Το βράδυ της 15ης Ιουλίου κατά τις ώρες που εξελισσόταν η αιματηρή και αποτυχημένη, όπως αποδείχτηκε, απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Νιχάλ Ολτσόκ πίστευε πως ο 16χρονος γιος της Αμπντουλάχ ήταν στο γυμναστήριο. Εκείνος, ωστόσο, είχε κατέβει στους δρόμους, μαζί με δεκάδες εκατοντάδες άλλους πολίτες της Κωνσταντινούπολης για να στηρίξουν την κυβέρνηση και τον πρόεδρό τους.
Τελικά έπεσε νεκρός στην γέφυρα του Βοσπόρου (η οποία στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Γέφυρα των Μαρτύρων της 15ης Ιουλίου) από τα πυρά των πραξικοπηματιών στρατιωτικών. Την ίδια ημέρα η άτυχη γυναίκα έχασε και τον πρώην σύζυγό της, τον Ερόλ Ολτσόκ, ο οποίος υπήρξε σύμβουλος επικοινωνίας του Ερντογάν επί δύο δεκαετίες, ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του και ο άνθρωπος που τον ανέδειξε σε απόλυτο πρωταγωνιστή της πολιτικής στην Τουρκία. Ο τούρκος ηγέτης συγκαταλεγόταν μεταξύ των ανδρών που μετέφεραν το φέρετρο του Ερόλ Ολτσόκ ενώ εκφωνώντας τον επικήδειο ο Ερντογάν δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του.
Κατά τις εβδομάδες, τους μήνες και τα χρόνια που ακολούθησαν ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν σταμάτησε να μνημονεύει το θάρρος όλων όσοι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος. Και καθώς κυνηγούσε τους συνωμότες και τους υποστηρικτές τους (πραγματικούς ή φανταστικούς) και εδραίωνε με κάθε μέσο την εξουσία του, έβρισκε χρόνο για να επισκεφτεί προσωπικά τις οικογένειές τους.
Πρόσφατα, ωστόσο, η 41 ετών Νιχάλ Ολτσόκ αυτομόλησε στο Κόμμα του Μέλλοντος, το νεοσύστατο κόμμα του Αχμέτ Νταβούτογλου. Στόχος του πρώην υψηλόβαθμου στελέχους του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας είναι να κερδίσει τη στήριξη των θρησκευόμενων και συντηρητικών ψηφοφόρων που εμφανίζονται πλέον απογοητευμένοι με την πορεία του AKP. «Η Τουρκία χρειάζεται ένα νέο πολιτικό αφήγημα. Ακόμα και εάν η χώρα τα πηγαίνει καλά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να τα πάει καλύτερα» εξήγησε η κ. Ολτσόκ, μιλώντας στους λονδρέζικους Times.
Αποκάλυψε επίσης ότι από τότε που ανακοίνωσε την προσχώρησή της στο Κόμμα του Μέλλοντος, δέχτηκε πλήθος επιθέσεων από φανατικούς οπαδούς του τούρκου προέδρου, με κάποιους από αυτούς να την κατηγορούν ότι ενεργεί για λογαριασμό των «γκιουλενιστών», των υποστηρικτών του εξόριστου στις ΗΠΑ ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος σύμφωνα με τον Ερντογάν ενορχήστρωσε την απόπειρα πραξικοπήματος.
Η Νιχάλ Ολτσόκ απέρριψε τον εν λόγω ισχυρισμό, σημειώνοντας, μάλιστα, πως ένας από τους λόγους που επέλεξε να συμπαραταχθεί με τον Αχμέτ Νταβούτογλου είναι το γεγονός πως θεωρεί ότι στην Τουρκία εξακολουθούν να υπάρχουν γκιουλενιστές, παρά τις εκτεταμένες διώξεις από την πλευρά της κυβέρνησης οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τη φυλάκιση ή την απόλυση τουλάχιστον 200.000 ανθρώπων. Επιθέσεις, όμως, δέχτηκε και ο Νταβούτογλου, ακόμα και από τον ίδιο τον Ερντογάν ο οποίος τον κατηγορεί για την εξαπάτηση μιας κρατικής τράπεζας της Τουρκίας και την παράνομη μεταβίβαση κρατικής γης σε ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο, υπόθεση για την οποία καλείται τώρα να αποφανθεί η τουρκική δικαιοσύνη.
Αυτό σημαίνει ότι ο Ερντογάν ανησυχεί για το ενδεχόμενο το Κόμμα του Μέλλοντος να στερήσει σημαντικό αριθμό ψήφων από το AKP το οποίο εξακολουθεί να ελέγχει την Τουρκική Εθνοσυνέλευση χάρη στη συμμαχία του με τους υπερεθνικιστές βουλευτές του Εθνικιστικού Κινήματος του Ντεβλέτ Μπαχτσελί.
Πρόσφατη δημοσκόπηση αποκάλυψε ότι και ο τούρκος πρόεδρος και το κόμμα του έχουν απολέσει μέρος της ισχύος τους. Το ένα τέταρτο των τούρκων εκλογέων που το 2018 ψήφισαν το AKP δηλώνουν σήμερα αναποφάσιστοι ενώ το 50% υποστηρικτών του κόμματος που συμμετείχαν στο γκάλοπ εκφράστηκαν αρνητικά για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που οδήγησαν στην ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου της Τουρκίας. Τη δημόσια εικόνα του κυβερνώντος κόμματος έχουν αμαυρώσει επίσης ο κραυγαλέος νεποτισμός και η διαφθορά, η επιδείνωση της οικονομίας και η πολιτικοποίηση των δικαστηρίων, τόσο πολύ που πλέον όχι μόνο ανησυχούν αλλά και δυσανασχετούν και πολλά στελέχη του AKP.
Την ίδια ώρα πονοκέφαλο στον Ερντογάν προκαλεί και ο Αλί Μπαμπατζάν, επίσης πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του AKP που διετέλεσε μεταξύ άλλων και αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας, υπεύθυνος για την οικονομία. Οπως και ο Νταβούτογλου εγκατέλειψε και αυτός φέτος το AKP, έχοντας επίσης την πρόθεση να ιδρύσει ένα νέο κόμμα με σκοπό να στερήσει από το AKP κυρίως τους τεχνοκράτες υποστηρικτές του. Επίσημα η θητεία του Ερντογάν θα ολοκληρωθεί το 2023. Και προς το παρόν εξακολουθεί να είναι ο απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού στην Τουρκία. Αρκετοί, ωστόσο, υποστηρίζουν πως θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές. Το να συνεργαστούν οι δύο αποστάτες μεταξύ τους, ούτως ώστε να προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημιά στον Ερντογάν και το AKP, θεωρείται απίθανο, δεδομένου ότι τους χωρίζουν σημαντικές διαφορές.
Ωστόσο δεν αποκλείεται να συμπαραταχθούν, αναφέρουν οι New York Times σε σχετικό ρεπορτάζ τους, με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία μέσω της τακτικής τους συμμαχίας στις αυτοδιοικητικές εκλογές του περασμένου Μαρτίου κατάφεραν να κλέψουν τη νίκη από το AKP και τον Ερντογάν σε πέντε από τις μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης και της Αγκυρας. Ειδικά μετά την επεισοδιακή κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης, της πόλης που ανέδειξε τον Ερντογάν, πολλοί από τους αντιπάλους και τους επικριτές του, δήλωναν πως επρόκειτο για την αρχή του τέλους της 18ετούς κυριαρχίας του στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας.
Πάντως προς το παρόν ο τούρκος πρόεδρος εξακολουθεί να είναι ο πιο δημοφιλής πολιτικός στη χώρα παρά την πτώση της δημοτικότητάς του. Και για να αποσπάσει την προσοχή των Τούρκων από τα εσωτερικά προβλήματα της πατρίδας τους, εναντιώνεται στη Δύση, υποσχόμενος συγχρόνως (εισβάλλοντας στη Βόρεια Συρία, μιλώντας για «γαλάζια πατρίδα» και συμμετέχοντας ενεργά στο εμφύλιο της Λιβύης) να αποκαταστήσει το μεγαλείο της Τουρκίας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News