουν μέσα στους πανύψηλους ουρανοξύστες και τα σπηλαιώδη εμπορικά κέντρα του Ντουμπάι, ασφαλείς από την κρίση, τους κεφαλαιακούς περιορισμούς και τους φόρους που θα αντιμετώπιζαν στην Ευρώπη.

Μπορούν επίσης να προστατεύσουν τον πλούτο τους από τις Δυτικές κυρώσεις, ενώ τον ξοδεύουν σε χαβιάρι και βότκα σε πολυτελή εστιατόρια της ασιατικής χώρας, απολαμβάνοντας ένα καλωσόρισμα που δεν θα λάμβαναν στη Δύση – όπου οι απευθείας πτήσεις από τη Ρωσία προς το Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ απαγορεύονται.

Τα ΗΑΕ έγιναν ο κορυφαίος προορισμός για ιδιωτικές πτήσεις εκτός Ρωσίας τις εβδομάδες μετά την εισβολή. Οι Ρώσοι είναι πλέον η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα ξένων επισκεπτών, πίσω από τους Ινδούς. Ο αριθμός των ρώσων τουριστών στο Ντουμπάι σχεδόν διπλασιάστηκε από το 2022 στο 2023 – από 348.000 σε 673.000, σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού της χώρας.

Δεν είναι τυχαίο ότι στη Ρωσία, μια Νο 1 ποπ επιτυχία γιορτάζει τον νέο προορισμό και τον τρόπο ζωής εκεί με τους στίχους: «Είμαι στο Ντουμπάι και χαλαρώνω / ναι, είμαι πλούσιος και δεν το κρύβω». Σε αποστολή της στην πρωτεύουσα του εμιράτου, η βρετανική Telegraph παρατήρησε δεκάδες σούπερ γιοτ ρώσων ολιγαρχών στη μαρίνα. Κάποια είναι ενοικιασμένα, άλλα είναι ιδιόκτητα.

Shutterstock/Markus Mainka

Πέρυσι, ένας ρώσος δισεκατομμυριούχος βουλευτής προκάλεσε σάλο όταν έδεσε το σούπερ γιοτ του με έξι σουίτες και ελικοδρόμιο σε λιμάνι του Ντουμπάι. «Εδώ είναι πιο εύκολο να ζεις και να κάνεις μπίζνες, όχι στην Ευρώπη» λέει στην Telegraph η Γκαλίνα, μια ρωσίδα που ταξιδεύει τακτικά στη χώρα, την ώρα που απολαμβάνει το ποτό της στο μπαρ ενός πεντάστερου ξενοδοχείου.

Εκτός των τακτικών τουριστών και των ολιγαρχών, πολλοί Ρώσοι καταφεύγουν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να αποφύγουν την επιστράτευση του προέδρου Πούτιν στα μέτωπα της Ουκρανίας. Ερχονται στο Ντουμπάι για να γλιτώσουν από τον πόλεμο και να απολαύσουν την πολυτέλεια των τεράστιων, πολυώροφων εμπορικών κέντρων με τα κρεμαστά ενυδρεία γεμάτα από καρχαρίες και τσούχτρες, καθώς και τα καταστήματα που προσφέρουν Δυτικά προϊόντα απρόσιτα στη Ρωσία.

Ο Πούτιν έχει ανάγκη τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα όσο και οι ρώσοι ολιγάρχες, καθώς επιδιώκει να αντιμετωπίσει τη διεθνή απομόνωσή του ενισχύοντας τη συμμαχία του με τις πλούσιες σε πετρέλαιο χώρες του Κόλπου. Η Ρωσία είναι μέλος της ομάδας πετρελαιοπαραγωγών χωρών του ΟΠΕΚ+ και χρειάζεται το εμπόριο με τα ΗΑΕ περισσότερο από ποτέ, από τη στιγμή που η Ευρώπη μείωσε την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο.

Το 2021, οι εισαγωγές των ΗΑΕ από τη Ρωσία αποτιμήθηκαν σε 4,3 δισ. ευρώ. Εντός του 2023, καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συνεχιζόταν, το άμεσο εμπόριο υπερδιπλασιάστηκε, στα 9,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την ανάλυση της Telegraph και με βάση τα στοιχεία του ΟΗΕ για το διεθνές εμπόριο. Αυτός ο πλούτος προήλθε κυρίως από εισαγωγές διαμαντιών και άλλων πολύτιμων λίθων –οι οποίες υπερτριπλασιάστηκαν– καθώς και από καύσιμα, πρώτες ύλες και τρόφιμα.

Ο σεΐχης πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων υποδέχεται τον Πούτιν στη δεξίωση με την οποία «άνοιξε» η επίσημη επίσκεψη του ρώσου προέδρου στη χώρα (Abdulla Al Bedwawi/UAE Presidential Court/REUTERS )

Οι ρωσικές άμεσες επενδύσεις στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σημείωσαν έντονη αύξηση κατά τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2021, διπλασιάζοντας τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο, για να φτάσουν λίγο πάνω από 1,85 δισ. ευρώ στα τέλη του τρίτου τριμήνου, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ρωσίας. Οι άμεσες επενδύσεις μειώθηκαν ελαφρώς έκτοτε, αλλά παραμένουν σε ιστορικά υψηλό επίπεδο.

Γεγονός που εξηγεί γιατί ο Πούτιν είπε στον πρόεδρο των ΗΑΕ, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ Αλ-Ναχιάν, ότι η σχέση των δύο χωρών έχει φτάσει σε «πρωτοφανή επίπεδα», κατά την επίσημη υποδοχή του με 21 κανονιοβολισμούς στο Αμπου Ντάμπι. Τα ΗΑΕ υπερασπίστηκαν την τελετή για τον ρώσο πρόεδρο, εναντίον του οποίου έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα για απαγωγή παιδιών από την Ουκρανία, λέγοντας ότι θα βοηθήσει τις ειρηνευτικές προοπτικές στην Ουκρανία μέσω «επικοινωνίας και διαλόγου».

Αλλά η Δύση έχει αναγνωρίσει αυτή τη ρωσική οικονομική «όαση» ως πρόβλημα. Καθώς το αεροπλάνο του Πούτιν προσγειωνόταν, το Ηνωμένο Βασίλειο επέβαλλε κυρώσεις σε τέσσερις ναυτιλιακές εταιρείες των Εμιράτων, κατηγορώντας τες ότι βοήθησαν να τροφοδοτηθεί η ρωσική πολεμική μηχανή αποκρύβοντας τις εξαγωγές πετρελαίου της Μόσχας.

Οι εταιρείες που εδρεύουν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μπορούν νόμιμα να αγοράζουν και να πωλούν ρωσικό πετρέλαιο σε οποιαδήποτε τιμή, εφόσον χρησιμοποιούν μη ευρωπαϊκούς παρόχους ναυτιλιακών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Αλλά η ρωσική κοινότητα στα ΗΑΕ μπορεί να μην είναι απόλυτα ασφαλής από τις συνέπειες του καταστροφικού πολέμου του Πούτιν.

Σύμφωνα με τον Τζέιμς Νίξι, διευθυντή του προγράμματος Ρωσίας και Ευρασίας του βρετανικού Βασιλικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων Chatham House, η χώρα μπορεί να αποτελεί πρωταρχικό προορισμό για το ρωσικό χρήμα ελέω Δυτικών κυρώσεων, αλλά κανένα μέρος δεν είναι ασφαλές από το μακρύ χέρι του Κρεμλίνου. Οσο ο Πούτιν ξεμένει από ρούβλια, τόσο πιο πιθανή θα είναι μια «επιδρομή» στα ιδιωτικά κεφάλαια των ρώσων ολιγαρχών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...