514
| CreativeProtagon

Ντμίτρι Πεσκόφ: Η σκιά του Πούτιν έπεσε πολύ βαριά επάνω του

Protagon Team Protagon Team 9 Μαΐου 2022, 11:31
|CreativeProtagon

Ντμίτρι Πεσκόφ: Η σκιά του Πούτιν έπεσε πολύ βαριά επάνω του

Protagon Team Protagon Team 9 Μαΐου 2022, 11:31

Είναι φιγούρα χαμηλών τόνων και κάπως συνεσταλμένη, μάλλον συμπαθητική, συνεπώς ξεπερασμένη από τα πολεμικά γεγονότα ή, μήπως, αποτελεί εναλλακτική λύση για τη Ρωσία τού αύριο, τη μεταπουτινική;

Οι προβολείς των Δυτικών Μέσων έπεσαν επάνω στον Ντμίτρι Πεσκόφ με διφορούμενη διάθεση, εκθειάζοντας το ήπιο προσωπικό στυλ του, αλλά συγχρόνως καυτηριάζοντας και τη «σκιά του τσάρου» που πέφτει κάθε ημέρα και βαρύτερη στο κοστούμι του εκπροσώπου του Κρεμλίνου και του μπλαβίζει το απαλό του γκρίζο.

Απαλό γκρίζο, ναι. Διότι… προπολεμικώς ο άνθρωπος συνήθιζε να μιλάει για τη Δύση κάπως συγκαταβατικά, χωρίς πάθος, επικρίνοντάς τη διακριτικά, με το χαμόγελο στα χείλη, δείχνοντας σαν να γνώριζε και τα καλά της και τα άσχημά της. Αυτή η τελευταία παρατήρηση ανήκει στον Μάρκο Ιμαρίζιο, δημοσιογράφο της Corriere della Sera, ο οποίος εστίασε στη διπλωματική κουλτούρα του Πεσκόφ. (Μάλιστα θα μπορούσε να ειπωθεί, χωρίς καμία ρατσιστική διάθεση βέβαια, ότι φυσιογνωμικά ο Πεσκόφ φέρνει σε Δυτικό, αφού μοιάζει καταπληκτικά με τον αείμνηστο γάλλο τραγουδιστή Κριστόφ).

Ο Ιμαρίζιο έγραψε ότι όταν τον περασμένο Μάρτιο ανέκρινε τον Πεσκόφ η Κριστιάν Αμανπούρ για λογαριασμό του CNN και του ανέφερε «εγκλήματα που διέπραξαν οι Ρώσοι» στην Ουκρανία, εκείνος «κουλουριάστηκε» σαν από συστολή και τύψεις, «με μία έκφραση μετανοίας στο πρόσωπό του». Να, λοιπόν, ένας Ρώσος με τον οποίο μπορείς να συνεννοηθείς. Εξάλλου «σώπασε, χωρίς να ξέρει τι να πει»… Ας όψεται, λοιπόν, η «σκιά του τσάρου».

Μία καρέκλα μεγαλύτερη από αυτήν που βλέπετε θα μπορούσε να περιμένει τον Πεσκόφ αν ο Πούτιν φύγει από τη μέση | Mikhail Svetlov/Getty Images

Ο ρόλoς του spokesman του Κρεμλίνου επί μακρόν αμαύρωσε «μία διπλωματική καριέρα» η οποία οικοδομήθηκε στις σωστές βάσεις, αφού ο Πεσκόφ «είναι γιος ενός πρώην πρεσβευτή της Σοβιετικής Ενωσης». Ωστόσο ο συγχρωτισμός του με τον Πούτιν και η ανάδειξή του σε στέλεχος του καθεστώτος τού έκανε ζημιά: «Το 2015, κατά τη διάρκεια του πάρτι για τον τρίτο γάμο του, με την πρώην Ολυμπιονίκη του πατινάζ Τατιάνα Νάβκα, απαθανατίστηκε φορώντας στον καρπό του ρολόι 600.000 ευρώ, το οποίο τότε άξιζε το επταπλάσιο του ετησίου εισοδήματός του».

Στα λημέρια του Μπερλουσκόνι

Και ο Ιμαρίζιο συνέχισε γράφοντας ότι το 2016 ο Ναβάλνι απέδειξε πως ο «νηφάλιος Πεσκόφ» το είχε ρίξει έξω στη Σαρδηνία, κάνοντας πολυήμερες διακοπές με μία θαλαμηγό νοικιασμένη για 350.000 ευρώ την εβδομάδα. Η επίσημη εξήγηση που είχε δοθεί ήταν ότι η σύζυγός του είχε πληρώσει και το ρολόι και το σκάφος, ωστόσο «δεν ήταν πειστική». Ο Ιταλός θύνισε και τις διαμαρτυρίες της κόρης του Πεσκόφ κατά του πολέμου, αλλά και κατά των κυρώσεων που έπληξαν την οικογένειά της. «Δεν θα μπορώ να επισκέπτομαι τις πόλεις που αγαπώ, τη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο» είχε πει η θυγατέρα, «ενσαρκώνοντας το στερεότυπο του δυτικοποιημένου Ρώσου».

Επανερχόμενος στο θέμα του, ο Ιμαρίζιο παρατήρησε ότι «η αλήθεια είναι ότι τους τελευταίους μήνες ο Πεσκόφ παίζει έναν ρόλο που δεν του αρέσει». Ναι, «ήταν πάντα ευγενικός, απέφευγε την προσωπική εμπλοκή σε πολιτικές αποφάσεις, όμως τίποτα πια δεν είναι το ίδιο με πριν». Ο κόσμος απέκτησε ξαφνικά πολύ ζωηρά χρώματα, έτσι «οι αποχρώσεις του γκρι δεν επιτρέπονται πλέον σε κανέναν». Ισως επιτραπούν αύριο, αν αλλάξουν τα πράγματα στη Ρωσία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...