Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, πρόεδρος του Κόμματος του Μέλλοντος και πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» της Κυριακής και στον Μανώλη Κωστίδη δήλωσε ότι οι συνεργάτες του Ερντογάν μετατρέπουν το τουρκικό πολίτευμα σε ένα καθεστώς το οποίο ομοιάζει στα κινέζικα πρότυπα διακυβέρνησης, καθώς η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας ορίζεται από τις προσωπικές σχέσεις του τούρκου προέδρου.
«Η Τουρκία ενστερνίστηκε μια προσέγγιση που ασκεί σκληρή κριτική σε όλους όσοι έχουν άλλη άποψη, κάποιες φορές τους κατηγορεί ως τρομοκράτες και ως προδότες», επεσήμανε χαρακτηριστικά.
«Τα μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες δεν ήταν μια ουτοπία, ήταν μια αλλαγή νοοτροπίας. Ομως σήμερα υπάρχει η εικόνα μιας Τουρκίας που συγκρούεται με όλους και κλείνεται στον εαυτό της», υπογράμμισε. Και δήλωσε ότι θεωρεί σημαντική τη συμφωνία με την Ε.Ε. για το Προσφυγικό, καθώς οδηγούσε και στην απελευθέρωση της βίζας στους τούρκους πολίτες. «Αυτή η συμφωνία ενόχλησε κάποιους κύκλους στην Τουρκία που δεν θέλουν την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, όπως και κάποιους εντός της Ευρώπης που δεν θέλουν την ίδια πορεία της Τουρκίας», υποστήριξε.
Ταυτόχρονα, υπενθύμισε πως «ζήσαμε ένα λυπηρό γεγονός, μια συμμορία που ήταν εχθρός της Δημοκρατίας επιχείρησε να κάνει πραξικόπημα στην Τουρκία. Η χώρα μας και ο λαός αντέδρασαν ορθά ενάντια σε αυτή την κίνηση, όπως κι εγώ εκείνη τη νύχτα πήρα ξεκάθαρη θέση και απευθύνθηκα στον λαό και υποστήριξα τη δημοκρατία».
Δεν κινείται σωστά η Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο
Οσον αφορά για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο πρόεδρος του Κόμματος του Μέλλοντος τόνισε πως «τα βήματα που κάνει η Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο δεν τα βρίσκω καθόλου σωστά. Το σενάριο του εγκλωβισμού της Τουρκίας στον κόλπο της Αττάλειας δεν μπορεί να υπάρξει, δεν δύναται να λειτουργήσει και θα χαλάσει την ουσία των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Η Τουρκία έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο. Οποιος σκεφθεί πως μέσω του Καστελόριζου και της Κύπρου θα μπορέσει να τη στριμώξει μέσα στον κόλπο της Αττάλειας, τότε θα πρέπει να ξέρει πως η Τουρκία θα αντιδράσει έντονα, καθώς είναι θέμα ζωτικής σημασίας και ύπαρξης. Αυτό ισχύει και για το Αιγαίο».
«Η Τουρκία και η Ελλάδα πρέπει τις διαφωνίες τους να τις βάλουν σε μια παρένθεση και να προσπαθήσουν να κάνουν μαζί βήματα σε άλλους τομείς, όπως να δημιουργηθεί μια περιοχή οικονομικής και πολιτικής ισχύος στην Ανατολική Μεσόγειο», πρόσθεσε
Εντούτοις παραδέχτηκε πως η Αγκυρα με την πολιτική της απομονώθηκε στην περιοχή και επεσήμανε εμφατικά πως «η Τουρκία δεν μπόρεσε να έχει μια συνεχόμενη σταθερή πολιτική και σε αυτό ασκώ κριτική. Αν συνεχιζόταν η εξωτερική πολιτική με την Ε.Ε., την οποία είχα παραδώσει, τότε σήμερα δε θα ζούσαμε την πρόσφατη ελληνοτουρκική ένταση. Αυτές οι εντάσεις θα είχαν μειωθεί στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής προοπτικής. Ομως, παγιώθηκε η απομάκρυνση της Τουρκίας από την Ε.Ε. κυρίως μετά το 2017 με τις εκλογές και το δημοψήφισμα».
Οι διερευνητικές επαφές πρέπει να συνεχιστούν
Ο κ. Νταβούτογλου δεν δείχνει αισιόδοξος για την άμεση επίλυση των βασικών προβλημάτων που απασχολούν τις δύο χώρες, αφού όπως είπε «τα προβλήματα στο Αιγαίο, όπως η υφαλοκρηπίδα και το FIR θα συνεχίσουν να υπάρχουν, δεν μπορούμε να περιμένουμε λύση. Απλώς, να βρεθούν κοινά σημεία συμφερόντων και μαζί μια φόρμουλα».
«Σήμερα δυστυχώς χάθηκε η αμοιβαία εμπιστοσύνη. Στην Ελλάδα δεν πρέπει να κάνουν το εξής λάθος: Αν σκεφθούν πως ”με τη βοήθεια της Ε.Ε. θα γονατίσουμε την Τουρκία”, τότε αυτό σημαίνει πως δε γνωρίζουν καλά την Τουρκία. Η Αγκυρα έχει ξεχωριστές σχέσεις με πολλά μέλη της Ε.Ε.», υπογράμμισε.
«Βέβαια γεωγραφικά όλοι μπορούν να πουν τις δικές τους θέσεις και απόψεις. Ομως, αν το Καστελόριζο το θεωρήσετε συνέχεια του Αιγαίου, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως ένα νησί δεν μπορεί να επηρεάσει την υφαλοκρηπίδα. Γεωγραφικά δεν είναι στο Αιγαίο, αν τη γραμμή του Αιγαίου την κατεβάσετε στο Καστελόριζο, τότε το επόμενο βήμα θα είναι στην Κύπρο! Και γεωγραφικά δεν είναι στο Αιγαίο, και έχει ιδιαίτερο καθεστώς στο διεθνές δίκαιο. Αν όμως το Καστελόριζο το εντάξετε στο τρίγωνο Κρήτης, Κύπρου, τότε αυτό συνιστά εγκλωβισμό της Τουρκίας. Δεν υπάρχει λογική σε αυτό», υποστήριξε
«Οι διερευνητικές επαφές πρέπει να συνεχιστούν. Για τα αμφισβητούμενα νησιά και βραχονησίδες πρέπει να αποφευχθούν αμοιβαίες κινήσεις για να μη φτάσει στα όρια το ζήτημα και το Καστελόριζο πρέπει να το εξετάσουμε ξεχωριστά», κατέληξε ο πρόεδρος του Κόμματος του Μέλλοντος.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News