653
Ο Σεργκέι Μελίκοφ, περιφερειάρχης του Νταγκεστάν, επισκέφθηκε τη συναγωγή στο Ντερμπέντ, τη Δευτέρα | Head of the Dagestan region Sergei Melikov via Telegram/Handout via REUTERS

Νταγκεστάν: Οι επιθέσεις αποκάλυψαν την αδυναμία της Ρωσίας στο εσωτερικό της

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουνίου 2024, 15:06
Ο Σεργκέι Μελίκοφ, περιφερειάρχης του Νταγκεστάν, επισκέφθηκε τη συναγωγή στο Ντερμπέντ, τη Δευτέρα
|Head of the Dagestan region Sergei Melikov via Telegram/Handout via REUTERS

Νταγκεστάν: Οι επιθέσεις αποκάλυψαν την αδυναμία της Ρωσίας στο εσωτερικό της

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουνίου 2024, 15:06

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις της Κυριακής στο Νταγκεστάν, που άφησαν πίσω τους τουλάχιστον 20 νεκρούς, ανέδειξαν τις αυξανόμενες δυσκολίες της Ρωσίας να διαχειριστεί το κύμα ισλαμιστικής τρομοκρατίας στο εσωτερικό της, καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας της ασχολούνται με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι επιθέσεις, που πραγματοποιήθηκαν από τέσσερις ενόπλους στην πρωτεύουσα του Νταγκεστάν, Μαχατσκάλα, και δύο στην παραθαλάσσια πόλη Ντερμπέντ, φάνηκε να αιφνιδιάζουν τους αξιωματούχους του Νταγκεστάν.

Τουλάχιστον 15 αστυνομικοί ήταν μεταξύ αυτών που σκοτώθηκαν, ενώ οι επιτιθέμενοι έκαψαν επίσης τμήμα μιας συναγωγής και πυρπόλησαν μια ορθόδοξη εκκλησία.

Οι ρώσοι αξιωματούχοι ανησυχούν σαφώς ότι οι επιθέσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα κύμα ενδοεθνοτικής βίας στη χώρα.

Η ως επί το πλείστον μουσουλμανική περιοχή του Βόρειου Καυκάσου στη νότια Ρωσία είναι μία από τις πιο ταραχώδεις της χώρας και η αυξανόμενη κοινωνική αναταραχή και βία εκεί θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι το Κρεμλίνο αγωνίζεται να διατηρήσει την τάξη στο εσωτερικό του, ενώ ο Βλαντίμιρ Πούτιν εστιάζει την προσοχή του στη σύγκρουσή του με τη Δύση.

Οι επιθέσεις θύμιζαν τις τακτικές τρομοκρατικές επιθέσεις που μάστιζαν την πόλη τη δεκαετία του 2000.

Καμία ομάδα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, αλλά αναλυτές θεωρούν ότι θα μπορούσαν να συνδέονται με το παράρτημα του Ισλαμικού Κράτους στον Βόρειο Καύκασο, το Βιλαγιάτα Καφκάζ.

Λίγους μήνες μετά την επίθεση σε συναυλιακό χώρο της Μόσχας, όπου τρομοκράτες του ISIS σκότωσαν 145 άτομα, και τις αντισημιτικές ταραχές του Οκτωβρίου στο αεροδρόμιο του Νταγκεστάν, οι νέες επιθέσεις εγείρουν ανησυχίες για την αυξανόμενη δεξαμενή ριζοσπαστικοποιημένων νέων στη Ρωσία και ιδίως στον Βόρειο Καύκασο, όπου οι κοινωνικές εντάσεις σε πολλαπλά μέτωπα φαίνεται να βρίσκονται κοντά στο σημείο βρασμού, σημείωσε ο Guardian.

Ρώσοι αστυνομικοί και στρατιώτες επιχειρούν στο Νταγκεστάν, την Κυριακή / National Antiterrorism Committee/Handout via REUTERS

Η Βαλεντίνα Ματβιγιένκο, επικεφαλής του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ρωσίας, κάλεσε τους κατοίκους της Ρωσίας και του Νταγκεστάν «να επιδείξουν την ωριμότητά τους και να αποφύγουν τη συναισθηματική αντίδραση, παρά το μέγεθος αυτού που συνέβη. Να μην ακολουθήσουν τον ευκολότερο, λάθος δρόμο της κλιμάκωσης των δια-εθνοτικών και δια-θρησκευτικών εντάσεων και της εχθρότητας».

Για να αποτρέψουν κάτι τέτοιο, οι ρώσοι αξιωματούχοι κινήθηκαν γρήγορα, προσπαθώντας να παρουσιάσουν τις επιθέσεις ως «προβοκάτσια» από εξωτερικές δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, παρά τις άφθονες αποδείξεις για την εγχώρια τρομοκρατία στη Ρωσία, που πηγάζει από τους καταστροφικούς πολέμους της δεκαετίας του 1990 στον Βόρειο Καύκασο.

«Φυσικά, καταλαβαίνουμε ποιος βρίσκεται πίσω από την οργάνωση αυτών των τρομοκρατικών επιθέσεων», δήλωσε ο Σεργκέι Μελίκοφ, επικεφαλής του Νταγκεστάν. «Καταλαβαίνουμε τι προσπαθούσαν να επιτύχουν οι οργανωτές», πρόσθεσε, καθώς υποστήριξε ότι «σίγουρα είχαν προετοιμαστεί ομάδες, μεταξύ άλλων και από το εξωτερικό».

Δύο από τους συμμετέχοντες στις επιθέσεις φέρονται να ήταν γιοι του επικεφαλής της περιφέρειας Σεργκοκαλίνσκι του Νταγκεστάν, Μαγκομέντ Ομάροφ, ο οποίος συνελήφθη για ανάκριση.

Αναφορές στο όνομά του έχουν αφαιρεθεί από την ιστοσελίδα της Ενωμένης Ρωσίας, του κυβερνώντος κόμματος της χώρας, του οποίου ήταν μέλος.

Δημοσιεύματα των ρωσικών μέσων ενημέρωσης τη Δευτέρα ανέφεραν ότι είχε πει στους ερευνητές ότι γνώριζε πως αρκετά μέλη της οικογένειάς του είχαν ριζοσπαστικοποιηθεί χρόνια νωρίτερα και ότι οι ταυτότητες ορισμένων από τους δράστες ήταν γνωστές στην αστυνομία εκ των προτέρων.

Το Νταγκεστάν, μια ως επί το πλείστον μουσουλμανική Δημοκρατία στη νότια Ρωσία με υψηλά επίπεδα ανεργίας και προβλήματα με φανατικούς ισλαμιστές, είναι εδώ και καιρό μια από τις πιο ταραγμένες περιοχές.

Ηταν ο τόπος των διαδηλώσεων κατά της κινητοποίησης για τον πόλεμο στην Ουκρανία το 2022 και ήταν μία από τις περιοχές της Ρωσίας που επλήγησαν περισσότερο κατά την πανδημία το 2020.

Τον περασμένο Οκτώβριο ένας αντισημιτικός όχλος, κατευθυνόμενος από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εισέβαλε στο αεροδρόμιο της Μαχατσκάλα αναζητώντας εβραίους επιβάτες που έφταναν από το Ισραήλ.

Σοκαριστικό βίντεο που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο έδειχνε εκατοντάδες νεαρούς άνδρες, ορισμένοι από τους οποίους κρατούσαν παλαιστινιακές σημαίες ή πλακάτ εναντίον το Ισραήλ, να σπεύδουν στην πίστα και να ανεβαίνουν σε αεροπλάνα προσπαθώντας να σπάσουν τα παράθυρα.

Σε αρκετές πόλεις, πλήθη πολιόρκησαν επίσης ξενοδοχεία, λέγοντας στους ιδιοκτήτες ότι φιλοξενούσαν εβραίους επισκέπτες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...