389
Ο CEO της JPMorgan Chase Τζέιμι Ντάιμον σε πρόσφατη εμφάνισή του στη Βοστώνη | REUTERS/Brian Snyder/File Photo

Ντάιμον: Θα είναι η καλύτερη χρονιά για τις ΗΠΑ από την εποχή του Κραχ

Protagon Team Protagon Team 12 Ιανουαρίου 2022, 19:01
Ο CEO της JPMorgan Chase Τζέιμι Ντάιμον σε πρόσφατη εμφάνισή του στη Βοστώνη
|REUTERS/Brian Snyder/File Photo

Ντάιμον: Θα είναι η καλύτερη χρονιά για τις ΗΠΑ από την εποχή του Κραχ

Protagon Team Protagon Team 12 Ιανουαρίου 2022, 19:01

Παρά το γεγονός ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της αμερικανικής οικονομίας στην παρούσα φάση αλλά και στο άμεσο μέλλον είναι και θα είναι ο πληθωρισμός (αυξήθηκε στο 6,8% τον περασμένο Νοέμβριο και αναμένονται νεότερα στοιχεία εντός της εβδομάδος), ο Τζέιμι Ντάιμον, το αφεντικό της γιγαντιαίας τράπεζας JPMorgan Chase, προέβη σε αισιόδοξες δηλώσεις, οι οποίες δίνουν και κάποια πολιτική ώθηση στην κυβέρνηση Μπάιντεν εν όψει των λεγόμενων «ενδιαμέσων εκλογών» της χρονιάς που διανύουμε.

Επιβράδυνση των πάντων στις ΗΠΑ και στον κόσμο εξαιτίας του κορονοϊού, άρα και της οικονομίας εντός και εκτός, εξακολουθεί μεν να υφίσταται, ωστόσο το 2022 θα είναι το έτος που η αμερικανική ανάπτυξη θα σημειώσει ρεκόρ – αυτό προεξόφλησε ο κορυφαίος (Ελληνοαμερικανός δεύτερης γενιάς) τραπεζίτης σε δημόσιες δηλώσεις του, υποστηρίζοντας ότι οι ισχυρές καταναλωτικές δαπάνες είναι αυτές που τελικά θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη μέσα στους επόμενους μήνες.

Ο οικογενειακός προϋπολογισμός των Αμερικανών δεν ήταν ποτέ σε καλύτερη κατάσταση είπε. Ξοδεύουν 25% περισσότερο από ό,τι πριν από την εκδήλωση της πανδημίας και παράλληλα οι τραπεζικές καταθέσεις τους έχουν αυξηθεί κατά δύο τρισεκατομμύρια δολάρια. Επιπλέον οι Αμερικανοί έχουν εξοφλήσει τα περισσότερα από τα χρέη τους, ενώ τα περιουσιακά στοιχεία τους απέκτησαν μεγαλύτερη αξία από τα χρηματιστηριακά ράλι. Από το κάδρο δεν λείπει και η προσφορά εργασίας, αφού «οι θέσεις εργασίας είναι άφθονες», ενώ «και οι μισθοί αυξάνονται». Συνεπώς «όλα αυτά μας λένε τι πρόκειται να συμβεί στο μέλλον».

Η ζήτηση θα αυξηθεί, λοιπόν, προέβλεψε ο Ντάιμον, και αυτά τα λόγια του έφθασαν σαν γλυκιά μουσική στα αυτιά του προέδρου Τζο Μπάιντεν, αφού του δίνουν την απαραίτητη ώθηση για τη νίκη των Δημοκρατικών και στις «ενδιάμεσες εκλογές» του Νοεμβρίου. Επειδή τώρα υπάρχουν γκρίνιες λόγω της εκτόξευσης του πληθωρισμού που ροκανίζει το πορτοφόλι.

Πτώση των τιμών

Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η έκρηξη των τιμών είναι παροδικό φαινόμενο και θα υποχωρήσει την άνοιξη, αφού τότε θα ομαλοποιηθεί και η διαδικασία των αλυσίδων εφοδιασμού, κρίκοι των οποίων κυριολεκτικώς έσπασαν μέσα στην πανδημία. Συνέπεσαν, δε, με το φαινόμενο της έντονης αύξησης της εποχικής ζήτησης (ύστερα από τα λοκντάουν κιόλας) στις κατεξοχήν καταναλωτικές εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, έτσι η προσφορά ως αποτέλεσμα κατέστη σχεδόν σπάνιο φαινόμενο – τουτέστιν πολύ ακριβή.

Ο Ντάιμον, σε μία αποστροφή του λόγου του, έκανε και ένα μεγάλο άλμα: «Εφέτος θα έχουμε την καλύτερη χρονιά ανάπτυξης, ενδεχομένως, μετά τη Μεγάλη Υφεση». Και συμπλήρωσε τη φράση του λέγοντας ότι «η επόμενη χρονιά θα είναι επίσης πολύ καλή».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...