598
Η γερουσιαστής των Δημοκρατικών Ντάιαν Φάινσταϊν, η «γριά λέαινα» της αμερικανικής Γερουσίας | REUTERS/Elizabeth Frantz

Ντάιαν Φάινσταϊν: Η «γριά λέαινα» που ξεχνά να αποστρατευθεί

Protagon Team Protagon Team 27 Νοεμβρίου 2021, 14:26
Η γερουσιαστής των Δημοκρατικών Ντάιαν Φάινσταϊν, η «γριά λέαινα» της αμερικανικής Γερουσίας
|REUTERS/Elizabeth Frantz

Ντάιαν Φάινσταϊν: Η «γριά λέαινα» που ξεχνά να αποστρατευθεί

Protagon Team Protagon Team 27 Νοεμβρίου 2021, 14:26

Ιδιόμορφη, μελαγχολική από μία άποψη, κατάσταση επικρατεί στη Γερουσία των ΗΠΑ εξαιτίας του γήρατος μίας γερουσιαστή των Δημοκρατικών, της Ντάιαν Φάινσταϊν, εκπροσώπου της Καλιφόρνιας. Η 88 χρόνων πολιτικός έχει διαπράξει ουκ ολίγες γκάφες κατά την άσκηση των καθηκόντων της, σημάδι ότι αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα πνευματικής αποσυγκρότησης.

Κάποιοι ζητούν μετ’ επιτάσεως την παραίτησή της, άλλοι όμως την υπερασπίζονται, θυμίζοντας ότι το φαινόμενο δεν είναι πρωτόγνωρο στο Σώμα, ότι και στο παρελθόν υπήρξαν γερουσιαστές που έπεσαν θύματα του πανδαμάτορος.

Πέρυσι η Φάινσταϊν ένιωσε πολύ άβολα όταν, κατά τη διάρκεια των ακροάσεων των μεγαλοεπιχειρηματιών της Silicon Valley, επανέλαβε αρκετές φορές την ίδια ερώτηση στον CEO του Twitter, τον Τζακ Ντόρσεϊ. Η γυναίκα δεν είχε αντίληψη της επανάληψης.

Γκάφα ολκής!

Κατόπιν προκάλεσε οργή στο ίδιο της το κόμμα όταν συμπεριφέρθηκε αδιανόητα στη συνεδρίαση που αφορούσε τον διορισμό, κατά τις τελευταίες ημέρες της θητείας Τραμπ, της Αμι Κόνεϊ-Μπάρετ στο Ανώτατο Δικαστήριο. Αντί να συνταχθεί με το κόμμα της, προς γενική έκπληξη αγκάλιασε τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ και τον συνεχάρη για τον λόγο του: «Ηταν υπέροχος» του είπε, και έμειναν άπαντες κάγκελο…

Ετσι κατάφερε να καταστρέψει τη στρατηγική των Δημοκρατικών, οι οποίοι ήταν αποφασισμένοι να καταδικάσουν την πράξη του Τραμπ σαν κατάχρηση εξουσίας. Τελευταίο δείγμα της προϊούσης ανοίας ήταν η δημόσια τοποθέτησή της για την κλιματική κρίση. Η Φάινσταϊν, απευθυνόμενη σε ομάδες φοιτητών, υποστήριξε ότι η κλιματική αλλαγή δεν είναι δα και κάποιο μεγάλο πρόβλημα.

Πλέον είναι γενική η παραδοχή ότι η γερουσιαστής πότε έχει πνευματική διαύγεια και πότε το μυαλό της θολώνει. Πρόκειται, δηλαδή, για κατάσταση μη αναστρέψιμη.

Επανεξελέγη στον θώκο της το 2018 και, αν δεν παραιτηθεί, θα παραμείνει στο αξίωμα μέχρι το τέλος του 2025. Επειδή η αρχαιότητα στο Σώμα θεωρητικώς συνδέεται και με την αντικατάσταση του προέδρου Μπάιντεν, αν κάτι δεν πάει καλά με τη δική του υγεία, ο καθένας αντιλαμβάνεται τη σημασία της περίπτωσης της Φάινσταϊν. Βέβαια, προηγείται η αντιπρόεδρος Κάμαλα και η πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι (και αυτή ογδοντάρα plus είναι, ωστόσο πνευματικώς υγιής), αλλά ποτέ δεν ξέρει κανείς… Ετσι, τον τελευταίο καιρό περίεργα ρίγη διατρέχουν τις αμερικανικές ραχοκοκαλιές.

Σε αυτό το σκηνικό δεν λείπουν και οι άκομψες έως χυδαίες επιθέσεις των media στη Φάινσταϊν – κάποιοι την κατηγορούν ευθέως για θεσιθηρία, ότι θέλει να πεθάνει καθισμένη στην καρέκλα του γραφείου της. Την υπεράσπισή της έχουν αναλάβει οι συνεργάτες της, οι οποίοι θυμίζουν ότι η «γριά λέαινα» των Δημοκρατικών έχει καταγάγει περιφανείς νίκες στο Σώμα προς το συμφέρον του έθνους και του κόμματος. Και τώρα, λένε, παρά τις γκάφες της, λειτουργεί καλύτερα από το ένα τρίτο των συναδέλφων της… (Αν το καλοσκεφθούν, αυτή η τελευταία φράση τους προκαλεί επίσης παγωμάρες και ρίγη στις ραχοκοκαλιές – όχι μόνο τις αμερικανικές.)

Πέτυχε πολλά

Η αλήθεια είναι ότι στον πρώτο χρόνο της διοίκησης Μπάιντεν η Φάινσταϊν πέτυχε πολλά πράγματα για την Πολιτεία της, και η Καλιφόρνια της το αναγνωρίζει. Οσο για το σενάριο που θα κληθεί να αναλάβει προεδρικά καθήκοντα, ε, αυτό είναι περισσότερο επιστημονική φαντασία πάρα ενδεχόμενο. Ο διορισμός γερουσιαστή ως αντικαταστάτη του προέδρου βάσει της αρχαιότητας είναι έθιμο, όχι θεσμοθετημένος κανόνας. Οπότε δεν τίθεται ζήτημα ανησυχίας.

Κατά τρόπο ευνόητο μεν, εξωφρενικό δε, οπωσδήποτε όμως εντασσόμενο στο φυλετικό παιγνίδι της «ακύρωσης» που καλά κρατεί στις ΗΠΑ, κάποιοι από τους επιθυμούντες την πολιτική αποστρατεία της Φάινσταϊν δηλώνουν ότι δεν φοβούνται την υγεία της, απλώς θέλουν να αντικαταστήσουν την εκπρόσωπο της Καλιφόρνιας, η οποία τυγχάνει λευκή και εβραία, με μία μαύρη.

Οπως και να έχει, η γηραιά και πείσμων Φάινσταϊν κωφεύει στις εκκλήσεις των φίλων ή στις ύβρεις των εχθρών και παραμένει στη θέση της. Υπόσχεται, βέβαια, ότι θα το σκεφθεί το ζήτημα, τους δίνει κάποιες θολές ελπίδες, όμως λίγο αργότερα ξελαμπικάρει η ίδια και σπεύδει να ξεχάσει τι ακριβώς τους υποσχέθηκε…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...