518
O Μπόρις Τζόνσον και οι δύο επιστολές που έφεραν στο φως της δημοσιότητας «Τα Νέα Σαββατοκύριακο» | REUTERS/John Sibley/File Photo/ΤΑ ΝΕΑ

Ντοκουμέντα: Οταν ο Μπόρις Τζόνσον ζητούσε να επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουλίου 2022, 12:20
O Μπόρις Τζόνσον και οι δύο επιστολές που έφεραν στο φως της δημοσιότητας «Τα Νέα Σαββατοκύριακο»
|REUTERS/John Sibley/File Photo/ΤΑ ΝΕΑ

Ντοκουμέντα: Οταν ο Μπόρις Τζόνσον ζητούσε να επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουλίου 2022, 12:20

Δύο άγνωστες επιστολές του Μπόρις Τζόνσον προς την αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη, στις οποίες υποστήριζε με πάθος την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, έφεραν στο φως «Τα Νέα Σαββατοκύριακο», τα οποία έκαναν λόγο για ντοκουμέντα που εκθέτουν τον σημερινό βρετανό πρωθυπουργό.

Οντως ο Μπόρις Τζόνσον, από την Ντάουνινγκ Στριτ πλέον, επιμένει ότι τα αριστουργήματα που φιλοτέχνησε ο Φειδίας «αποκτήθηκαν νομίμως» από τον λόρδο Ελγιν και αρνείται να προσέλθει σε διακυβερνητικό διάλογο με την Ελλάδα για τη διευθέτηση ενός εμβληματικού ζητήματος παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας, που εκκρεμεί εδώ και δύο αιώνες.

Το ότι, βέβαια, πριν από 36 χρόνια ως φοιτητής της Οξφόρδης έλεγε άλλα, δεν σημαίνει ακριβώς ότι εκτίθεται —άλλη η ιδιότητα του πρωθυπουργού άλλη του 22χρονου πολίτη—, όμως σε κάθε περίπτωση αυτές οι επιστολές που γράφτηκαν το 1986 με παραλήπτη την τότε υπουργό Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη, αποδεικνύουν το διάτρητο των βρετανικών επιχειρημάτων.

Σύμφωνα με αυτές τις επιστολές που δημοσιοποίησαν «Τα Νέα», ο Τζόνσον είχε υπάρξει στα νιάτα του διαπρύσιος κήρυκας της επιστροφής των Γλυπτών και γνώριζε ότι ο λόρδος Ελγιν δεν εξασφάλισε άδεια για να τα ξεριζώσει από τον Παρθενώνα και να τα πάρει μαζί του στο Λονδίνο – μια ιστορική αλήθεια την οποία σήμερα αρνείται, όπως υπογραμμίστηκε στο ρεπορτάζ του ανταποκριτή της εφημερίδας στο Λονδίνο, Γιάννη Ανδριτσόπουλου.

Έγραψαν συγκεκριμένα «Τα Νέα»:

Ο επιστολογράφος Μπόρις, πρόεδρος της Oxford Union τότε, επιτίθεται σκαιώς στη βρετανική κυβέρνηση (της οποίας ηγείτο η Μάργκαρετ Θάτσερ) για τον «σκανδαλώδη» και «απαράδεκτο» τρόπο με τον οποίο χειρίζεται το θέμα των Γλυπτών. Κάνει δε λόγο για «σοφιστείες» της κυβέρνησης και καταρρίπτει τα επιχειρήματά της, τα οποία, 36 χρόνια μετά, μετέρχεται ο ίδιος από τη θέση του 55ου πρωθυπουργού της Βρετανίας. Αυτό, βέβαια, δεν εκπλήσσει: ο Μπόρις είναι διεθνώς γνωστός ως μετρ της σοφιστείας και της στρεψοδικίας, ένας από τους πιο «χαρισματικούς» δημαγωγούς του καιρού μας…

Η πρώτη επιστολή είχε ημερομηνία 10 Μαρτίου 1986.

Ο Τζόνσον είχε μόλις εκλεγεί πρόεδρος του ξακουστού ομίλου αντιλογίας. Υπό αυτή την ιδιότητα, προσκάλεσε την ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού στην Οξφόρδη για να μιλήσει σε ντιμπέιτ με θέμα την επιστροφή των Γλυπτών. «Τα Ελγίνεια Μάρμαρα είναι ένα ζήτημα που η βρετανική κυβέρνηση χειρίζεται με σκανδαλώδη τρόπο», έγραφε, πληροφορώντας τη Μελίνα ότι σκοπεύει να διοργανώσει συζήτηση στην Oxford Union για το θέμα, το οποίο, όπως τόνιζε, «έχει εξαιρετική σημασία». Υποστηρίζοντας ότι «η πλειοψηφία των φοιτητών» συμφωνεί με το ελληνικό αίτημα, ο Τζόνσον ήταν σαφής: «Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος για τον οποίο τα Ελγίνεια Μάρμαρα δεν πρέπει να επιστραφούν αμέσως από το Βρετανικό Μουσείο εκεί όπου δικαιωματικά ανήκουν, στην Αθήνα».

Η δεύτερη επιστολή είχε ημερομηνία 16 Απριλίου 1986.

Στο γράμμα αυτό, κατηγορούσε και πάλι την κυβέρνηση Θάτσερ για τη στάση της: «Η βρετανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει το θέμα των Ελγινείων Μαρμάρων με σοφιστείες και αδιαλλαξία», έγραφε, για να συμφωνήσει πως ο Ελγιν ουσιαστικά έκλεψε τα Γλυπτά: «Από τότε που ανακαλύφθηκε η επιστολή του Ελγιν, η οποία γράφτηκε το 1811, η θέση της κυβέρνησης έγινε ακόμη πιο αδύναμη», σημείωνε κάνοντας λόγο για «εκτεταμένη λεηλασία του Παρθενώνα από τον Ελγιν».

Όπως σημείωσαν «Τα Νέα», οι αδημοσίευτες επιστολές εντοπίστηκαν έπειτα από μεθοδική έρευνα σε βιβλιοθήκες της Οξφόρδης. Τη γνησιότητά τους επιβεβαίωσαν έλληνες κρατικοί αξιωματούχοι της εποχής και πηγές της Oxford Union.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...