686
Οι διαδηλωτές κατά του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ ήταν οι πρώτοι που έφθασαν στο χιονοσκέπαστο Νταβός | REUTERS/Arnd Wiegmann

Νταβός: Η παγκοσμιοποίηση σε κρίση λόγω Ρωσίας και Κίνας

Protagon Team Protagon Team 16 Ιανουαρίου 2023, 20:40
Οι διαδηλωτές κατά του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ ήταν οι πρώτοι που έφθασαν στο χιονοσκέπαστο Νταβός
|REUTERS/Arnd Wiegmann

Νταβός: Η παγκοσμιοποίηση σε κρίση λόγω Ρωσίας και Κίνας

Protagon Team Protagon Team 16 Ιανουαρίου 2023, 20:40

Αν αποδεχθούμε ότι το «Νταβός» ήταν πάντα η ατμομηχανή της παγκοσμιοποίησης, μένει να δούμε τι θα πράξει εφέτος, χρονιά κατά την οποία η παγκοσμιοποίηση υποχωρεί παντού σαν παρενέργεια του πολέμου στην Ουκρανία και με απρόβλεπτα αποτελέσματα, έγραψε ο Φεντερίκο Φουμπίνι στην Corriere della Sera. Και δεν είναι μόνο ο πόλεμος που έχει εξαπολύσει η Ρωσία στην καρδιά της Ευρώπης, συνέχισε. Υπάρχουν ζητήματα τα οποία πρέπει οπωσδήποτε να επιλυθούν. Διότι η Ρωσία μέχρι το 2021 ήταν καλοδεχούμενη στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (ΠΟΦ), μάλιστα το ίδρυμά της Roscongress είχε και «μνημόνιο συνεργασίας» με το ΠΟΦ από το 2017. Τώρα, βέβαια, έχουν αλλάξει τα πράγματα: «Το Κρεμλίνο προσπαθεί να καταστρέψει τον κόσμο του Νταβός ρίοχνοντας όλμους».

Οι προβληματισμοί του Φουμπίνι δημοσιεύτηκαν με την ευκαρία της έναρξης τρων εργασιών του ΠΟΦ στο ελβετικό χωριό όπου φιλοξενούνται περισσότεροι από 2.700 σύνεδροι, στους οποίους συγκαταλέγονται αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, πολιτικοί, τραπεζίτες, βιομήχανοι, μέλη ανθρωπιστικών ΜΚΟ, κ.ά. Πέραν της Ρωσίας, έγραψε, υπάρχει και το πρόβλημα των σχέσεων τόσο των  ΗΠΑ όσο και της Ευρώπης με την Κίνα. Και αυτά συμβαίνουν, ενώ οι παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες ακόμη δεν ανέκαμψαν από τα πανδημικά λοκντάουν.

Παρουσίες και απουσίες

Τα πάντα μοιάζουν σχεδόν… ετοιμόρροπα για τον ιταλό συντάκτη, αφού παρομοίασε την «ιδεολογία» του ΠΟΦ με τον «υπαρκτό σοσιαλισμό της δεκαετίας του ΄80», δηλαδή με τον σοβιετικό κόσμο που κατέρρευσε και πέρασε οριστικά στην Ιστορία το 1991. Βρήκε «δυσανάγνωστο» και το «μωσαϊκό» των καλεσμένων. «Στο Νταβός συμμετέχουν οι CEO της Goldman Sachs και της BlackRock, Ντέιβιντ Σόλομεν και Λάρι Φινκ. Επίσης ο CEO της Microsoft Σάτια Ναντέλα και ο CEO της Amazon Αντι Τζέισι. Φυσικά, και ο Νικ Κλεγκ του Meta-Facebook». Και σχολίασε: «Ολοι αυτοί μαζί απέλυσαν 34.000 υπαλλήλους τους τελευταίους μήνες».

Οι έξι μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Big Tech, συνέχισε, έφθασαν στη Σύνοδο του Νταβός  αφού έχασαν περισσότερα από 4 τρισ. δολάρια σε αξία αγοράς τον τελευταίο χρόνο. Είναι αλήθεια ότι αυτές οι μεγάλες εταιρείες είχαν δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας απ’ όσες κατήργησαν, όμως ο κόσμος του Νταβός εκτιμά την τρέχουσα πραγματικότητα και ας μιλάει πολύ για… οράματα και στρατηγικές.

Αστυνομικός σε επιφυλακή στο Νταβός, εν αναμονή των καλεσμένων | REUTERS/Arnd Wiegmann

Από το ελβετικό χωριό εφέτος απουσιάζει «ο κόσμος των κρυπτονομισμάτων», ο οποίος κατά το παρελθόν είχε υμνηθεί από τους διοργανωτές. Εξαφανίστηκε επειδή υπάρχουν 2 τρισ. δολάρια χαμένης επενδυτικής αξίας, η οποία αφορά «πολλούς, μικρούς και αφελείς». Η απουσία των αστέρων των κρυπτονομισμάτων διευκολύνει το πολιτικό προσωπικό καθώς υποψήφιοι για επανεκλογή θα αποφύγουν χειραψίες που έχουν πολιτικό κόστος.

Από τους ηγέτες των G7, ο μόνος που θα παραστεί θα είναι ο καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς. Η εξήγηση της Corriere για την παρουσία του εκεί είναι η εξής: «Η Γερμανία, μετά το ρωσικό σοκ, πρέπει να ξεκινήσει πάλι να παράγει». Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεν θα εμφανιστεί καθόλου, θα πάνε κάποιοι υπουργοί του. Ούτε ο βρετανός πρωθυπουργός, ο Ρίσι Σούνακ, θα μεταβεί στο Νταβός. Θα ταξιδέψει, όμως, ο Τόνι Μπλερ και ο νυν ηγέτης των Εργατικών Κιρ Στάρμερ. Για τον τελευταίο,  η εξήγηση των Ιταλών ήταν νόστιμη: «Σπουδάζει πρωθυπουργός, χρειάζεται γνωριμίες»… Και, γενικώς, η αμερικανική, η κινεζική και η ιαπωνική αντιπροσωπεία είναι χαμηλού προφίλ, ενώ ούτε ο καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό θα εμφανιστεί.

  • Σημειωτέον ότι την απουσία τους από το εφετινό «Νταβός» ανακοίνωσαν τόσο ο ιδρυτής του ΠΟΦ Κλάους Σβαμπ όσο και ο Κροίσος Τζορτζ Σόρος, ο πρώτος δηλώνοντας ασθένεια και ο δεύτερος βαρύ πρόγραμμα.

Ο Φουμπίνι μνημόνευσε την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Νταβός, όπως και της φινλανδής πρωθυπουργού Σάνα Μαρίν, όμως προσδιόρισε ότι «προέρχονται από χώρες με μικρότερο ειδικό βάρος», σε σχέση και με την Ιταλία ασφαλώς, η οποία δεν θα εκπροσωπηθεί από κυβερνητικούς παράγοντες. Αυτοί που θα κλέψουν τις εντυπώσεις εφέτος είναι οι συμμετέχοντες από τα Εμιράτα. «Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στο Νταβός δεν θεωρούνται απολυταρχική μοναρχία που φιλοξενεί βρώμικα χρήματα των Ρώσων ή επιτρέπει στους Ρώσους να εισάγουν πολεμικές τεχνολογίες. Οχι, στο Νταβός τα Εμιράτα είναι η χώρα που θα φιλοξενήσει την επόμενη παγκόσμια σύνοδο κορυφής για το κλίμα και η οποία έχει υπογράψει ειδική συμφωνία με το ΠΟΦ. Εκπρόσωποι των Εμιράτων είναι προσκεκλημένοι σε 28 ντιμπέιτ, λες και πρόκειται για καμιά υπερδύναμη»…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...